čtvrtek 28. března 2019

Zámek a rozhledna Slavín v obci Tupadly jsou na prodej. Budhistické centrum Samadhi zde zřejmě skončilo. Několik fotek z Podkováň Festu v roce 2015.


Za pouhé 2 000 000 USD je nyní možné získat areál bývalého budhistického centra Samadhi.

http://www.rbdevelopmentsolutions.com/cs/eu/property/71/

Jen jsem si tak zrovna četl jednu zcela novou knížku o rozhlednách v ČR ( 2019) a nestačil jsem se divit. Areál, kde byl Soutok v roce 2015 je na prodej:

https://soutok.blogspot.com/2015/04/slavin-v-tupadlich-mel-byt-vystavni.html

Když si uvědomíme o jaký svatostánek české kultury se jedná, tak je skoro hřích, aby takový areál skončil dalším uzavřením pro veřejnost. Vždyť zde dokonce bývala rozhledna a na stránce realitní společnosti je i jedno foto z jejího ochozu. Nemohl jsem si tuto neobvyklou zajímavost nechat pro sebe.

Bylo by pěkné nemovitost odkoupit a pokusit se z ní udělat turistický stánek tak, jak si to kdysi představoval velký vlastenec a mecenáš umění Antonín Veit, majitel liběchovského panství, ale je to moc peněz.

Tady už nepomůžou žádná sdružení  a dotace. To čeká na někoho hodně bohatého a třeba i ze zámoří.





A jak jsem slíbil, tak činím. Prohlédněte si fotky z posledního Podkováň Festu v září 2015. Připomínám, že akce bude ve vyhřívaných stanech a Soutok se zřejmě neúčastní, tak zde obrázky nebudou.










2 komentáře:

  1. Zajímavý článek. Myslím si, že by tam skutečně mohla vyrůst nějaká galerie obrazů, lapidárium nebo něco v tomto smyslu. Je škoda, když podobné prostory, které dlouho využívají soukromé složky, najednou upadnou do zapomnění. U nás máme taky jeden takový objekt, poměrně starý, který předloni opustila jedna místní firma a teď to chátrá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den ! Tam se něco děje a je to takové neprůhledné. Myslím, že šlo o tento FB, který se jinak nezobrazuje : https://www.facebook.com/zamekslavin/posts/100991329288510 Letos ( 2022) se mihla na mělnických sociálních sítích pozvánka na jakýsi den otevřených dveří. Budhistické centrum to už není. Prostě tam byla nějaká kulturní vystoupení ( festival) pro případné návštěvníky, vůbec se tam nepsalo o žádné vizi do budoucna, ani jaká skupina lidí za akcí stojí, ale nechyběla věta, že udělají vše proto, aby byla maurská věž opět přístupna veřejnosti.

      Vymazat