neděle 17. března 2019

Prostory Mělníka mezi Tyršovou ulicí a sídlištěm Pivovar mají doznat velké změny. Přijďte ve středu na diskusi do kulturního domu. Podívejte se již nyní, jak by to mohlo vypadat!


Ve víru kulturních a sportovních akcí, se občas ztrácí docela důležité věci, které jsou na rozdíl od nich trvalého rázu. Krčí se nenápadně kdesi na webu, pak se sejdou někde nějací lidé, něco se navrhne, nebo dokonce rozhodne a většina lidí zaznamená něco až tehdy, když kráčí městem, vidí bagry, nákladní auta a ceduli, kde se píše, co se kde buduje.

Problém je i ten, že se vše neuvěřitelně vleče a lidé jsou otrávení. Vzpomeňte si, jak už je to zase dlouho, co se diskutovalo o tom prostoru mezi poštou a Karlovým náměstím. Jak už je to dlouho, co se dělala revitalizace středu města a kreslili se návrhy Karlova náměstí, kde byla také nějaká kašna, spousta zeleně a asi čtyři etapy výstavby ?

Myslím, že nám nakonec s plánováním pomůže trochu kuriózně pořádání závodů Mělnický okruh, které jistě budou možná ještě stoupat na kvalitě a budou si žádat spíše zelené plochy pro diváky, kde však naleznou své místo třeba i mobilní stánky a zahradní nábytek.

A tak se chce říci, že zatím nemá asi cenu s řešením centra nějak pospíchat, alespoň pokud by chtěl někdo stavět zase nějaké budovy. Konečně se ukazuje, že nám tu v centru ve velkých budovách sotva přežívá několik malých krámků, protože otevírací doba i nabídka a nápaditost prostě vázne a prohrává s konkurencí pod kopcem města.

Co ale lze na Mělníku s čistým svědomím předělat, tak to je prostor mezi Tyršovou ulicí a sídlištěm Pivovar. Kdysi tu bývaly krásné severní vinice, zahrady a docela zajímavé zahradní cestičky. Jedna se dochovala dodnes a říká se ji lidově Myší díra. Prostě půjdete od pošty, přejdete ulici jménem Nová a půjdete pořád rovně podle dnešních nočních podniků, které jsou součástí bývalého DBK, až vás dolů  s kopce povede taková opravdu úzká pěšinka.




Když dům vpravo patřil ještě policii ČR, tak vpravo bývaly jakési kotce pro psy. V místech, kde dnes začíná obrovská zahrada mateřské školky bylo možné odbočit vpravo a vedla tudy krásná pěšina s výhledy do zahrad i ke Chloumku, která vedla do Vodárenské ulice. Dnes tam žádná pěšina již není, ale její zbytky lze tušit. Probíhala totiž v místech, kde je dnes plot pozemku současného gymnázia.

Pokus udělat z těchto prostor, tedy spíše z prostor mezi Myší dírou a ulicí Na Podhoří nějaké pěkné oddychové místo je chválihodný. Dokonce tam vidím v přilehlé brožurce nějaké vodní prvky ....


Jen tak trochu nevím, zda  by nebylo šikovné umístit také nějaké vodní prvky více dolů po svahu, ale představa, že chce někdo s tou džunglí, která začíná jen pár metrů pod Tyršovou a potažmo i pod Novou ulicí něco udělat je pěkná. Nová zeleň, lavičky a nabízí se možná i určitý výhled do místní úžlabiny a ke Chloumku, což mohou ocenit zejména právě nějací návštěvníci těch vyšších partií, kde je zakreslena i jakási kavárna.



Nevím tedy, proč zrovna kavárna, když na Mělníku máme rádi také pivo a víno, ale to bych teď neřešil. Uvidíme. Kdo tedy máte čas a chuť, tak přijďte ve středu 20. března v 18 hodin na přednášku do malého hudebního sálu MKD ...

https://www.facebook.com/events/407560719816143/

Mělník je svým způsobem zvláštní město. Mám někdy pocit, že ani sami nevíme, kam všude vůbec chceme vnést život, aby neutrpěl určitý poklid některých částí města i jeho okolí. Typickým příkladem je relativně nový park v Jungmannových sadech za hradební zdí. Je to vlastně taková neprůchozí kapsa, oddělená zdí a téměř nikdo do ni až na vyjímky nechodí, a to je jen asi 50 metrů od samotného náměstí Míru. Přitom zde lze obdivovat dochované hradby středověkého mělnického opevnění.

Co mě však stále oslovuje, tak to je vybudování asfaltové cyklostezky mezi Hadíkem a pod cukrovarem až ke starým lázním. To jsou místa u řeky, kde se člověk rád projde za každého počasí a v každé roční době. Loni se ujal nápad, že v parčíku u chrámu Sv. Petra a Pavla fungoval o víkendech v sezóně mobilní stánek s pivem a snad tam byly i nějaké stolečky. Docela věřím, že kdyby aspoň někdo podobný nápad vyzkoušel právě u Hadíku, nebo i u starých lázní, tak by nám byli cykloturisté i místní vděční. Však ty lidi člověk přátelsky občas osloví a oni vám sami poví, že sice hezké okolí, ale strašná cesta a od Kostelce nad Labem téměř vůbec žádné občerstvení. Aspoň, že se udělal ten asfalt z Kel k Mělníku.

A teď mě zrovna tak napadlo. Vodní prvky, to je dost složitý pojem. Hodně měst, kde mají jen trochu svažitý terén, tak využívají i různých kaskád, ale samozřejmě je pak voda jistě zase čerpána vzhůru. Viděl jsem to například v Mladé Boleslavi loni v květnu ( článek), nebo i u mlýna ve Vrátně ( také snad loňské jaro). Podobné kaskády mají i na konci kolonády Poděbrady. Co je vlastně lepší, a co se více hodí ? Možná by tu mohly být i nějaké budky pro zpěvné ptactvo, pokud budou k disposici ( snad zachovány) i nějaké vzrostlejší stromy.

Hezký zbytek neděle!

2 komentáře:

  1. Jak to vůbec dopadlo s těmi závody, pořádalo se to? Vím, že se o tom hodně mluvilo. Ale pak mi přišlo, že to trochu vyšumělo. Kdyby chtěli nábytek pro fanoušky kolem cesty, tak ať zkusí Vybavzahradu.cz nedávno jsem tam nakupoval a mají tam docela fajn věci za rozumné ceny. A třeba by se s nimi dala vyjednat i množstevní sleva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to dopadlo ? První ročník bomba a nepamatuji si, že by lidé na Mělníku byli snad z něčeho tak nadšení, jako z mimořádně otevřených historických středověkých sklepů pod centrem města a z novodobé premiéry Mělnického okruhu. Ale, našli se lidé, kteří si stěžovali, že když už, tak by to chtělo nadchody pro případ, že by se zrovna jel závod a oni by chtěli přejít trať. To se při druhém ročníku na dvou místech k radosti mnohých lidí stalo, ale divácká účast dost ochabla. Proč ? Na vině byla především současná rekonstrukce velkých mostů nad řekou Labe, špatná dopravní situace na Bezručovce podobně tak, jako v současnosti a všiml jsem si, že všeobecně přijelo opticky nějak méně stánkařů s občerstvením apod. Hodně lidí m pak tvrdilo, že je odrazovala především dopravní situace a někteří ani nevěděli, že už budou i ty zmíněné nadchody. Po závodě mluvil k účastníkům i divákům pan starosta Mikeš ještě optimisticky a dokonce zde byla natočena i televizní zpravodajská reportáž ( 30 minut ?) pro nějaký sportovní televizní pořad, který jsem později opravdu viděl v televizi.

      Jenže, pak přišel covid-19, a bylo po plánech. Neustále se něco avizovalo, nebo zase naopak rušilo a bylo jasné, že takováto velká akce nemá v letech 2020 a 2021 vůbec šanci na pořádání. Volby v říjnu 2021 byly pochopitelně pro část voličů zklamáním, ale jejich výsledek byl pozitivní pro určitý návrat k normálu a týkal se i společenských akcí.

      Už si téměř nikdo nepřipouštěl, že by se nějak měla opakovat situace z uplynulých let a lednová, a pro mnoho pacientů až neuvěřitelně lehká varianta covidu jménem omikron vše jenom podtrhla. Už někdy před Vánocemi 2021 jsem se ptal lépe zasvěcených lidí, jak to s tím Mělnickým okruhem vlastně vypadá a informace od nich mě nepotěšily. Myslím ale, že už asi každý ví, že když začnou regionální veřejná média o něčem mlčet a do ničeho nešťourají, tak už to samo o sobě o něčem vypovídá a skutečnost na FB Mělnického okruhu, kde to usnulo v létě 2019, jako v pohádce O šípkové růžence to jenom podtrhuje.

      Vymazat