sobota 16. března 2019

Oblíbili jste si prohlídky mělnických sklepů pod historickým centrem města ? Chcete znát své město také z podzemí ? MOOS dnes odstartoval sérii jednorázových prohlídek roku 2019.



Jak jsem již několikrát na Soutoku připomínal, tak dnes přišel onen slavný den D pro všechny průzkumníky a milovníky mělnických středověkých sklepů. Dnešní sobota, se zapíše do dějin mimořádných prohlídek středověkých sklepů pro veřejnost nejen tím, že jde o první otevření sklepů na jeden den v tomto roce, ale také skutečností, že takto brzy a už v březnu, se do sklepů ještě nešlo.

Na druhou stranu to není špatný nápad, protože akce v centru a vůbec po celé republice, se teprve nesměle rozjíždějí a místní tak měli první příležitost okusit nejen něco z atmosféry sklepů, ale také jednu z prvních slavnějších akcí místního kulturního jara, které si získává mezi místními  občany velkou oblibu. Stačí se podívat na odkaz a řekněte sami.

http://soutok.blogspot.com/2019/01/nebude-to-uz-dlouho-trvat-ceka-na-nas.html


Největším strašákem dne bylo však uplakané počasí, které mohlo leckoho odradit, pokud si ovšem  člověk nezakládá na tom, že viděl na Mělníku pod zemí zatím vše, co mohl v rámci veřejných prohlídek spatřit :-).

Díky krásnému časovému rozpětí, které se pro návštěvu  nabízí, se nemusí nikdo obávat, že by si třeba z důvodů občasné pracovní flexibility musel nějak návštěvu odepřít, což byl můj dnešní případ. A tak mi nejprve dovolte, abych vás pozval na facebook pana Lojky, kde najdete kromě hezkých snímků, také povídání k akci ....

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Pan Lojka byl ve sklepích  dle svých slov před polednem a zhruba před dvěma hodinkami vydal příspěvek.



Moje maličkost navštívila sklepy v 16 hodin, něco jsem samozřejmě, jak bývá zvykem také nafotil, tak je to tady. Dobrou zprávou je, že i přes špatné počasí bylo v 16.30 napočítáno 650 návštěvníků, což svědčí o tom, že sklepy pod Mělníkem jsou zkrátka opravdu krásné, hodnotné a lákají návštěvníky.

Je tak stále otevřena otázka, zda sny o nějakém pravidelném prohlídkovém okruhu zůstanou jenom sny, nebo zda se někteří majitelé sklepů domluví a dočkáme se toho, že už nebudou muset chodit návštěvníci města jenom ke středověké studni, ale třeba také do velmi krásné a bohaté oblasti sklepů právě pod Palackého ulicí.

Tím ovšem nechci říci, že by Mělník neměl i v jiných ulicích a pod náměstím také krásné sklepy. Stačí vzpomenout nějaký starší článek o sklepích, kde se uvažuje i taková možnost, kde průvodce provede návštěvníky nějakou částí sklepů, a pak je po povrchu přesune do jiné části.



Bývá  zvykem, že rád dávám k obrázkům také nějaké komentáře, pokud to jen trošku jde. První snímek je tedy tak trochu laděný do tmy. Je to vlastně taková vstupní část schodiště dolů pod zem a možná trochu navozuje atmosféru skutečnosti, že sklepy, to je především tma, a jen díky baterkám a veřejnému osvětlení, případně různě silných blesků fotoaparátů nám dodatečně poodhaluje svá tajemství.


Řekněte sami, zda Mělník nemá krásné sklepy :-)?


A jak jsou všude jiné. Někde precizní cihlové stropní oblouky a zejména ve spodních patrech vytesané ve skále.


Dobový interiér je milou ozdobou.




Zde by se dalo sedět při vínku, či zlatavém moku, nebo dokonce tančit :-). Největší sklep celé soustavy prvního podzemního patra. Na konci článku najdete fotku, kde uvidíte, jak je tedy hluboko pod ulicí. Sloužil a možná ještě slouží, jako sklad uhlí.


Vozíček se zkrátka líbil.



Sklepem procházel vodovod a ačkoliv nejspodnější část sklepa byla skutečně vlhká a šlo se chvílemi téměř v kalužích, tak v určité části této soustavy sklepů bylo dokonce nařízeno chodbu pravidelně zavlažovat, aby nedocházelo k sesychání zdiva. Jsou to někdy kontrasty :-).



To se již dostáváme po dalším schodišti do nejspodnějšího patra, kde již byla absence osvětlení.


Takový osvit baterkou dokáže vykouzlit zajímavé maličkosti a detaily.



Návštěvníků bylo skutečně dost a stále chodili další a další.



Míhaly se tu baterky a prostupovaly zde také různé horniny, které všemu dodávaly skutečný půvab.



Toto místo mělo být takovým tím klasickým komínem pro větrací účely, ale shodli jsme se na skutečnosti, že nám místo velmi nápadně připomíná onen krásný strop nad mělnickou středověkou studnou.



Když baterku nahradí blesk.



A když si trochu pohrajete s barvou. Ostatně, celá řada jeskynních systémů učarovala divákům díky různě barevným osvitům krápníků apod.



Opět pravá jeskynní tma.


Snad každý kamínek a každé různorodé světlo činí z podzemních prostor to krásné pohádkové království.













A co by to bylo za podzemí bez nadšených a zvědavých človíčků :-) ?




To je barev,co ?


Ta chemie a mineralogie. Krása.





A pořád chodili lidé.



Povšimněte si vodovodních hadic, které tudy vedly.







Martin zde náhodně objevil také nějaký otisk trilobita a já jen těžko zaostřoval.





Opět je třeba poděkovat majiteli sklepů a členům MOOS za ochotu prožít mnoho hodin v těchto prostorách.









Zde jsme narazili na nějaké původní zazděné schodiště ....



.... a to je již ten zmíněný snímek, kde si můžete udělat představu, kde je zhruba ulice. Sklepy zejména ve spodních patrech zasahují i mimo objekty do ulice.


A to je dnes všechno. Snad budu moci někdy příště dorazit zase také dříve. Člověk si to tak nějak lépe vše užije, má na to více času a nepřemýšlí po práci tolik o pohodlí domova a nějakém dobrém jídle :-).

Aktualizace 17.3. v 11.25 : Dodatečná úprava některých fotografií.

Aktualita : http://www.zelenepivo.cz/kde-se-toci_mesto_M%C4%9Bln%C3%ADk

,,Opravdu aktuální seznam." Šalanda už není. Víte někdo, kam půjdeme na velikonoční zelené pivo ? Centrum města totálně vybouchlo.

2 komentáře:

  1. Pane Stanislave, sklepení v domě pana Kopeckého v Palackého ulici jste zdokumentoval úžasně. Já jsem tam byl před Vámi, ale měl jsem málo času, protože jsem ještě jel do jiného města. Díky Vám za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi Vám děkuji za pochvalu. Od opravdového fotografa si ji zvlášť vážím.

      Vymazat