sobota 30. března 2019

Poslední březnový sobotní Mělník byl rozkvetlou jarní zahrádkou. I rádio vás může vyhnat ven. Tak vypadá Tangermünde, výletní sídlo Karla IV. Za zámkem se popíjelo. Pozor, mění se čas!


Dostal jsem v pátek odpoledne  zprávu, že jsou po dlouhé době nějaké mimořádně dobré podmínky pro příjem dálkového rozhlasového vysílání v pásmu DAB+ ....

http://www.digitalradiodab.cz/co-je-dab-.html

...., tak jsem navečer zašel za náš zámek, abych to otestoval. Nebyla to sice taková bomba, jako 27. prosince, kdy jsem ulovil  na malou anténku kapesního rádia dokonce multiplex z Hesenska a dokonce hrál, ale i tak chodilo alespoň i s poslechem Sasko-Anhaltsko ( 6B, 11C ), Durynsko 8B, Střední Franky 8C a Norimberk 10C. Bavorské kanály 11D, 10B a 12D považuji za zlepšených podmínek za standard. Zachycen byl i 10B z vysílače Cottbus-Calau.



https://www.ukwtv.de/cms/deutschland-dab/bayern-dab.html

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Bayern-Regierungsbezirke.png

A pak mě tak napadlo, že bych to mohl zkusit ještě v sobotu ráno, protože to bývají obvykle také dobré podmínky. Ráno ? Tak 8.30, to byl na mě úspěch, a kdyby nešlo o rádio, nebo o výlet někam, tak bych se jen těžko přemlouval :-).

Na prvním snímku vidíte mé oblíbené sluneční hodiny na boku hotelu Zlatý beránek. Fotil jsem je již několikrát, ale aby ukazovaly takový brzký čas, tak to je k nevíře. Jsem zvědavý, zda se dočkám doby, kdy tady půjdu v létě třeba v 6.30 a bude mi jedno, zda je pondělí, nebo neděle :-).

Byl to nádherný zážitek. Celé město bylo zalito dopoledním sluncem, ještě bylo všude takové mrtvo, člověk byl rád, že žije právě zde, a pak mě najednou napadlo, že bych ty osvícené budovy na začátku krásné soboty mohl nafotit pro potěchu očí občanů našeho města.

Fotil jsem to mnohokrát, ale mně se to neokouká, ačkoliv vím, že stejně krásně je kdekoliv jinde v přírodě, v jiném městě, nebo v historickém centru matičky Prahy. Ale, přece jen je toto náš domov, zde máme nejvíce přátel a rádi navštěvujeme místní akce i podniky.



Užijte si tedy také ty krásné záběry nádherného dne u nás doma, a pak se podívejte  do našeho nejstaršího a nejhezčího parku na Polabí, kde toho již hodně kvete. V brzké době nás jistě potěší i japonské třešně Sakury vedle zahradnické školy, které jsem tu již kdysi také někde vyfotil.

Na závěr dnešního článku si vás dovolím pozvat na web .....

https://www.mall.tv/lod-rio

Tři české lodi plují momentálně z Hamburku někam do České republiky a vezou těžké obrovské pivní tanky. Kapitán nám nesdělil, kam tanky putují, nikdo se neptá a jeden komentující tvrdí, že cílovou stanicí bude zřejmě pivovar Velké Březno. Dnes v 11 hodin proplula loď Rio 2 kolem rezidence Karla IV. v Tangermünde, kde císař trávil poslední období svého života.

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/hrad-karel-iv-v-nemecku.A160529_155254_kolem-sveta_skr

A co vy, už máte plán na neděli :-)? Za mělnickým zámkem dnes chodilo mnoho mladých lidí, se sklenicemi a lahvemi bílého vína a kochali se pohledy do kraje. Zdravím tímto také mělnicko- čáslavskou sestavu, kterou jsem spolu u zámku vyfotil a díky za pohárky bílé Ludmily. Byla dobrá :-). Slunce prostě umí zázraky a lidé si mohou být tak nějak blíže.

A varování nakonec. Showman Dan Nekonečný zemřel na infarkt. Po alkoholu nikdy nelezte do vany. I zdravý člověk nemusí vždy odhadnout vhodnou teplotu vody a snadno si rozházíte tlak a může vám být i trochu špatně. Když už, tak raději chladnější vodu, ale po alkoholu raději do vany nechoďte.

Pozor, mění se čas ! Bude mít Slovensko na postu prezidenta pohlednou ženu ? Pořád se něco děje.

.

























4 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka4. dubna 2019 v 12:52

    Zdravím a děkuju za připomenutí mělnických exteriérů, někdy to také beru jako samozřejmost, která trochu oslepuje a člověk pak vidí méně, než by mohl. Jen jsem chtěl zmínit drobnou poznámku k fotografované bývalé tiskárně pana Jelena v ulici U Tanku - víte, že právě probíhá změna využití tohoto objektu? Detaily by mohli sdělit na mělnickém zámku, ale nic bližšího bohužel nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jirko po více, jak půl roce :-). To jsme spolu probírali fotografování ohňostroje na Mělnickém vinobraní 2018 :-).

      Nevím. Včera odpoledne jsem koukal na loď Rio 2, kde se člověk dozvěděl v komentářích docela zajímavé věci. Jednou z nich je, že by měl být v neděli pod městem od 10 do 18 hodin jakýsi den otevřených dveří na remorkéru Beskydy. Teď je Rio 2 dokonce v mělnickém přístavu, když předtím nechalo v Lovosicích vany s pivními tanky. Muselo se to vézt z Hamburku na třech lodích ( asi 8 tanků dlouhých 7 metrů) a zřejmě to překládali na vlak do Prahy. Nevím kam jinam by to mohlo jít. Škoda, že se do přístavu nedostanu, ale možná by to šlo vyfotit od Mlazic, než to zítra dopoledne zase odjede do Lovosic. S tou změnou uvidíme. Snad o tom napíšou někde v novinách.

      Vymazat
  2. Jirka z Mělníka20. dubna 2019 v 18:52

    Tak starou tiskárnu koupil pan Lobkowicz a plní tam lahve, zřejmě vínem. Všiml jsem i toho hlavně kvůli dopravním obtížím, které tam řeší technika, co naváží lahve dovnitř. Nezbývá než doufat, že je to jen počáteční fáze a časem to bude klidnější provoz, jinak to bude docela obtěžovat kolemjdoucí a kolembydlící.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko zdravím a hezké Velikonoce ! Děkuji za zajímavý komentář. Zatím jsem tam nic zvláštního nezaznamenal, ani jsem nečetl v novinách žádný článek, tak nevím.

      Vymazat