sobota 20. října 2018

Větrný mlýn u Vrátna dnes navštívila kvanta lidí. Chceme zvát veřejnost formou vyhlášených jednorázově organizovaných návštěv, řekl majitel Aleš Křemen.


Jak jsem již v týdnu psal, tak na dnešek připadal onen premiérový návštěvní den ve větrném mlýně u Vrátna. Sice reklama vyzývala, že se mají návštěvníci dostavit ke mlýnu již v 9 hodin dopoledne, což znamenalo si přivstat, ale měl jsem celou řadu důvodů, tedy motivaci u toho skutečně být. Ostatně, kdy se mi dnes povede, se dostat takto brzo do krásné krajiny na sever a severovýchod od Mělníka :-).


Mlýn stojí na samotě v polích za obcí Vrátno, a jak vidíte, tak se tu sjel slušný počet  aut i lidí.



Návštěvníci pocházeli z mnoha míst a obvykle se dozvěděli o akci  z  nějakého webu. Později jsem se například dozvěděl, že jedna rodina je z Mladé Boleslavi, ale byla tu i známá tvář z Mělníka.


Pan Křemen vyprávěl zájemcům historii mlýna, samozřejmě popis prací na mlýně od chvíle, kdy stavbu převzal a pochopitelně i to, kam se ubírají jeho vize, a jakým způsobem by sem chtěl alespoň v prvních fázích zvát návštěvníky.

Je třeba si nejprve říci, čím že vlastně větrný mlýn u Vrátna je.
Pokud si někdo myslí, že se jedná o expozici větrného mlynářství, tak je na omylu. Tím se mlýn podstatně liší od vize vodního mlýna v Liběchově, kam návštěvníci jezdí opravdu kvůli expozici mlynářství, v jeho případě vodního.


Mlýn získal totiž snad v restituci nejprve nějaký cizinec, užíval to, jako soukromé obydlí a v nejvyšším patře mlýna měla být snad soukromá hvězdářská observatoř. Podle řečí některých občanů města Mšena ke mně také došla pověst, že zde byl také chvíli takový ,, Moulin- Rouge :-)"

http://www.moulinrouge.fr/


V každém případě byl mlýn někdy v 90. letech upravován, jako soukromý obytný objekt. Díky osobě pana Křemena však získal mlýn zpět alespoň jednu a dost zásadní vlastnost typickou pro mlýn. Protože jde o tzv. holandský typ, tak se podle větru na velkých pojezdech bude otáčet i kopule s velkou vrtulí, kterou právě firma pana Křemena, jenž se zabývá především výrobou leteckých vrtulí sem dodala.

A tak budou mít snad  někdy  diváci v okolí možnost vidět i to, jak se pěkně vrtule ve směru větru otáčí. Zatím k ní vede od palečného kola opracovaná 150 let stará dubová hřídel, která je proti otáčení vlivem větru zajištěna. Uvědomme si, že nejde o bezhlučný proces a mlýn slouží, jako obytný.


K mlýnu patří i další nedokončené stavby, včetně okolí mlýna, ale dnešní den otevřených dveří byl především věnován mlýnu a práce je kolem toho všeho ještě více než dost.

I tak mohou být návštěvníci velmi rádi, že má pan Křemen se svojí družkou pro návštěvníky obrovské pochopení, umožnili jim nahlédnout do prostor vlastního mlýna, tedy do svých soukromých prostor, a podle toho co jsem viděl venku, ( vidíte na fotkách), tak budoucnost tohoto místa může být jednou ještě zajímavá třeba i pro širší veřejnost,pokud se ta ovšem bude chovat slušně.





Paní nám pak vyprávěla o tom, jak se například zcela náhodně objevil za vstupní branou na pozemek mlýna zájezd občanů z Číny, kteří zkrátka jeli kolem a domáhali se vstupu. Někdy to jsou méně početné skupiny, ale je třeba si uvědomit, že každý má nárok na soukromí a na oddych. Nechovejme se tedy tak, jak nechceme, aby se chovali jiní k nám.



Není opravdu z výše uvedených důvodů možné, se nějak domáhat vstupů do mlýna, nebo upomínkových předmětů apod. Pokud máte zájem, tak si zase počkejte na některý další vyhlášený termín. Pokud chcete turistickou vizitku mlýna, tak já ji mám myslím z IC ze Mšena, nebo z Mladé Boleslavi. To je třeba si dohledat na stránkách turistického deníku, kde se dá co sehnat. O všem jsem zde již psal.

http://turisticky-denik.cz/



Stále se jedná o privátní stavbu, kde je ještě mnoho a mnoho práce. Ale místo je to krásné, že ?

Závěrem se omlouvám za poněkud kostrbatý text, ale je třeba si uvědomit, že to dělám ve volném čase, je toho psaní někdy i více ( dnes již druhý článek) a není na to vždy dostatek času a klidu :-). Teď bych to třeba mohl vylepšit, ale už jsem o článek dále :-) .


Žádné komentáře:

Okomentovat