středa 17. října 2018

Exkurze do větrného mlýna u Vrátna připadá na tuto sobotu. V Lysé nad Labem se na výstavišti schyluje k velmi populárním výstavám roku. Začíná to exotikou.


Podzim se nám rozeběhl a je to znát i na akcích. Zatímco na jaře a  leckdy i v létě, se akce doslova praly o návštěvníky a člověk hledal své priority, tak teď už to chce přece jen trochu pátrat a možná přemoci občas i pohodlnost.

Na jednu stranu je to dobře, protože člověk má i své individuální zájmy, ale i tak je fajn, když se stále občas něco najde, co stojí za zmínku. V sobotu to bylo zcela jasně Liběchovské posvícení, které mělo opravdu velkolepou atmosféru a na tuto sobotu tu mám něco, čeho jsem si málem vůbec nevšiml a přitom to je docela významná událost.

 Tady musím pochválit Team Mělníček za ty dva řádky v rubrice Nenechte si ujít. Zdrojem jsou mšenské městské stránky, odkud také čerpám informace, protože vlastní muzeum Podbezdězí v Bělé pod Bezdězem nemá tuto akci vůbec v kalendáriu.

Prvně se tedy budou moci podívat zájemci do větrného mlýna u Vrátna a docela chápu majitele, že se o moc velkou reklamu nesnaží, protože nemá vůbec představu, jaká bude návštěvnost, a co to způsobí. Možná toto napadlo v červnu i organizátory nultého ročníku Mělnického okruhu, ale s tím je třeba počítat, že některé věci lidi zvlášť táhnou, chceme minimálně vědět, co se kde vlastně děje, a média mají o čem psát.


Vězte tedy, že když se dostavíte v sobotu 20. října před devátou hodinou ranní k samotnému mlýnu u Vrátna, tak vás prý provede majitel i s výkladem mlýnem. Příspěvek je dobrovolný a na akci, se počítá asi se dvěma hodinami. Nemyslím, že by výklad trval 120 minut, ale spíše jde o čas, který je pan majitel ochotný veřejnosti věnovat.

A teď si představte, co by taková stavba jednou mohla udělat s turistickým ruchem a s naší lokálkou. Na mysli mám teď i ten Kokořínský rychlík, co jezdí o prázdninách o víkendech z Prahy.


Vrchní dvě fotografie jsem převzal z článku ....

https://soutok.blogspot.com/2018/04/co-se-deje-s-vetrnym-mlynem-u-vratna-je.html

...., který byl foto reportáží z mé letošní dubnové návštěvy.


A na závěr dnešního článku, který má být především rychlou reakcí na tu nečekanou sobotní exkurzi, se ještě podívejte, jaké že pěkné výstavy nás tedy v Lysé čekají. Začíná to již 24. 10. exotikou. Nemusím snad dodávat, že na levnou jízdenku PID jste za pár minut jízdy vlakem tam. Pokud  je mi známo, tak výluky (mimořádně  autobusem do Byšic), se týkají především spojů do Prahy a některých spojů ze Mšena do Všetat.

A když už budete v Lysé, tak to třeba ještě spojte s návštěvou Milovic, kde můžete obdivovat v ohradě anglické plemeno koní a pratury, nebo si zajet do Ostré do Botanicusu.


Žádné komentáře:

Okomentovat