neděle 28. října 2018

Praha nám asi ukazuje, jaký čas si do budoucna přeje. Soutok navštívil areál bývalé STS, kde hořelo, porozhlédl se po lesoparku, byl i na Hadíku. Co zjistil ? Nad Dolinou se blýská na lepší časy. I Santo California a Francis Rossi.


Také jste si všimli, jak nám nejen Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci včera neustále připomínala, že se v noci mění letní čas na zimní čas ?

My starší jsme zažili tzv. Středoevropský ( pásmový) čas, což je standardní čas pro 15. stupeň východní délky ... ( platil do roku 1979)

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edoevropsk%C3%BD_%C4%8Das

Když si přečtete, co to je zimní čas ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zimn%C3%AD_%C4%8Das

...., tak zjistíte, že to je čas, který byl u nás zavedený jenom jednou a platil od  1.12. 1946 do 23.2. 1947. Jde o přesný opak posunutí ručiček od normálu.

Myslíte si, že to naše pražské Televize nevědí ? Nemyslím si. Ono je to slovo zimní takové nepříjemné a myslím si, že jde spíše o takové vyjádření, že Praha nepochybuje, že nakonec bude zvolený, jako standard čas letní.

Z toho vyplývá, že tedy v létě bude slunce nad obzorem zhruba od 5 hodin do 21 hodin tak, jak to již známe a v zimě to bude zcela nově od 9 do 17 hodin.  Zatím vždy platilo, že člověk jen nerad vstává a vychází do tmy, která navíc ovlivňuje jeho celkovou zdravotní kondici. Určitě to znáte, jak se mnozí cítíte, když je třeba jen zatažená obloha.

Pro lidi, kteří dojíždí například za prací do Prahy, to zřejmě nebude nic příjemného, zvlášť pokud by tam snad jejich pracovní doba začínala již v 6 hodin ráno, ale myslím si, že se dnes najde spousta lidí, kteří si to nyní neuvědomují a v samotné Praze to leckoho nepálí.

Nechme se tedy překvapit. Jen na jednom sportovním kanále pojmenoval během přenosu komentátor současný dnes již platný čas správně :-).


Měl jsem včera takový program, že jsem měl více času si prohlédnout areál bývalé STS, kde nedávno hořelo a nejen to. Zavítal jsem také do lesoparku a sešel jsem i dolů k Labi do lokality Hadík.

Posledně jsem tu prezentoval snímky od Martina Klihavce, dnes tu jsou tedy asi po čtyřech letech opět snímky vlastní. Prvních několik snímků jsem tedy věnoval místům, kde probíhal požár.







Pak jsem si vyšel do lesoparku, kde jsem si uvědomil, že kdyby tady někdo odstranil ty náletové dřeviny, tak by to jednou po určité revitalizaci mohl být ještě moc hezký park. Povšimněte si těch některých docela krásných stromů. To jsem byl ještě plný takového optimismu a měl jsem radost, že je docela pěkný den a stále ještě sobota.


Poblíž tohoto vodního bazénku právě stávala ta socha satyra, o které jsem tu asi o čtyři roky dříve psal.





Pohled na cyklotrasu jsem  nevybral náhodou. Jsem moc zvědavý, zda tu bude asfalt a vznikne nám tu krásná vyasfaltovaná cyklostezka, která bude zároveň pěknou promenádní cestou.



A jsme opět tu, tedy u bývalé restaurace. Odtud kdysi jezdil přívoz na Oupor. O srovnání objektu s restaurací Cidlina poblíž Poděbrad jsem tu psal již tolikrát, že si to dnes již opravdu odpustím.


Nádherné místo ,co ?

Pořád tady hučí jakási elektrocentrála, je tu nějaká hromada kamení, ale nic se tu neděje. Dnes už mi to nedalo a podíval jsem se do knihy vlastníků katastrů ....

https://nahlizenidokn.cuzk.cz/

Vy víte, že dlouhodobě kritizuji stav některých objektů, které za mého mládí minimálně vypadaly k světu, nebo mě pobuřuje, že jsou nevyužité a jejich původní účel obvykle koresponduje s mými představami.

A tady ten optimismus končí. Najednou zjistíte, že městu skoro nic nepatří, reakce na tyto články nejsou, kandidující strany mají úplně jiné programy i nápady, a sestavení povolební koalice navíc pozdržela stížnost na výsledek voleb.

Má vůbec cenu, aby si člověk pálil prsty, když se těmito kauzami  snad raději nezabývají ani místní periodika ? Každý si může vše dohledat, a to je to jediné, co tak asi můžete. Je zajímavé, že jinde existují určité páky, které dotlačí majitele k tomu, aby objekty aspoň vypadaly ( viz. historický střed města) a najde se i plno majitelů, kteří mají radost, že lidé jejich objekty chválí a chválí i samotné vlastníky. Někdy může i samotné město nabídnout majitelům určitou aktivitu.

Podle některých zpráv, se blýská na lepší časy i tady ....

https://region.rozhlas.cz/prvorepublikove-koupaliste-v-kokorinskem-dole-chce-novy-majitel-opravit-7553167

Je to v lidech a nejen v samotných majitelích. Jenže, pokud sledujete dění kolem vzniku povolební koalice ve městě, tak asi víte, že vyjednávání jsou zřejmě pozastavena, protože výsledek voleb byl soudně napaden, což vše brzdí. A druhou věcí jsou vlastní nápady ,zájmy a program stran.


Dlouho jsme neměli žádnou muziku. Možná jste zaslechli, nebo se spíše dočetli, že se natáčí nějaký film, který má divákům přiblížit život slavného zpěváka Freddie Mercuryho ze skupiny Queen.

Je celá řada kapel, kde se jejich lídři rozhodli , že kromě vystoupení s vlastní slavnou skupinou si vydají jako-by bokem ještě nějaké sólové album. Nemám teď na mysli situaci, kdy zpěvák odejde na sólovou dráhu, jako to kdysi udělal Chris Norman, když odešel od Smokie, oba velcí zpěváci skupiny Genesis, nebo Ozzy Osborne.

Většinou to dopadne tak, že to sólové album není tak známé a hrané, jako vlastní skupina. O podobnou věc se kdysi pokusil právě i Freddie Mercury. Dnes si ovšem jinak dost známého lídra skupiny Queen nedáme, protože se to přece jen hraje občas v rádiu a rád bych dnes představil něco, co mě před několika lety překvapilo.

Kdo by neznal Status Quo a jejich nejvíce hrané rozhlasové pecky, jako jsou In the army now, Whatever you want, nebo Rockin all over the world ? My si dnes dáme dvě sólové písničky frontmana anglické skupiny, kterým je Francis Rossi.

Francis Rossi - One Step At A Time.




Francis Rossi - Tallulahs Waiting



A úplně nakonec tu mám něco pro pamětníky. Naposledy to zpívala snad Ilona Csáková, nebo jsem to slyšel ještě v nějaké duc-duc verzi, ale origoš je prostě origoš :-)!

Torneró - I Santo California 1975 - Legendado



Úspěšný vstup do přelomového týdne !!


Torneró - I Santo California - HD / HQ



Žádné komentáře:

Okomentovat