neděle 21. října 2018

Babí léto na Vrátenské hoře, to bylo pokračování poznávací mise do větrného mlýna u Vrátna.


Od větrného mlýna ve Vrátně je je to již jenom kousek na nejkrásnější rozhlednu v našem okrese, která byla v minulosti poctěna také oceněním nejkrásnější rozhledny v ČR. Od Vrátna pokračujete po okresní silnici do Lobče, Nosálova a Libovic, kde odbočíte na úzkou silničku vedoucí na krásné parkoviště na úpatí kopce v bývalém kamenolomu.

Na Vrátenské hoře jsou také kamery k Houseckým vrchům a  ve směru k Bezdězu

 .... http://www.liblice.cz/index.php/turistika/web-kamera-vratenska-hora

....., což umožňuje si třeba i doma zjistit, jaká je tam právě viditelnost.


Pro mě to byl ovšem druhotný cíl, a tak jsem doma nic nezjišťoval.


Rozhledny nejsou jen místem krásného rozhledu do kraje a povznesením ducha, když si uvědomíte, že koukáte do míst, kde to nějakým způsobem všude znáte, ale pro někoho i příležitost proladit rádia, či vysílačky.


Symbolický základní kámen k rozhledně byl položený 1. července 1999 a vlastní slavnostní otevření, kterého jsem se účastnil následovalo 28. října 1999. Dle mého názoru jde o jednu z nejlepších rozhleden na sever od Prahy, neboť je odtud nejen excelentní výhled na hrad Bezděz a částečně i Housku, ale můžete vidět Ralsko, Ještěd, Krkonoše, Český Ráj, Železné hory, Prahu, Říp, České Středohoří... Mšeno, mlýn u Vrátna, zámek v Lobči ..... To je zkrátka pohádka, když je opravdu vidět.


Vstupné je pouhých 30 Kč a návštěvnost bývá často velká. Lze sem jezdit za dobrého počasí v následujících měsících pouze o víkendech, což nám pracujícím zcela postačuje :-).


Výška věže je 44 metry a vyhlídkový ochoz je ve 25 metrech.


Nemohu vás již poněkolikáté připravit o obrázky, ke kterým mám tak blízko.


Dálkové pohledy k východu ...


 ... a k jihu.


Každá chvíle má svoji atmosféru, kterou dělá sluneční svit, oblačnost, denní doba i roční období.


Směr Housecké vrchy a část zámku Houska.


Pohled k Bezdězu.

Vlevo v horní části je mlýn u Vrátna.


Zámek v Lobči.


Stál jsem v ochozu asi 15 minut a občas zafoukal větřík, ale k lepším podmínkám to nesměřovalo. Jen kousek pod parkovištěm je takové krásné místo, které má vypovídat o mírovém soužití Čechů a Němců, kteří tu vedle sebe až do odsunu žili. Budeme si za týden připomínat 100 let Československé republiky a možná nám dnes připadá neuvěřitelné, že po větší část jejího trvání tomu tak v minulosti skutečně bylo a lidé ovládali do jisté míry oba jazyky.


Věřte tomu, nebo ne, ale i Mšeno má objížďku ve směru na Mělník. A tak jsem se vracel přes Příbohy a Ráj, abych si prohlédl Kokořínský Důl, na který mi letos nějak nezbyl čas.

Užívejte zbytku neděle, těšte se na příští víkend, kdy nejen oslavíme 100 let republiky, ale přehodíme konečně čas ( ráno to není příjemné), mějte se pěkně a snad sem dám něco ve stylu připravovaných akcí, nebo bude i čas na nějaký magazínový tématický článek :-).


4 komentáře:

  1. Pane Ševče, prosím, kontaktujte mě na maiert@pef.czu.cz, potřebuju něco ohledně Lobečského pivovaru, kde jste byl v roce 2014. Díky.
    S pozdravem
    Tomáš Maier

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážený, toto vám trošku nevyšlo. 1.) Nejsem žádný Schuster, ani shoemaker, aby jste mě oslovoval ševče. 2.) Nevím, proč rovnou nejdete na stránky www.lobec.cz , kde máte o pivovaru prakticky všechno. 3.) Pokud něco máte, tak to rovnou dejte tady do placu, protože to může zajímat i více lidí a rovněž oni mohou vědět více než já. 4.) Svět je plný počítačových virů, sledovacích programů a já mám někam do tohoto systému cpát cizímu člověku adresu. Nezlobte se na mě, ale toto fakt vypadá na první pohled, jako nějaké hackerství. Třeba se mýlím, ale na styl ,, napiště mi na" jsem alergický a může to být třeba novinář, jako-že se mi tu jeden kdysi za něj vydával.

      Vymazat
  2. Pane Ševče, Vaše předpoklady o mé osobě jsou naprosto mylné, jediné, s čím lze souhlasit, tak že po Vás skutečně něco potřebuju, respektive prosím Vás o něco, jak už jsem prve uváděl. Tím je souhlas k publikování této Vámi pořízené fotografie:
    http://1.bp.blogspot.com/-EiSdZ94ECoc/U0AWAHJmg5I/AAAAAAAADOo/Arpkwr323RQ/s1600/P3300154.JPG
    Jsem univerzitní pracovník a píšu studii o minipivovarech, kontaktujte mě prosím na emailu maiert@pef.czu.cz nebo na telefonním čísle 224 382 133, vše si můžete ověřit zde:
    https://home.czu.cz/maiert/
    nebo
    http://wp.czu.cz/cs/index.php/?r=1071&mp=person.info&idClovek=1189
    A ještě k oslovení; v českém jazyce je pravidlo příjmení skloňovat, rozhodně nebylo účelem se Vás nějak dotknout.
    Byl bych opravdu rád, aby naše další komunikace probíhala neveřejně.
    Předem díky moc.
    S pozdravem
    Tomáš Maier, Česká zemědělská univerzita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Maiere,
      na úvod mi dovolte, abych tak trochu i pro veřejnost vysvětlil to oslovení 5. pádem. Přes 50 let mě lidé oslovují buď nesprávně prvním pádem, nebo správně 5. pádem .... Pane Šveci. Dokonce jsem byl vychováván tak, že jiné oslovení je nepřípustné, protože se nejedná o zaměstnání. Tam je to oslovení ,,ševče" na místě a známe to z pohádek.

      Díky Vám mi nezbývalo, než si vyhledat na netu pravidla a bohužel skutečně někdo vlivný zřejmě časem vymyslel opravdu dost divné pravidlo. Když si však přečtete ....
      http://mluvtecesky.blogspot.com/2014/08/oslovujeme-patym-padem.html
      ...., tak tam sami píší, že pravděpodobně ten dotyčný bude zvyklý na oslovení Šveci. Skutečně, dát někomu korunu a poslat ty zlepšovatele a novátory ČJ někam.

      Já raději užívám oslovení Dobrý den, protože je to univerzální a nikoho tím neurazíte. Prominu vám to oslovení i napodruhé, ale věřte, že se mi to ani trochu nelíbí.

      A teď již k věci: Kdyby jste napsal hned kdo jste a co chcete, tak jsme mohli hned naši diskusi vést v lepším tónu.
      Líbí se mi, že jste tak slušný, že žádáte o svolení na fotografii a nestáhl jste si ji, protože bych nejspíše stejně na nic nepřišel.

      Externí fotografie jsou sporná záležitost, protože je může nafotit kdokoliv. On je ten pivovar tam zrovna tak pěkně osvícený sluncem, tak to se ani nedivím. Ano, je to banalita. Nenechám vás přece, aby jste čekal s foťákem, až jednou přijde čas, kdy to slunce zase nějak pěkně osvítí. I já budu rád, že moje fotografie bude součástí jistě hezkého a významného díla :-).

      Ať se dílo zdaří a souhlas vám nyní potvrdím ještě v e-mailu.
      S pozdravem Standa Švec.

      Vymazat