sobota 28. července 2018

Zatmění Měsíce fotil i Soutok. Když na FM rádiu zazní arabština a signál přijde až z Alžíru, tak to potěší.


Říká se, že nejhezčí fotografie  Měsíce bývá pořízena při první čtvrti, kdy Měsíc nebývá tolik osvícen. To je pravda, protože právě tehdy asi na něm nejvíce vynikají různé krátery, které již vynikají v době, kdy Slunce ještě nezapadlo, obloha je azurová a Měsíc má ještě bílou barvu.

Jenže i úplněk bývá nádherným přírodním jevem a obdivujeme ho hned několikrát. Prvně v době, kdy se teprve zvedá nad obzor a díky atmosféře, se utápí v načervenalé barvě a později v čase, kdy ze své pozice ozařuje krajinu a svoji tvář odráží v říčkách, řekách i na hladinách rybníčků.

http://soutok.blogspot.com/2014/09/kdyz-byl-mesic-nejvetsi-superuplnek.html

Jenže každý, kdo má smysl pro tyto hříčky přírody, tak se rád podívá i na nějaká ta zatmění Slunce, či Měsíce a třeba se pokusí vyjímečně i o nějakou tu fotografii, byť se jinak fotografování vesmírných těles nezabývá.

Tentokrát jsem se rozhodl, že už konečně také použiji ten stojánek pro fotoaparát, který jsem tak nějak podědil. Snímek který vidíte na úvod článku jsem pořídil v létě 2014 a aparát jsem zkrátka opřel o zábradlí nad potokem.

Nyní jsem byl tedy technicky lépe vybavený, ale neštěstím byly mraky, které se nacházely nad nesprávným místem. K focení jsem si vybral Polabský park, který je relativně otevřený  od  JV k SZ a přitom nemáte přesvícenou oblohu tak, jako když budete u samotného zámku. Jistě někdo namítne, že tam jsou stromy, ale pokud zjistíte, kde se těleso přesně nachází, tak si najdete tu správnou parketu.


Bohužel, ačkoliv byla strana směrem k zapadajícímu Slunci plná hvězdiček a podobné to bylo i ve vyšších polohách nad naší hlavou, tak prostě směr k cukrovaru byl beznadějně zatažený a hodinky se posunuly k času 21.50 SELČ. Občas jsem si pohrával s  myšlenkou, že jsem to s tou polohou Měsíce asi podcenil a bude třeba vystoupat do míst, kde nebrání nic ve výhledu a kde si ujasním, kde vůbec je.

Ano, příprava byla skutečně po této stránce odbytá, protože se Měsíc nacházel na hraně mého předpokladu, ale co bylo horší byl fakt, že v daných místech zdaleka nebyl tak vysoko nad obzorem, jak jsem ho očekával. Navíc již neodrážel vůbec světlo, ale nacházel se téměř ve fázi maximálního zatmění, které připadalo na čas 22.21.


Tak hlavně, že jsem jej konečně objevil. Sestavil jsem techniku a na svém dosluhujícím automatu jsem zadal funkci focení v noci. Bohužel se ukázalo, že na toto technika nestačí. Především byl rudý Měsíc tak slabý bod, že fotoaparát vůbec nedokázal ani jednou zaostřit a nešlo Měsíc v tomto programu vůbec přitáhnout digitálním zoomem. Toho jsem docílil až doma dodatečným programem v PC.

Měl jsem sebou i tiédr, který se používá v hvězdářství na amatérské pozorování mlhovin, hvězdokup i komet, ale jasnost Měsíce byla tak slabá, že prakticky nenašel uplatnění. Hvězdářský dalekohled jsem sebou již opravdu táhnout nechtěl :-). Nadělal jsem tedy několik fotek, které si jsou podobné a vypadají všechny podobně, jako ta první zarudlá fotka. Co však musím ocenit, to byla ta síla atmosféry romantiky okamžiku.


V čase od 23.13 do 0.20 nám Měsíc pozvolna vystupoval ze stínu. Opravdu mohu potvrdit, že to ještě nikdy tak dlouho netrvalo. Jednou jsem to pozoroval v dalekohledu a byl to neskutečný fofr, když se jednotlivé krátery a měsíční moře počaly znovu vynořovat ze stínu.


Takovou zajímavostí je, že v okamžiku, kdy Měsíc začal znovu odrážet světlo, tak se fotoaparát dokonce začal zaostřovat. Ovšem, jak vidíte, tak se zdá, že u pravé strany Měsíce máme zřejmě nějaké nezaostření a snímek sám vypovídá pouze o tom, jak byla která část zrovna osvětlená. Dokonce si dnes už ani nejsem jistý, zda jsem ten vrchní snímek z roku 2014 fotil programem nočního záběru, nebo nějakou automatikou.

V každém případě se zdá, že Soutok asi dopadl mnohem lépe, než lidé čekající ve frontách před hvězdárnami, ač nechal dalekohled doma. Díky tomu tu však máme aspoň tyto vlastní záběry dokumentující médii tolik propíraný okamžik, na které jste se mohli právě podívat.

A nemáte čeho litovat. Zatmění Měsíce bude ještě celá řada, je jedno, že budou kratší a matně si vzpomínám, že se dočkáme i jednoho zatmění, které místo 103 minut bude trvat jen 102 minut :-).


Psal jsem tu posledně takový článek o tom, co se dá také ještě v létě dělat a zmínil jsem přitom určité radiohobby, které může dělat každý, aniž by si musel kupovat nějakou speciální techniku. Tohle rádio jsem koupil před asi 10 lety v mělnickém Lídlu za 500 Kč, ale stačí vám i mobil.

Sami vědci tvrdí, že dodnes není vznik vrstvy Es zcela objasněný a vzniká čistě sporadicky, od čehož je také její celý název ,, sporadická vrstva Es". Vždy, když si naladíte rádio Beat, Frekvenci 1, nebo Hitrádio, či Jizeru a zjistíte, že to na pásmu nějak kvílí,pulsuje a slyšíte exotické jazyky, tak máte šanci ulovit nějakou vzdálenou stanici, která vám bude hrát třeba i jen několik vteřin, minut, hodin, nebo se i po čase vrátí.

Někdy je snadné ji identifikovat, ale někdy je to horší. Ideální je, když hraje ve stereu, jako místní stanice a dá RDS značku. Mnohdy je to horší, a pak si různě pomáháme, nebo se snažíme rozumět části textu.

Zrovna myslím v úterý, jsem na kmitočtu 94.4 MHz zaslechl italštinu. Stanice udávala nějaké ženské jméno, ale bohužel jsem to moc nepobral. Tabulka nám ukazuje, že mohlo jít o 569 km vzdálenou stanici Stellu s výkonem 160 KW, což je možná méně pravděpodobné z toho důvodu, že dle teorie bývají při tomto jevu nejbližší stanice ze vzdálenosti cca 600 km. Mohlo jít také o stanici jménem Alta ( 614 km, 13 KW), ale jako nejpravděpodobnější se jeví rádio Maria ( 789 km, 16 KW), která v seznamu figuruje několikrát.


Může nám to připadat, jako takový neuspokojivý výsledek a celkem po právu. Jenže nás to zase až tak pálit nemusí, protože jde zkrátka o něco z Itálie mezi 600 - 800 km od našeho domova a příště třeba budeme mít s určením více štěstí.

Mnohem větší radost mi však po druhém skenu kanálu udělal radost fakt, když jsem zaslechl arabštinu. Když se podíváte na celý seznam frekvence 94.4 MHz pro celou Evropu, tak zjistíte, že v arabštině zde vysílá pouze jedna jediná stanice z Alžírska poměrně pěkným výkonem a ze slušného kopečku na okraji pouště. Vzdálenost 1823 km. Sice šlo o pár minut a málem ( bohužel) po krátké chvíli ve stereu hodila RDS, což by byl krásný dokumentární  fotoůlovek, ale optimista vždy věří, že se někdy zadaří více :-).


A o tom je prostě tohle letní hobby, na kterém je krásné to, že to jde jen někdy, je to náhoda a nejde o běžnou rutinu, jako když naladíte netovou stanici, nebo si pustíte televizní program. Dalo by se to přirovnat tak trošku k rybaření, kdy rybář neví, jak bude ten den úspěšný. 

A tak  je to přesně tak, jako s tím Měsícem, který občas projde zatměním a je kolem toho povyk :-) 


Na začátku tabulky vidíte stanici, o které tu píši.


10 komentářů:

  1. Zatmění bylo úžasné. Nejprve se přihnala minibouřka a bylo zataženo a já už myslela, že sz toho nebude nic. Nějakou tu hodinku jsem pobyla venku ale pak jsem mohla pozorovat z okna mého domova :D já si na okno postavila židli, na ní prazdný květináč a podebřela jsem foťák ještě dvěma krabičkami od sirek. Zkoušela jsem různá nastavení ale nejlepší fotka vyšla jen jedna, ale zrovna taková ta, kdy se začal oběvovat první kousícek světla..:)
    Já si zase všimla, že v momentě kdy se odkryla většina a zbýval kousek, tak jinak v nehybné noci a vedru, najedou poklesla z ničeho nic teplota a začalo foukat. Nevím, jestli to bylo vlivem měsíce, každopádně celá ta podívaná byla moc krásná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš. Budeš vzpomínat na to, jaké jsi měla pocity, a jak jsi improvizovala při focení :-).

      Také jsem si to užil, a když nad tím tak přemýšlím, tak to lepší snad ani být nemohlo. Fotoaparát reaguje a zaostřuje ve tmě na světlo, které nebylo až do doby, než se první část Měsíce dostala ze stínu. Další věcí byla oblačnost, a to celé mělo podíl na tom, že se Měsíc jevil možná tak trochu, jako difusní mlhovina Helix, ovšem v rudé barvě.

      U nás pršelo až dnes v 17 hodin, kdy tu byla taková malá a opravdu vzácná bouřka. Když jsem byl dnes asi v 19 hodin u našeho zámku, tak nejvíce zataženo bylo nad Řípem a jako obvykle to směřovalo někam jinam. Buď to chodí na Máchův kraj, nebo na Kladno, ale tady pršelo od dubna snad teprve podruhé. To je prostě Mělník a ten je v počasí extra :-).

      Třeba Tě bude zajímat, že zatímco u vás pod jezem je tak málo vody, že do dvou třetin řeky dojdeš po suchu, jak jsem viděl i na výletě, tak tady díky hlubšímu korytu máme pořád těch standardních 2,5 metrů a dokonce jsem tu v pátek viděl na poslední chvíli nějakou loď jménem Poseidon, která plula nejspíše od Prahy .... do Poděbrad ? V Nymburce je snad provoz kvůli lávce uzavřený. A to jsem ve stejný den slyšel jednoho tatínka, jak říká dceři: ,, Vidíš, tak až sem je to Labe vlastně bezvýznamná řeka ". To už snad není ani k smíchu. Ten u pramene Labe nikdy nebyl. Tak to jen tak. Měj se pěkně :-).

      Vymazat
  2. Poseidon a Porta Bohemica pluji z Ústí nad Labem přes Lovosice do Litoměřic. Mam tu plavbu moc ráda. Je možné, že měli speciální plavbu někam dál. Chtěla bych teošku dál, tuším že na Mělník pkuje z Roudnice nad Labem. Asi to nebudou už tak krasné kopečky jako u nás, ale pro oko zas jinačí trasa, jen nevím jestli to dám ještě letos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to plul v roce 2008, ale obráceně. Tehdy jsme vypluli asi v 9 hodin z Litoměřic a ve 12.50 jsme byli v Ústí ( přes Píšťanské jezero). Paráda, 300 fotek a asi pětidílný seriál, který jsem tu dával snad v roce 2013.

      Koukal jsem teď na http://www.labskaplavebni.cz/files/duk2018-d.pdf , ale na pátek večer 27.7. tam nic není a už vůbec ne dál za Mělník směrem na Obříství. Je tam ale nějaká plavba 29.7. ( neděle) Litoměřice- Mělník ( 13.00-14.00)- Ústí nad Labem. Tak nějak nevím.

      Slyšel jsem, že od Litoměřic do Roudnice je to prý tak trochu nuda, protože toho z řeky prý moc vidět není, ale pokud to pluje mimořádně dál k nám,tak myslím (aspoň to znám z jízdního kola), že je čas od času na co koukat.

      Jinak z Roudnice do Mělníka žádná pravidelná linka nejezdí a nikdy nejezdila. Svého času občas pluly některé spoje místní lodní dopravy do Dolních Beřkovic, ale to už dávno padlo. To samé Porta Bohemica II. Ta dokonce plula zkraje do Štětí a Horních Počapel, kde jsou dnes již několik let prázdná mola.

      Společnost měla tenkrát velké oči a jejich druhá loď plula z Litoměřic do Terezína a zpět. Dnes je to 902 linka a už nesídlí v LT, ale v UL. Mě to tenkrát všechno dost zajímalo, jako ostatně vše, co nějak souvisí s jízdními řády :-). Teď už moc ne, ale občas se snažím držet krok.

      Doporučuji Ti si zajet do Poděbrad. Jsou tam dvě trasy, není to drahé, příjemná lužní krajina středního Labe, hezké lázeńské město s vodními prvky, lodní i vláčková ( ekovláček) zastávka u restaurace Cidlina na soutoku a ještě si můžeš zajít do sousední Libice k hradišti Slavníkovců. Libice jsou jednu zastávku od Poděbrad. Nebo projížďka k Nymburku ( Kovanice). Jenom u vás sedneš na rychlík a za 90 minut jsi tam.

      Vymazat
  3. diky za tip. ja jednou v Podebradech prestupovala a rikala si ze to tam musim prozkoumat vice. Letos je ten rok pro me nejaky narocny a moc necestuju ani mevyletuju v lete. Ve stredu se ale tesim do toho Estonska a od zari mam praci do pulky ledna v Nemecku. takze me ceka zase nova zkusenost u sousedu v Bavorsku ve vesnici kde nic tu nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj ! Poděbrady patří k mým oblíbeným městům a důvodů je celá řada. Ostatně, věnoval jsem jim tady několik článků a Mělník by si měl vzít z nich, nebo z Roudnice nad Labem, či Nymburka atd. příklad. Tam to u řeky žije, ale tady se pořád očekává, že tady někdo udělá u řeky tu lepší budoucnost a kde nic tu nic. Šiju do toho, ale to je, jak když házíš hrách na zeď.

      Není tak dávno doba, co jsme tu přemýšleli, co udělat s ostudným náměstím Karla IV., kde stojí dva nevzhledné bývalé obchodní domy, kde se žádným podnikatelům nedaří. Podle některých studií se zdálo, že tu možná vznikne i park s vodními prvky, jako jinde.

      Letos se tu jel však po asi 60 letech závod automobilů a motocyklů, jezdcům se tu velmi líbilo, a tak se asi centrum města přizpůsobí tak, aby se tu mohl jezdit dále tento závod a aby měli kde stát lidé.

      Letos bylo a je vedro všude po celé Evropě, tak si nemusíš dělat hlavu, že jsi toho dle svých měřítek mnoho neprocestovala. Ostatně, jsou lidé, kteří celý rok nikam nejedou, šetří, nebo si i přivydělávají, a pak jedou někam na 14 dní k moři.

      Tu práci v Německu Ti, jako svobodné a celkem ještě relativně mladé ženě ( mnohé si to o sobě již možná několik let před 40 lety, pokud mají hlavně děti nemyslí :-)) jedině schvaluji. Nová zkušenost, jazykově jsi vybavená, a když Tě to nebude bavit, tak půjdeš za měsíc zase dále. Já na své krátké jednodenní výlety do Bavorska vzpomínám rád. Oni jsou družní, rádi poradí cestu, když mají čas ( to se mi stalo v obchůdku s knihami), tak si klidně nechají vyprávět odkud jste a obvykle vědí, kde je soutok dvou největších českých řek. Za pivo tam neutrácím a ani nemám čas posedět, ale podle vyprávění jiných lidí vím, že když zjistí, že jste z Čech a máte rádi pivo, tak jste prý jejich člověk :-).

      Koukej tady pak v nějakém komentáři písnout, jak Ti to všechno dopadlo. Nehodlám si dělat nějaký facebook :-).

      Vymazat
  4. a co mám zas na tohle rict ja? :-D :-D ja si hodlam usetrit na novy notebook a konecne se venovat blogu tady a nejen na fb a upravit to a zas normalne psat, to uz teda rikam asasi duhy rok, no tak uvidime ! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud vím, tak jsi přece nedávno psala web ( tvá balkánská cesta), a pak jsi teprve přešla na fb. Dokonce si vzpomínám, jak jsi se jednou divila, že vím kolik je ti let a já se to právě nějak dočetl na tom webu :-).

      Neboj, určitě si na nový noťas ušetříš. Mně se to tedy líbilo to tvé psaní a hlavně tu tvoji dobrodružnou cestu na Slovensko za nějakou babičkou, která pak pokračovala do Maďarska a dále na jih, tak tu jsem přečetl málem na jeden zátah.
      Je to odvaha a musí být na to určitá nátura.
      On ten couchsurfing také není pro každého a každý výletník je úplně jiná osoba s jinými požadavky. V tomto mi přišly tvé cesty takové originální.

      Vymazat
  5. jojo psala jsem tady na blogspotu, myslela jsem to tak, ze bych se k tomu chtela zas vratit a psat poadne, nez jen facebookove utrzky ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano,to je rozumné. Fotky někdy připomínají takový typický cestopis, jakých jsou kvanta,ale když k tomu dáš ty své prožitky, názory,představy,tak řekneš mnohem více a je to zajímavější. Navíc nemá každý ten dar, nebo i chuť psát a ty to máš.

      Vymazat