neděle 7. září 2014

Když byl Měsíc největší. Superůplněk 10.8.2014.


Za vším hledej reklamu ! A jinak tomu nebylo ani 10. srpna 2014. Tentokrát nešlo o zatmění, ale zkrátka o to, že Měsíc neobíhá Zem po kruhové dráze, ale po mírně výstřední a tak se stalo, že v době úplňku byl navíc nejblíže Zemi, v takzvaném přízemí. Pro tento jev tedy používáme název Superůplněk. Měsíc se přiblížil na vzdálenost 356 896 km, průměr měsíčního kotoučku byl zhruba o 15 procent větší a jeho jasnost se ještě o třetinu zvětšila než obvykle.


Podobného jevu se prý dočkáme, až za desítky let ( čili někteří se nedočkáme :-)) a více o všem na
http://magazin.aktualne.cz/superuplnek-a-perseidy-v-jediny-den-znovu-az-za-desitky-let/r~73afde761ef611e49b2b002590604f2e/

V každém případě tu byl takový malý bleskový nápad udělat nějakou fotku a opticky na tom není snad ani nic zvláštního. Ale, z určitého hlediska přece jen něco snímky dávají. Vždyť dnes mnozí sedíme s železnou pravidelností zalígrování ve svých bytech, nebo kulturních zařízeních, jakými jsou samozřejmě i restaurace a romantický pohled na Měsíc jen kousek za městem je nám dnes již téměř cizí.


Pravda, úplněk není na fotografování Měsíce tak populární, jako první čtvrt, kdy opravdu vyniknou stíny kráterů, ale má také své kouzlo, zvlášť nízko nad obzorem, nebo, pokud se zrcadlí z výšky v řece.


Zde máme jeho o třetinu vyšší jasnost odrážející se v říčce Pšovce. Profíci by jistě již seděli se stojánky připravenými dvě hodiny předem a ladili by rektastanci i deklinaci, ale i malý můstek přes řeku může částečně posloužit ochraně proti třesu, kterou vyžaduje delší snímající čas. Hezký zbytek víkendu a hodně romantiky kolem nás.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat