neděle 15. dubna 2018

Sklepy ve Svatováclavské ulici č.p. 13 dnes navštívilo rekordních 608 lidí !! Závěr prohlídek probíhal v naprosté tmě při baterkách. I dnešní farmářské trhy měly skvělou atmosféru. Fotogalerie z obou akcí.


Milí čtenáři, dnešní sobotu 14. dubna měl Soutok vskutku plno akcí, a pro vás je příjemné to, že o nic nepřijdete.

A začnu tím vůbec nejdůležitějším. Jestli-že  dne 9.září 2017 navštívilo v rámci DED oba sklepní okruhy pod náměstím Míru ( č.p. 11 a 5) fantastických 400 návštěvníků, kteří museli v jednom případě vystát až hodinové fronty ( průvodci brali do podzemí skupinky na komentované prohlídky po 10 lidech), tak návštěvu dnešních sklepů ve Svatováclavské ulici č.p. 13 navštívilo rekordních 608 návštěvníků !!



V čase kolem 11. hodiny byl tento dvorek zcela plný, což bylo zapřičiněno tím, že si lidé podzemí náležitě užívali a nepospíchali zpět do mělnických ulic. Když jsem vylezl ven já, tak byla situace taková, jakou ji vidíte na obrázku.


Zatímco si budete prohlížet snímky z jednorázového otevření těchto sklepů, tak přidám některé údaje, které jsem se dozvěděl a dovolím si připojit několik svých vět.

Vy již víte z minulých článků, že ve sklepech bylo elektrické osvětlení a účastníci navíc obdrželi nákres celé sklepní soustavy. Asi v 15.30 prý došlo k velmi zajímavé situaci. Mnoho lidí si totiž návštěvu nechalo na poslední chvíli, tedy před blížící se 17. hodinou, což se podobalo trochu i situaci z loňského podzimu, kdy prý také řada návštěvníků přicházela odpoledne.

Jak už to tak bývá, tak prý tou dobou nešel proud a průvodci museli tento nával lidí zvládat opět po skupinkách s baterkami, což je podstatně náročnější, než když prohlídka probíhá individuálně při plném elektrickém osvětlení. Nezapomeňte, že někde bylo i třeba sklonit hlavu a na návštěvníky celkem čekalo i 32 schodů. A teď té skupince sviťte na cestu a ještě jim vysvětlujte, co kde mohou případně vidět, nebo i přidat něco z jejich historie.



Vždyť sklepy sloužily, jako útočiště pro lidi před nepřátelskými vojsky, před požáry, ale samozřejmě i jako spižírny, nebo sklad piva a vína. Význam nejhlubších pater sklepů časem upadl v zapomnění a začal se zavážet různým odpadem a popelem.

Kdo zkrátka dnes přišel, tak byl opět jistě nadšený, že zase viděl kus toho veřejnosti dosud neznámého sklepního Mělníka, který se nyní jednorázově a prvně otevřel veřejnosti. Jenže, radost lidí je věc jedna, a aby k ní mohlo vůbec dojít, tak je třeba obrovského úsilí a ochoty několika lidí.

Možná, že kdyby nevznikl kdysi MOOS ( Mělnický osvětový a okrašlovací spolek), tak jsme dodnes jiné sklepy pod městem neviděli, než ty zámecké, těch pár sklepů pod regionálním muzeem a možná občas nějaký pod restauračním podnikem. A vždy mě dostane, jako třeba včera, když se zase nějaké město v novinách, nebo na netu začne chlubit tím, že tam otevřeli podzemí.


Mělník má naštěstí v současné době velmi obětavého a snaživého Martina Klihavce, který stejně tak, jako já a mnoho dalších lidí v tomto městě středověkým sklepům fandí. Není to jenom on, ale také všichni další členi MOOS, kteří dnešní krásný den mohli strávit zcela jinak a možná jistě i příjemněji, a přesto celých 8 hodin vás neúnavně na jednom místě vodili po schodech nahoru i dolů, což je slušný sportovní výkon.

 Ty prostory bez oken museli za ten den znát již nazpaměť, a přesto jen s minimálním občerstvením a s únavou v zádech, nakonec i se starostmi vás provázeli po sklepích, aby jste měli krásnou sobotu a radostí jim bylo, že jste projevili svůj zájem a mnozí sdílíte přání občanů města ( i naše přání), že by tu měl také vzniknout turistický podzemní okruh středověkými sklepy. A nechci zapomenout ani na práci u vstupních prostor, která je možná méně fyzicky náročná, ale o to méně svobodnější na pohyb.

Pokud jste někdy něco střežili, tak víte, o čem je řeč. Bez jedné osoby by to celé vůbec nešlo. Ano, bez majitele sklepů, který byl svolný k takové ušlechtilé myšlence. Jenže, k tomu všemu by nikdy nedošlo, kdyby právě někdo na svém vlivném místě toho majitele neoslovil a tím někým byl právě kronikář města a předseda MOOS Martin Klihavec.


Naskýtá se otázka: ,, Jak dále?". MOOS, se může pokusit opět domluvit s nějakým majitelem a můžeme si takový den zase někdy zopakovat. Úspěch akce bude samozřejmě spočívat na počasí a na návštěvnosti. Akce udělá radost nám domácím, ale je logické, že se již teď snažíme všichni dívat dále, nebo pokud chcete, tak výše.

Je celkem skeptickým konstatováním, že Mělník bohužel v současné době žádný podzemní okruh mít nebude a to z několika důvodů. Cituji nyní z letáčku, který jistě vznikl s předstihem:

1.) Sklepy spolu až na pár vyjímek přímo nesousedí, proto jejich propojení není možné.
2.) Každá soustava několika sklepů má jiného vlastníka.

To všechno lze jednoduše obejít. Například ve včerejším článku jsem již vysvětlil, že není lepší přivýdělek, než propůjčit svůj sklep k takovýmto účelům. Když pronajímáte byt, tak máte riziko, že ho někdo zdevastuje, nebo se nájemníka nezbavíte. Ve sklepě není co zničit a může vydělávat. Chce to jen nějakou slušnou smlouvu. Mohou to být peníze z pronájmu, ale také část ze zisku.



Tím lze například majitelé sklepů motivovat k tomu, aby měli zájem, se do procesu postupně zapojovat.
To, že sklepy spolu nesousedí, tak to také nevadí. Jsou místa, kde zkrátka průvodce vede skupinu lidí přes celé náměstí, otevře nějaké dveře, provede skupinu podzemím, vyjdou zpět, a zase po povrchu kráčí do dalších prostor.
Takže všechny tyto věci by mělo jít dle mého názoru obejít a není vyloučeno, že pak sami majitelé svolí k dalším průzkumům a možným variantám případného propojení.


Vždyť jsem zde posledně také zmínil ty mělnické báje o chodbách, kam se vejde nákladní auto, nebo o chodbách, které vedou do Hořína, či na Chloumek. To jsou prostě zajímavá tajemství našeho města, která mohou být třeba i časem pomalu luštěna.

Je to všechno opravdu tak náročné a drahé? Kromě kvalitních smluv mezi organizací provádějící prohlídky a majiteli sklepů, si myslím, že stačí dotyčné sklepy především vyčistit a osvítit elektrickým osvětlením, pokud tomu tak není.

Domnívám se, že by to mělo být jedním z prioritních zájmů naší regionální kultury v městském zastupitelstvu a na základě toho by sem mohli přijít nějaké smysluplné dotace, které jistě město bude mít. Není to navíc jen pro nějakou cílovou skupinu ( například nějaký sportovní klub), ale pro širokou veřejnost a ve prospěch města samotného. Jistě to podpoří celkovou prosperitu města , protože vzroste zájem o město v rámci celé republiky i zahraničních turistů a může to přinést nové podnikatelské aktivity do našeho centra města.

Apeluji tedy tímto na naše nejvyšší regionální politiky, zda by se nad věcí už konečně vážněji nezamysleli. snad jsem zde všechny možnosti a důvody tak nějak vylíčil.

Závěrem této části článku mi tedy dovolte, abych poděkoval všem, kteří do sklepů přišli a ukázali, že mělnické sklepy lidi zajímají, a všem členům MOOS, kteří se skutečně obětují ve svém volnu a překonávají.

Přitom bychom již třeba mohli mít v brzké době pro začátek oficiálně otevřené sklepy aspoň jednoho, či dvou majitelů a zase bychom byli podstatně dále a výše na stupnici turistického ruchu v ČR.


Kus krásného mělnického podzemí.



Nejspodnější patra.



Průvodci makali ....



... a lidé naslouchali.


Vinný kalamář  Ludmily je jedním ze symbolů našeho města.



Paměti dávných věků :-).



Osm hodin na jednom místě  a dobrovolně, jen za neobvyklý zážitek do života a pocit, že člověk vykonal snad něco pěkného a smysluplného. Žádný superhonorář za akci. To si zaslouží velké uznání.


A jdeme dále. Mělnické farmářské trhy.



První mi přišel do cesty povoz pana Brože, který již patří k mělnickým akcím.


Koníčci jsou vždy milým zpestřením masových akcí.


Celkový pohled .....


.... a trochu detailů.


Nádherné klobásky ...

.... i krásné lahve s vínem.


Pohodička u stolku.


Pan starosta Mikeš mi přišel do cesty zcela náhodně, ale známé osobnosti člověka svádí fotit. To jsem ještě netušil, že večer potkám ve vlaku ještě prvního místostarostu, ale to bude zase jiný článek.


I tato akce nevznikla jenom tak. Zase je za ní nápad, aktivita a obětavost několika málo lidí.
Jak se tedy nyní rozloučíme ? Myslím, že bychom si měli vážit práce všech, kteří i jen třeba málem pro nás všechny něco dělají. Ať už dávají k disposici k diskusím svůj fantastický web Mělníček ( který teď bohužel k diskusím nikdo moc nevyužívá)  http://melnicek.cz/ , nebo pro vás připravují trhy, filmové akce na Aušperku, či na náměstí, nebo vás provází sklepy apod.


Žádné komentáře:

Okomentovat