pátek 13. dubna 2018

Majitelé středověkých sklepů by byli vlastně sami proti sobě a připravili by se o solidní trvalý pohodlný přivýdělek. Mělnické muzeum slaví letos 130 let. Pravidelné prohlídky liběchovského mlýna.


Představte si, že vlastníte nějakou nemovitost, kterou moc nevyužíváte. Klasickým příkladem bývá vlastnictví bytu, který náhle můžeme pronajímat a známe to z inzercí v Mělníčku. Majitele provází vidina, že místo nebude ležet jenom tak ladem a chátrat, ale může dokonce přinést docela pohodlně získaný přivýdělek.

Ovšem, každý kdo takto přemýšlí, tak si samozřejmě uvědomuje, že to je určité riziko. S nájemníky mohou vzniknout  různé a zprvu třeba nečekané potíže, mohou dokonce nějakým způsobem byt demolovat a může být problém je z bytu vystěhovat. Přitom si vzpomínám, že právě pronajímání bytu patří k těm populárnějším metodám přivýdělku, neboť se na první pohled jeví přes veškerá rizika, jako docela příjemný a nenáročný způsob.

Ani pronajmutí známé osobě nemusí být časem bezproblémové. A teď se právě dostávám k jádru věci. Co takový sklep, kde často nic není, nebo jen nějaké haraburdí ? Může ho nějaká organizovaná skupina turistů s průvodcem znehodnotit ? Prakticky je to vyloučené. To je opravdu druh přivýdělku, který je bez rizika a ladem ležící historický sklep v centru města může svému vlastníkovi skutečně trvale vydělávat. To už může být pro vlastníka několika sklípků jistě zajímavá nabídka, která je k disposici prakticky kdykoliv. Není třeba nic uspěchat.

Jenom musí být ten zájem aktivity ze strany města domluvit nějaké podmínky ( jednou z nich je samozřejmě zisk z prohlídek) a časem se mohou postupně přidávat i další zájemci. Pak třeba sami vlastníci budou chtít sbourat některé přepážky a nebude třeba provádět přechody mezi některými sklepy po povrchu, jak se to občas z nutnosti i dělá. Je to pole opravdu široké působnosti a vynalézavosti, ale dosud nikdo k takovým výzvám neudělal jediný krok. Snadnější bylo sdělit jakékoliv negativní informace a býti bez práce.


Ostatně , v dnešních  novinách 5+2, se dočtete v článku ,,Nejdříve bylo víno, pak mělnické podzemí"
.....
http://www.5plus2.cz/?e=QB-MELNIK&d=13.04.2018#strana=2

....., že ačkoliv tu máme možná široké chodby pro nákladní auta, chodby v několika patrech, chodby vedoucí pod Labem do Hořína, nebo na Chloumek, což opravdu jinde nemají, tak nám pohodlně stačí návštěvnost mělnické středověké studny a přes 12 tisíc návštěvníků ročně. Rozšiřování se do budoucna nepočítá a investice do průzkumů také ne. Ostatně, stačí jenom tak nenápadně utrousit, že se prý průzkum konal jakýmsi radarem a ať si to veřejnost přebere. Ona to řešit nebude a bude zase na radnici klid. Beztak je těch problémů teď dost, že ? Hlavně v dopravě a v podnikání v centru.

Je z toho přístupu možných vlivných osob za ta léta člověku opravdu smutno. A proto přijďte zítra od 9 do 17 hodin do Svatováclavské ulice a ukažte, že ač tu bydlíte a za památkami můžete jezdit také někam jinam, a také jezdíte, tak si mělnického podzemí vážíte.

Ještě toho máme hodně před sebou. Nejen podzemí , příjemné centrum a běh na dlouhou trať v podobě dopravy, ale také především krásná restaurační posezení u řeky při zmrzlině a zlatavém moku, včetně asfaltové cyklotrasy aspoň mezi Hadíkem a Starými lázněmi ( potápěči). Jakmile se oteplí, tak prakticky jediné skutečně reprezentativní posezení v příjemném prostředí ( ne mezi betonem) v oddělené zahrádce má v našem historickém centru jedině Šalanda. Trochu málo na takové město, ne ?




Mělnické muzeum slaví letos 130 let !!

Vy se můžete koncem dubna těšit opět na program pro měsíc květen, ale již  v tuto chvíli mají následující tři plakáty doslova kultovní účel a vztahují se právě k oslavám tohoto výročí. První vás zve do Lhotky k návštěvě skalního bytu. Vzhledem k toku, že byt bývá otevřený také během akce Mělnický hrozen, kterou Soutok již 2x navštívil a obrázky jsou i zde, tak si můžete zatím skalní byt reklamě prohlédnout. Jeho návštěvu rozhodně doporučuji. Ještě v 70. letech 20. století byl dokonce trvale obývaný jednou občankou obce Lhotka.


Výstava Ano, pane doktore, vás zavede do období vyspělosti naši lékařské služby za první republiky a je dlouhodobá. Bohužel musím říci, že současný stav našeho zdravotnictví mě doslova děsí. Stačí vyslechnout příběhy těch, kteří opravdu musí něco závažného se svým zdravím, nebo zdravím svých příbuzných řešit.



Hlavním dnem oslav, pak bude Muzejní noc a denní promenáda dam v dobových oblecích s kočárky na náměstí Míru ( 25.5. v 17 hodin).

K akcím, se jistě ještě dostaneme.


A připomínám ještě pravidelné prohlídky liběchovského mlýna ....

http://soutok.blogspot.cz/2018/04/pravidelne-prohlidky-vodniho-mlyna-v.html




Žádné komentáře:

Okomentovat