čtvrtek 12. dubna 2018

Na co se můžete těšit tento víkend ? . Hlavním magnetem by měla být mimořádná prohlídka středověkých sklepů ve Svatováclavské ulici a vize do budoucna existuje. Navštívit ale můžete také třeba 2. autobusový den PID v Letňanech, nebo výstavy v Lysé nad Labem. Jízdní řády parních vlaků Svatý Jiří a Karel I.


Mělník má sice nejširší středověkou studnu v ČR, ale citelně mu chybí prohlídkový okruh středověkými sklepy, který patří k hlavním turistickým magnetům mnoha středověkých měst.

V nedávné minulosti bylo poukazováno na to, že jsou mělnické sklepy privátní, že jsou mezi sklepy jednotlivých majitelů vystavené příčky, a že majitelé nemají zájem dát nějakým způsobem své sklepy k dispozici turistickým aktivitám.,, Jinými slovy si nepřejí, aby jim někdo po jejich sklepích coural".

Jenže se zdá, že skutečnost není zřejmě tak černá, jak nám ji již léta prezentují v médiích ti, kteří  mohli, nebo by mohli v této oblasti  provést nějaké kroky. Dokladem toho je například aktivita relativně nedávno nově zvoleného předsedy MOOS ( Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku) Martina Klihavce, který na podzim loňského roku v rámci DED dohodl s vlastníky sklepů pod dvěma objekty na náměstí Míru mimořádné otevření sklepů pro veřejnost, které přitáhlo za jediný den přes 400 návštěvníků.


Tím to však nekončí. Martin sehnal dalšího majitele sklepů, který je ochotný své sklepy představit veřejnosti.

MOOS a město Mělník vás zvou v sobotu 14. dubna v době od 9.00 do 17 hodin do Svatováclavské ulice č.p. 13 , kde můžete vidět další sklepy, které ještě veřejnost neviděla. Více jsem psal zde na...

https://soutok.blogspot.cz/2018/04/o-melnik-se-nyni-zajimal-cesky-rozhlas.html

....., kde se dočtete, co vše uvidíte.

Dostal jsem dnes dotaz, který jsem již čekal : ,,No jo, to je všechno hezké, ale jako co ? Dokud z toho nebudou majitelé sklepů nic mít, tak možná nanejvýš občas někdo dá svůj sklep takto k disposici, ale nikam se to nehne."

Musel jsem se usmát. Jasně píši ve svých článcích, že tyto akce jsou takovým oťukáváním zájmu z obou stran ( návštěvníků i majitelů sklepů) a již jsem mnohokrát nastínil, jak by šlo majitele sklepů motivovat. Cestování po Česku má jednu velkou výhodu. Vidíte, jak se to dá dělat a vidíte, že nějaké příčky mezi sklepy, nebo nezájem nějakého majitele, či majitelů není vůbec překážkou vytvoření případného turistického okruhu.

Pod slovem okruh si  totiž většina lidí představí buď závodní okruh, nebo nějaký turistický okruh na povrchu, nebo turistický okruh pod zemí. Když však přijedete třeba do Kutné Hory, tak zjistíte, že na jeden lístek můžete navštívit několik míst a sami se libovolně přesouváte. A pak jsou města, kde prostě průvodce zavede někam skupinu lidí, a když si to tam prohlédnou, tak zase vylezou ven, zamkne za nimi dveře a jde se zase jinam.

Aktualizace 13. 4. 2018 v 17 hodin:

Tak jsem tak dnes o tom přemýšlel a uvědomil jsem si zajímavé věci. Když vlastní někdo dva byty, tak v jednom bydlí a druhý se snaží pronajímat. Rád by ho pronajímal, ale má starost, aby mu ho nájemník nezdevastoval, a aby ho také mohl z bytu ,, vypudit", když bude mít s bytem jiný plán. Nabízí se tedy jako-by příjemný přivýdělek, ale je to určité riziko. A toto riziko u sklepů odpadá. Majitel tam má nějaké haraburdí, a najednou zjistí, že mu jeho sklep může docela příjemně vydělávat z turistického ruchu.

Majitelé historických sklepů by byli sami proti sobě, kdyby do toho nešli, a časem bude přibývat těch, kteří budou myšlence nakloněni. Ovšem, musí přijít napřed nabídka z mělnické radnice s nějakým návrhem atd.

Četli jste dnes 5+2 ? Myslím článek Nejdříve bylo víno, pak mělnické podzemí. Nemám slov. Naprostá spokojenost radních, se současným stavem věcí, byť sami přiznávají, že máme dole možná netušené bohatství.


Není to tak dávno, co jsem tu smutil, že dnes je již téměř nemožné spatřit někde autobusový vlek ze 70. let 20. století a byl jsem velmi rád, když mě k jednomu takovému již zničenému vleku u Vehlovic dovedla jedna procházka Martina Klihavce

. Myslím, že to bylo zrovna někdy touto dobou, snad před dvěma lety ( je tu článek), a že mi Martin jen naznačil fotkou s informací, že je to v katastru Mělníka. Já to potom tipoval pomocí leteckých pohledů na město, až jsem našel místo, kde jsem se domníval, že by to mohlo být a uspěl jsem :-).

K velké radosti však již na podzim 2016 uspořádala  PID v rámci Mělnického vinobraní autobusový den na Mělníku, kde mohli návštěvníci obdivovat třeba známou ,, harmoniku" , ale autobus RTO s vlekem tu nebyl. Loni touto dobou však uspořádala PID v Letňanech 1. autobusový den, kde již bylo vše, a pro velký úspěch akce, se nyní koná ročník druhý.

Přijeďte v sobotu 14.dubna od 10 do 17 hodin na konečnou stanici metra v Praze-Letňanech. Tam na vás čeká obří akce s novými i starými autobusy a mnoho dalšího. Fotky z loňska jsou zde ( tuším 8.4.2017)

https://pid.cz/autobusovy-den-pid-letnany-20180414/

Není to sice na pořadu víkendu, ale zájem o parní vlaky je velký. Zrovna dnes, se na mě obrátil kamarád, zda nemám nějaké jízdní řády aspoň parních jízd z blízkého okolí.



Svatý Jiří ve Ctíněvsi ( pod Řípem)

Zde je tedy letošní jízdní řád vlaku Svatý Jiří ( 21.4.2018), který je součástí poutě na Řípu:

https://pid.cz/parni-expres-svaty-jiri-zamiri-tuto-sobotu-na-ripskou-pout-muzea/

Můžete se na něj třeba jen pod Řípem podívat. Zastavuje tu mezi 11.18-11.23 ( orientační časy) a 16.26-16.31.

A zde máme zase parní vlak Karel I. ( 28.4.) Audience u císaře Karla ( Brandýs nad Labem).

http://old.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1679-parnim-vlakem-na-audienci-u-cisare-karla-i


Na Mělníku bude tentokrát mezi 13.29- 13.53.

Na závěr článku, který především věnuji tomuto víkendu dodám ještě aktuální výstavy v Lysé nad Labem:

https://www.vll.cz/vystavy

12.4.-15.4. Elegance, Narcis 2018,  Regiony České republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat