neděle 8. dubna 2018

O Mělník, se nyní zajímal Český rozhlas i televize, ale také například České dráhy. Středověká studna a středověké sklepy jsou tím hlavním důvodem. Štěnice opět pracuje.


Včera jsem zde psal článek, který jsem hlavně věnoval současnému stavu větrného mlýna u Vrátna, ale na své si přišli i milovníci nostalgických lokomotiv a hudby. Než jsem však vyjel do terénu, tak jsem ještě napsal Martinovi Klihavcovi, zda by nebyla nějaká ta fotečka ze sklepů, kam se v sobotu snad mnozí podíváme.

Najdete ji na konci článku a možná ji už znáte z měsíčníku Mělnická radnice a dalších médií. Mimo to jsem se však dozvěděl mnoho zajímavých věcí, které byly jednoznačně potěšující. Mělníka si začínají všímat média a hlavně v oblasti turistického ruchu. Počtěte si, co mi Martin odpověděl:


O Dnu otevřených dveří se dozvěděl Český rozhlas, který přijel a natáčel minulý týden se mnou reportáž z podzemí pod domem čp. 13. 
Včera v pátek dokonce přijela i televize - metropolitní TV Praha, která včera natáčela nejdříve rozhovor se starostou na náměstí před radnicí, pak se mnou ve sklepě čp. 13 a nakonec i v podzemí vedoucí ke studni. 
Posílám ti 2 fotky z natáčení. Překvapilo mě, jak to média zajímá. Samozřejmě jsem moc rád, že se o Mělníku více mluví, že se mluví pozitivně o pozitivních věcech a že se začne opět mluvit i o mělnickém podzemí v Rozhlase i Televizi. 


Na co se mohou  v sobotu návštěvníci těšit ?

Návštěvníci ve sklepě čp. 13 dostanou plánek tohoto sklepa, dojdou až pod ulici - pod vozovku až doprostřed ulice Svatováclavské, uvidí ještě část neodvozené suti, jednu místnost částečně zasypanou popelem, vykopané staré předměty (kovové, skleněné...), i jednu přibližně 100 let starou mělnickou lahev od vína, světelný optický klam ve větrací šachtě a hlavně navštíví místa v podzemí, která dosud veřejnost neměla možnost nikdy spatřit!  

Připomínám, že sklepy ve Svatováclavské ulici č.p. 13 jsou v sobotu 14.dubna mimořádně otevřeny od 9 do 17 hodin. Akci pořádá Mělnický osvětový a okrašlovací spolek MOOS ve spolupráci s městem. Více o sklepích také v článku:

http://soutok.blogspot.cz/2018/03/jste-prvni-na-melniku-kteri-to-vedi-za.html

kde najdete odkaz na stránky, kde si můžete prakticky prohlédnout obrázky ze všech sklepů, kam veřejnost na Mělníku v minulosti v rámci DED mohla.



reklamní foto č.p. 13

Sotva jsem dočetl e-mail, již jsem se dozvěděl další informace. Ty první hovoří o tom, že někde na facebooku zveřejnilo mělnické IC ( Informační centrum), že Mělník bude i součástí aktuálního čísla časopisu ČD pro vás.

To se ví, že jsem hned začal ještě večer pátrat a aspoň jsem objevil toto:

https://www.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1909-poklad-ukryty-v-melniku-hlida-pes-s-ohnivyma-ocima


Aktualizace 8.4. 2018 ve 20 hodin:
Právě jsem se vrátil z Prahy, dubnové číslo časopisu ČD pro vás jsem tam sehnal a mohu tak potvrdit, že tam je skutečně věnováno několik stránek Mělníku. Takzvaná  pozvánka do některého regionu ČR: Tentokrát Pozvánka do Polabí.

To je asi momentálně vše. Pokud sledujete Tádu na jeho cestě na kole přes Afriku, tak vězte.....


....., že v městečku Pointe-Noire ( Konžská republika) konečně koupil záložní zdroj pro štěnici a můžeme opět sledovat jeho jízdu on-line ( obrázek).

Kongo, to jsou dvě země. Konžská republika a Demokratická republika Kongo s třetím největším městem Afriky Kinshasou ( cca 12 milionů obyvatel). Co je však zajímavé, tak to je fakt, že Angola, kam míří, se skládá ze dvou částí, které od sebe odděluje právě DRK, a tak  Táda potřeboval do Angoly dvouvstupní vízum. Přitom se v první části jedná jen o malé separované území. Jak je ten zeměpis zajímavý :-). O Pointe-Noire, se také dočtete, že právě zde v minulosti probíhal velký trh s otroky.


Žádné komentáře:

Okomentovat