středa 24. února 2016

Víte, kde je Labe v Čechách nejširší ? Dolní Beřkovice a křest knihy Od přívozu k cukrovaru. Historie technických staveb obce.


plakát.

Milí čtenáři, poslední články nás zavedly až k řece jménem Labe a nutno říci, že tu bylo v minulosti o tomto veletoku toho napsáno již mnoho. Dozvěděli jste se nejen o tom, jak je Labe po celém svém toku kde široké, ale třeba i o tom, kam až u nás pod městem sahá vodní hladina, když vodočet neukazuje oněch standardních 250 cm, ale třeba povodňových 330 cm, nebo i mnohem mnohem více.

Posledně jsme se v hodně sledovaném článku věnovali Polabskému mlýnu na Pšovce a každý den zatím přichází do ankety hlasy, které žádají v budově budoucího zrekonstruovaného mlýna kombinaci restaurace a nějaké mlýnské, či i jiné expozice. To je sice krásná myšlenka, ale samozřejmě záleží na aktivitách majitele apod.. Nicméně, od mlýna  na malé říčce je to už jen krok k mlýnům na řekách velikých a tady mi utkvěla v hlavě jakási pohlednice jednoho takového plovoucího mlýna, jakých prý bývalo na Labi kdysi mnoho.


Labe u Dolních Beřkovic s pěší lávky.

Na webu obce Dolní Beřkovice http://www.dolniberkovice.cz/index.php?nid=3161&lid=cs&oid=358803, se dočtete, že tu kdysi stával mlýn o třech složeních, který kdysi čerpal vodu například i do kašen v parku a po jeho demolici zde zůstal ponechán právě onen pilíř s vodočty, který dnes můžete s cyklostezky obdivovat. Ovšem, mám pocit, že jsem viděl na nějaké výstavě pohlednici mlýna plovoucího a snad dokonce někde u Mělníka. Pomocník internet mi sice na toto téma nijak nepomohl, ale přece jen udělal kus práce. Když jsem totiž kdysi měřil šířku řeky Labe v různých místech svého toku, tak jsem nějak opomenul místo, kde by člověk rozhodně žádný rekord nečekal. V našem okrese je řeka nejširší u obce Dolní Beřkovice, kde má zhruba 225 metrů šíře a i dále nikde nepřekračuje 250 metrů. Vyjímkou je vodní dílo České Kopisty, kde však nejde o šířku řeky v celé své celistvosti. A zde nyní přichází překvapení.


Cukrovar v Dolních Beřkovicích.

Porta Bohemica ( Brána Čech) je název údolí mezi městečkem Velké Žernoseky a obcí Libochovany. Jde zde o hluboké zařízlé údolí, které se však nečekaně a nenápadně za obcí Libochovany rozšíří a řeka Labe zde na chvilku docílí neuvěřitelné šíře 320 metrů, což už je hodnota poblíž Hamburku. Tomuto rekordu totiž napomohla stavba zdymadla v Ústí nad Labem -Střekově. Ještě v mapách před rokem  1874, kdy tudy vedla nově železnice z Nymburka přes Mělník do Ústí nad Labem, zde totiž nacházíme v řece ostrůvek a dozvídáme se o mlýnu, který tu stával. Jak takové mlýny na Labi často vypadaly, se můžeme dozvědět právě na fotografii z článku o ztraceném ostrově...http://pod-kubackou.webnode.cz/a3-zastaveni/ztraceny-ostrov/ . Ten poslední mlýn na obrázku prý stával u Lovosic, respektivě  při břehu u Píšťan.


Labe nedaleko Ústí nad Labem.

Pátral jsem tedy po podobných materiálech u nás a s pomocí našeho kronikáře jsem se dozvěděl věc, která mi přišla hodně zajímavá. V sobotu 27.2. bude ve Vlíněvsi slavnostně pokřtěna kniha s názvem Od přívozu k cukrovaru, aneb historie technických staveb obce Dolní Beřkovice od Karla  Tichého, která je  jakousi první novodobou knihou o obci. Více, než je napsáno na plakátu toho nevím, ale myslím si, že díky tomu téma řeky Labe, se podařilo zjistit docela zajímavé informace, které mohou někomu přinést radost a poučení.

SŠ..

Žádné komentáře:

Okomentovat