pátek 1. května 2015

Dárek Soutoku k zahájení 79. MS v hokeji. Mělnický zimní stadion po svém otevření vypadal zcela jinak, než dnes. Foto.


Ten domeček vpravo, který připomíná trafiku, tak to byl prodej lístků i programů. Pak následuje schodiště a nahoře vidíte rovnou plochu, na které stojí lidé. Asi uprostřed snímku za střídačkami týmů, se promítá krytý plavecký stadion. Ta boudička naproti střídačkám blíže k divákovi byla stanoviště komentátora i obsluhy světelné tabule, aby i on byl také schovaný před nepřízní počasí, čemuž tak zprvu nebylo. Vpravo je vidět na snímku ještě i rameno jeřábu a těžko říci, k čemu se zde schylovalo. Součástí krytých kluzišť jsou i prostory, ve kterých je ukrytý chladící agregát. Při pozorném a zvětšeném prohlédnutí snímku je vidět i stavba, která vyrostla nad střídačkami, průjezd, který vyrostl mezi oběma střídačkami a kudy se ke korytu Pšovky odhrnuly všechny ty nečistoty po skončené třetině. Fotografie byla pořízena někdy mezi lety 1977-1980 a zdá se tedy, že díky té stavbě s průjezdem na plochu, která se tyčí nad obě střídačky, tak nejde zřejmě o tu úplně první podobu, kdy se začínalo jen s tím nejnutnějším.

Snad  i ten, kdo hokej nijak neprožívá, tak každoročně usedne k televizní obrazovce a fandí našim hokejistům. Není divu, vždyť jde o hru krásnou, rychlou, taktickou, kolektivní a Česká republika v ní patří celá desetiletí  mezi opravdovou světovou špičku Inu, nedá mi to, abych ještě nepochválil naše nejen šikovné tenistky, které nás také dovedou poslední dobou potěšit, ale pojďme zpět k hokeji.

Kdysi jsem tu před začátkem MS v hokeji psal o tom, jak vypadal hokej v počátcích v Mělníku, kdy jsme se ve čtvrti Podolí dočkali otevření zimního stadionu. Stalo se tak v roce 1977 a zde si můžete přečíst něco z osobních zážitků, které jsem tu před třemi lety vydal http://soutok.blogspot.cz/2012/05/o-melnickem-hokeji.html

Dnes tedy dodávám i historický snímek, který jsem kdysi vyfotil, kde vidíte mělnický zimní stadion zhruba z míst, kde dnes začíná kruhový objezd před nemocnicí. Plocha byla tehdy nekrytá, otevřená všem vlivům počasí a nejednou se na ni snášely sněhové vločky. Hrálo se za umělého osvětlení a časomíra se nacházela nad brankou, která  byla v místech, kde dnes začínají ta tenisová hřišťátka.

Návštěvnost bývala tehdy veliká, protože otevřená  a osvícená plocha byla již sama o sobě velkou reklamou a lidé se tehdy ještě nemohli bavit počítačovými hrami, televizním výběrem stanic, nebo internetem, či  dalšími technickými vymoženostmi. Byla to určitá společenská událost a o přestávkách jste obcházeli celý stadion, hledali kamarády a třeba i nejprve samozřejmě besedovali o průběhu zápasu. Na zápas si praktický každý divák neopomněl sebou přinést placatici rumu ( dnes tuzemák) pro zahřátí, která se pohodlně vešla do náprsní kapsy a tehdy stála tuším 25 Kčs- . Domácí celek nesl jméno Dukla Mělník a dařilo se mu tak výtečně, že postoupil ( to jsem psal již posledně) z krajského přeboru do druhé ligy, což byla tehdy druhá nejvyšší celorepubliková soutěž ( dnešní extraliga byla tehdy nazývána 1. ligou), ale to sebou přinášelo podmínku zastřešení haly, což mělnickému hokeji dost tehdy ublížilo. Asi největší chybou bylo, že tehdy ještě nažhavené obecenstvo již nebylo ochotné jezdit někam v neděli večer do Kralup nad Vltavou, kde měl Mělník mít přechodné útočiště a než byl stadion zakryt, tak už  se osudy nás mnohých ubíraly zcela jiným směrem.

Dodnes má ale člověk v paměti chvíle, kdy jsme se s gustem vrhli na papírové programy s přehledem zápasů i průběžnou tabulkou, kdy jsme hledali kamarády, kdy jsme se smáli některým vyjímečným fanouškům obvykle poraženého soupeře, kdy nám nad hlavami svítil kouzelně úplněk, nebo naopak sněžilo a největší radost na závěr přinášelo takzvané kolečko vítěze s jejich říkankou. O tom jsem také již psal, ale když sem dnes dávám tu fotku, tak to v člověku znovu ožije. Mimochodem, i občan Mělníka kdysi tak trochu doufal, že jednou přijde chvíle, kdy i Mělník bude hokejovým pojmem, o kterém budeme večer ve zprávách slyšet, že porazil trochu namyšlené Pardubice :-), nebo Kladno apod. A určitá rivalita byla cítit i na vojně, kde se sejdou lidé z různých koutů, tehdy ještě opravdu ,, velké" vlasti.

Nechme tedy nyní nostalgii již být, otevřeme si třeba pivo, posaďme se na pohodlnou pohovku, nebo zajděme do hospody a užívejme si domácí šampionát.


Již dnešní zakrytý stadion. V popředí jsou prostory pro chladící zařízení a stroje pro úpravu ledu.



Stadion dnes.

SŠ.

4 komentáře:

  1. Tyjo, kéž bychom měli u nás taky takový stadion. Nebo alespoň nějaké kluziště. Tady ale bohužel není vůbec nic. Právě koncem minulého roku jsem hodně uvažoval nad tím, že bych investoval do hokejové helmy a hokejky a zkusil si zahrát hokej, ale bohužel prostě není kde. Maximálně tak na rybníce a ten ještě zatím ani pořádně zamrzlý nebyl. Je to škoda, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že jsi nenapsal odkud že jsi. Člověk by počítal s tím, že web věnovaný především Mělníku budou číst místní občané, ale ze slušného množství anonymních komentářů se zdá, že to spektrum návštěvníků je zde široké.

      Vymazat
  2. Snažím se každý týden dívat na NHL ale někdy to prostě nestíhám protože jsem třeba v práci a tak mám radost že jsem našla web kde se na to mohu dívati v práci na noční. Je to pro mě příjemné zpestření. Člověku totiž dojde že všude nemůže stíhat být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Ano, je to tak jak píšete. Musíme dát podle ,, srdce" něčemu přednost, ale dnes je výhoda, že je fakt všechno všude a dá se na to kouknout i ze záznamu. Chápu, že doma sice můžete mít placenou televizi se spoustou sportovních kanálů, ale v práci je člověk odkázaný, pokud to profese umožňuje ( například ostraha) na to, co je k disposici, čili i třeba ten web. Poznal jsem vrátného, který měl v práci na večer i elektrickou kytaru, ale to bylo někdy na sklonku milénia.

      Vymazat