neděle 1. září 2013

Proč vlastně mají volit i Češi žijící v zahraničí?


Podivné bilboardy se objevily hned na čtyřech místech v Mělníku ( a jistě na mnoha dalších). Kdo to je a co to má znamenat, jsem nenašel ani na internetu :-). Generál Paulus prohrál u Stalingradu a Ihnačák byl a je slovenský hokejista. Nebo snad ještě vyčnívají nějací jiní, které máme znát?

Externí redaktor novin je zpravidla osobou, která vykonavá jiné hlavní povolaní a jeho práci snad ani za práci považovat nelze. To by platilo v okamžiku, pokud by byl smluvně zavázán k pravidelnému dodávání materiálu do nějaké rubriky a tak hovořme spíše o zábavě.
Podobnou možnost má vlastně každý z vás čtenářů. Média občas oslovují čtenáře a žádají je o materiál. Jednou je to fotka, za kterou po případném zveřejnění obdržíte například stokorunku, jindy jde zkrátka o čestnou presentaci na nějakém místě a presentovat se můžete třeba i například v Mělníčku. Ne jen inzerátem a kritikou, ale i články.


Tohle je tedy zatím jediný volební bilboard, co jsem ve městě objevil a mohu říci, že opravdu lobuje za konkretní politickou stranu. A to jsem byl v Rybářích, na Pšovce, u kotelny i autobusáku.

Obvyklou rubrikou pro externí redaktory a čtenáře je ze zcela pochopitelných důvodů rubrika Tip na výlet. Jednak je to záležitost, která je kořením života a většina lidí má výlety ráda, a tak o nich píše leckdo mnohdy srdcem a nikoliv z povinnosti. A pak, je to poměrně dostupné téma.
Ovšem, snahou každého autora, ať už píše na blogu, či v novinách, je aspoň občas z této kulisy vybočit, zkusit něco jiného a třeba být i jistým způsobem originální.


Poslední dvě fotografie jsou připomínkou volebního boje  z minulosti.

V takové situaci jsem se například octl v zimě 2006 ( leden- březen), kdy začínala volební kampaň a logicky jsem chtěl do obrazové rubriky tehdy populárního ( dnes neexistujícího) Tepu regionu přinést co nejdříve atmosferu zápolení. Však dnes již řada čtenářů Soutoku ví, že leccos najde určitým způsobem nejprve právě zde, což je pro autora určitým vnitřním potěšením a leckdy jedinou odměnou.
Tehdy, se obrázky do novin nedostaly, protože nová čerstvá šéfredaktorka zřejmě měla takové instrukce, že presentace těchto fotografií není vhodná, byť je úmysl dobrý.
Ovšem, jak volební loga vypadají, co vlastně presentují, co koho uráží a jiného rozchechtá, tak to autoři neovlivní.

Politika je zkrátka věc, která dovede ničit i dobré mezilidské vztahy a přitom je pro svůj ožehavý náboj a dosah působení  nesmírně živá. Politika dokáže běžnému občanovi i poopravit jinak kladný umělecký názor na nejednoho herce, zpěváka či sportovce.

Abych tady jen neplácal docela laciné fráze pod čtyřmi obrázky, tak pojďme zase zkusit dodat nějaké méně známé motto. Nedávno jsem zde v jednom článku o časopisu Živá historie ( hodnotí historii tak, jak se stala, jaký měla dopad, nebo jak by se vyvíjela, kdyby se třeba Napoleon hned nehnal do Moskvy, nebo zůstalo zachováno i nadále habsburské soustátí) tak nějak naťuknul  jeden postřeh z běžného života, který vede k určitému zamyšlení, že se třeba u nás až příliš veřejně spekuluje nad tím, co je populismus a co není. Nakonec občan pozná, že když jsou na něco hlasovací páky a zájem, tak jsou i peníze a schváleno je ne až od ledna nového roku, ale už příští měsíc.

Dnes to bude jednoduchá otázka : Proč vlastně mají volit Češi žijící v zahraničí ? Pokud někdo znáte odpověď, nebo máte názor, tak se za komentář pod článkem rozhodně zlobit nebudu. On to zatím nikdo neví. Spíš je každý toho názoru, že my tady žijeme, pociťujeme dopady zákonů, úroveň zdravotnictví, spousta jiných úrovní, globální zdražování, a tak asi není zrovna na místě, aby někdo, kdo bere dolary a podléhá jiným státním zákonům rozhodoval, kdo nám tady bude ty zákony vymýšlet. Čtenář, který to ví, si musí uvědomit, že každý občan žije v jiném prostředí, mezi takzvaně jinými mantinely a mnohdy třeba ani hlouběji věc nezkoumá. Dokonce je i někomu zcela jedno, zda může volně někam cestovat, může mít různé pohledy na cizince a těch téma by se našlo. Od toho jsou však diskuse, byť o všem rozhoduje hlasování a někdy (mnohdy) lidé, kteří mají už dopředu ,,nařízeno", jaký mají hájit názor, a že nic jiného poslouchat nemají. Děkuji.

SŠ.

8 komentářů:

  1. Jirka z Mělníka2. září 2013 v 8:56

    Když mají české občanství, tak se jich přijímané české zákony také týkají - někoho více, jiných méně, ale podstatnou, tou hlavní motivací je pro ně, podle mého názoru, chování České republiky vůči zahraničí.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za komentář. To bych neřekl. Stačí si jen vzpomenout na naše občany, kteří porušili v zahraničí nějakým způsobem jejich zákony. Překročil jste povolenou rychlost autem ? Tak zaplatíte pokutu, jaká se tam platí. Byl jste obviněn z krádeže ? Tak vám dají 15 let, pokud vám konzulát a ČR nepomůže. Žijete tam, tak podléháte jejich zákonům. A jaká hlavní motivace? Čí? Když parlament ČR například rozhodne, že volit nebudou, tak nebudou, i kdyby chtěli. To není jejich vůle. A jak se chová ČR vůči zahraničí?

    OdpovědětVymazat
  3. Jirka z Mělníka3. září 2013 v 9:03

    Taky názor - určitě nejste sám, ale myslím, že zákony vlastní země (přestože je kdesi daleko) vnímají v tom rozsahu, které se jich týká. Tedy v otázkáh placení daní, cestovních dokladů, zdravotního pojištění, apod. O tyto věci se samozřejmě zajímají spíš ti, kteří se občas vrací zpět - a je jich celkem velké procento (z těch, co mají české občanství). Ale všichni, co jsou k volbám, hlavně řeší obraz ČR v zahraničí a myslím, že se zajímají hlavně o postoje volených stran a politiků vůči zahraniční politice. K tomu samozřejmě patří i případná rušení voličských práv.
    Vycházím z toho, že k volbám mohou lidé, kteří mají platné české občanství.

    OdpovědětVymazat
  4. Paulus a Ihnačák jsou kuchaři..."nenašel ani na internetu" )))

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říci, že jsem se asi nevyjádřil nejlíp. Myslel jsem to tak, že pokud třeba už má někdo s Českou Republikou společnou možná jen znalost češtiny a občanství, a přitom tam kdesi třeba podniká, nebo jen pracuje ve firmě, chodí tam k lékaři, bere jejich mzdu, přijal samozřejmě zákony té země, tak vlastně nemá ani důvod tady něco ovlivňovat, co se ostatně děje třeba i o tisícovky kilometrů jinde. Když se například nějaké mladé děvče rozhodne, že si přilepší finančně a zdokonalí jazyk, tak nastoupí například, jako au-pair ( chůva) v Rakousku na dva roky a pak si přidá třeba ještě před návratem 3 roky v Německu. Celých pět let tu nebude, až na návštěvy a těžko lze předpokládat, že po tu dobu bude nějak ovlivněna místním dějstvím, které se zde žijících lidí týká ( kolik zaplatím u lékaře, stav zákoníku práce atd.) a bude možná i méně sledovat politickou scénu, než například místní občan, kterého se dotyčné zákony týkají. Netvrdím, že by po návratu toto právo znovu nenabyla.
    Ale, je třeba vidět toto také tak, že i takto se dají vymýšlet zákony a pochopitelně chci i něčím především okořenit článek, aby to nebyly jen bezduché obrázky bilboardů.
    Anonymovi děkuji, že mi oznámil, kdo je vůbec na obrázku, ale jinak hrůza a chybí i místo utkání ;-). A na politiky jsem zvědavý, jaká hesla budou nabízet, co budou poněkolikáté slibovat a jakých estrád se dočkáme :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Jirka z Mělníka4. září 2013 v 9:04

    Dnes 5 let mimo republiku moc neznamená - tedy co se práv občana ČR týká. Volby mají docela dlouhý účinek. Pokud se to občas podaří, má politik "životnost" až čtyři roky a během toho dokáže rozvrtat kdeco, tedy i věci, které našince v cizině zajímají. Určitě se o to nebude zajímat tolik, jako by žil tady, ale o tu možnost bych ho nepřipravoval. Jak jsem minule - předpokládám, že volební právo má člověk s českým občanstvím. To právo bych mu sebral až v případě, že získá jiné státní občanství a bude trvale žít v cizině, ale určitě by u toho byly dost velké debaty - jako slovensko/maďarské výbušnosti, kdy (myslím, že Fico) prohlásil, že dokonce zavede automatické zrušení slovenského občanství, v případě přijmutí maďarského.
    Ať je to jak je, nemyslím si, že by zahraniční procento Čechů hrálo u voleb takovou roli, aby se to měnilo.

    P.S.: u billboardů jde o klasický reklamní trik - autor počítá s tím, že nad chybějícími informacemi bude člověk přemýšlet, i když nechce (anebo předpokládají, že nás masírují další média a už víme) :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to se aspoň u mě autor bilboardu chytil jen díky tomu, že jsem sháněl volební bilboardy pro článek a nechtělo, se mi věřit, že je zatím jen jeden. Jinak bych vůbec nepátral, kdo je na bilboardu a rozhodně mnohem větší jméno mají kuchaři z pořadu Kluci v akci :-).

    To první nechám.
    Vymýšlet se dá leccos, schvalovat také a také to bylo jen tak tak, že jsme mohli letos volit presidenta my občané. Občané v zahraničí mohou samozřejmě sehrát významnou roli při plichtách. Tak pěkný den Jiří a třeba zase někdy při nějakém nápadu :-).

    OdpovědětVymazat
  8. V priprade, ze osoba má ceske obcanství, tak by clovek mel mit stejni prava jako vsichni ostatni v republice. Komunismus je pryc vole.

    OdpovědětVymazat