pátek 30. srpna 2013

Žitavské hory. Levná cesta bez hranic.


Hlavní nádraží v Žitavě.

Jak jsem v minulém článku naznačil, tak dnes, se vydáme za pozvánkou do Německa. Vůbec nejlevnější jízdenka Českých drah pro cesty nejen za hranice nese zvučný název Libnet + a můžete ji zakoupit každý den za pouhých 160 Kč . Za tuto cenu, se na ni můžete, jako jedinec toulat od chvíle zakoupení, až do druhého dne do 4 hodin ráno, a to hned po třech zemích.

Jedinou nevýhodou je, že na rozdíl od celodenní jízdenky + Německo, od populární víkendové SONE+, nebo od jízdenky Labe- Elbe , které jsou ke koupi i v Mělníku, tuto nejlevnější zahraniční jízdenku v Mělníku nekoupíte. Nic však nebrání tomu, aby-jste se nějak nedopravili někam, kde už jízdenku koupit lze.

Takovými nejbližšími místy jsou například stanice Úštěk, Česká Lípa, Doksy, stanice Bezděz, Bělá pod Bezdězem a Bakov nad Jizerou. Jak sám název jízdenky napovídá, tak jde vlastně o celodenní cestování i s přestupy na jednu jízdenku po Libereckém kraji, která platí i v Horní Lužici a okolí Jelení Hory v Polsku.
Zvláštností jízdenky není jen to, že platí kromě vlaků i v mnoha autobusech MHD, linkových autobusech, či v lanovce na Ještěd, ale také třeba na úzkorozchodné trati u Žitavy, která směřuje do Žitavských hor.


Stanoviště úzkokolejky o rozchodu 75 cm.

Žitavské hory nejsou vlastně ničím jiným, než severní stranou našich Lužických hor. Kromě krásné projížďky po vyhledávané železnici, která je vlastně v ceně naši Libnet+, můžete například za 5 euro navštívit známý skalní hrad v Oybinu, který byl v časech, kdy byla Lužice naše obýván i samotným našim králem Karlem IV., nebo lze doporučit za 4 euro návštěvu známého motýlího domu v Jonsdorfu. K vidění je toho více.


Skalní hrad Oybin od rozhledny Hvozd.

Do Žitavy lze hravě dojet po lince společnosti Trilex z Varnsdorfu do Liberce, nebo mimochodem po silnici od Jabloného v Podještědí přes Petrovice, nebo Hrádek nad Nisou.

Česká Lípa i Varnsdorf mají s Mělníkem přímé autobusové spojení. Snad jen méně často jezdí linka i do městeček Doksy, Mimoň a Jablonné v Podještědí.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat