neděle 29. září 2013

Mělnické Vinobraní 2013-Finále obrazem.


Takto nějak to vypadalo na mělnickém Náměstí Míru v sobotu kolem 19. hodiny. To se počalo postupně plnit, neboť ze zámku vyrážel Svatováclavskou ulicí průvod Karla IV., který zde na tribuně sehrál jen neznámou miniaturní scénku o připojení se uvítacího sboru o několika osobách k průvodu na výzvu krále, a průvod se dále vydal do placené zony na Karlovo náměstí, kde již byla sehrána ona známá klasická scéna.
Náměstí tentokrát nebylo zaplněno, jako v minulosti, což je pochopitelné a lidé o nezvyklém letošním vinobraní diskutovali. Někomu přišlo nezvyklé, že je tu tak málo hluku a oproti rockové minulosti tu hrál na kytaru po 21. hodině nějaký písničkář. Někdo si však atmosféru pochvaloval, protože se dalo velmi dobře povídat, nikdo se nijak nemačkal a snad byl celkově i dobrý přehled ( přátelé, stánky?). Tentokrát jsem zde na rozdíl od minulých ročníků téměř nebyl ( ale ono i celkově), ale asi to bylo místy zřejmě až komorně přetažené. Přitom je to příležitost pro talenty si zahrát před větším publikem a v Litoměřicích i v neplacené zoně vystoupí třeba Václav Neckář apod. Ale, znovu opakuji, že letos jsem měl laxní přístup a ani nevím, kdo tu vystupoval. Spíše jsem zaznamenal několik dní předem již hlášky těch mladších, kteří skloňovali kapelu Wanastowi Vjecy.


Známá živá socha, která se při každém vložení peněz do misky dárci ukloní již patří k Mělnickému Vinobraní, byť relativně krátce.


Nikdy v historii vinobraní jsem neměl tak skvělé podmínky pro zaujmutí stanoviště a dokonce dodatečných přesunů.


Mladý král Karel IV. v detailu.


Zde král přebírá klíče, ale nevím od čeho :-). Asi se bude časem zavírat a trestat nepoctivost, jak tomu ostatně král v hlavní scéně vždy slibuje a někdy i návštěvníci bývali v dávných dobách svědkem nedělní scény, kdy se tito máčeli v proutěných koších v kašně. A že by to někteří potřebovali i dnes ;-):-).


Z letošní pouti jsem nepřinesl fota žádných krámků, tak to hned napravím.


Hezké a milé, že?


A tato děvčata mi fakt již připoměla Oktoberfest.


Krásný úsměv pro fotoaparát a nabídka piva zdarma. Nevím proč, ale nejsem zvyklý, že je něco zdarma a spíš to připomíná dávné politické volební mítinky, tak jsem raději odmítnul.


Atrakce jsem přinesl v poledním vstupu, ale večer to má zase jiné kouzlo.


Kde jsou ty časy, kde byly atrakce i stánky také o něco dále pod soudem?


Hra světel a oblaků dýmu vykouzlila tuto neobvyklou fotku.


Ještě jeden stánek a jdeme na ohňostroj.


Fotek bylo moc a spousta takto dle mého názoru poměrně povedených. Vybral jsem jen několik.


A to jsem ohňostroj málem nestihl, protože snad začal dříve.


Sluší se říci, že byl odpálen z budovy obchodního centra u Karlova Náměstí a nad bezpečností provedení bděli především dobrovolní hasiči z SDH Mělník-Blata. Fotogalerii s hasičskou tematikou najdete především v článcích v měsíci červnu 2012.


Ohňostroj, to je nádhera, kterou si nechá ujít jen málokdo a mnoho lidí i ze sousedních obcí vyrazí na kopce, nebo k mělnickým mostům, aby se svými dětmi shlédli toto představení.


Vinobraní 2013 je tedy za námi a věřím, že nad jeho modelem, se bude hodně diskutovat. Přišlo mi občas poněkud komické, že i z hranic neplacených zon bylo vidět na hlavní podium. Také bylo Karlovo náměstí vlastně takovým územím, které bylo třeba pro většinu lidí zvláštním způsobem obcházet. To třeba v Litoměřicích odpadá, protože tam je placený festival odsunut k Labi mimo město a hlavní městská scéna vykazuje všehochuť, včetně dalších scén neplacené zony.


Na závěr snad jen je třeba říci, aby se Vinobraní 2014 dařilo a při jeho organizaci bylo i dost finančních prostředků. Zatím se stále rok od roku územně zmenšuje. Letos dokonce končily atrakce už u Tyršáku a před Jungmankou bylo prázdno. Kdysi jsem v jednom článku na Mělníčku vzpomínal na Vinobraní z přelomu 60. a 70. let, a dnešní generace ani nemůže věřit, že někdy stánky končily až u hřbitova v Pražské ulici, nebo téměř u dnešního autobusáku v Krombholcově ulici. A dokonce i u Besedy stála maringotka, kde si to mohl rozdat mladý silný muž z ulice se silným hadem a na děti zatím čekala malá opička Rozárka.

K Vinobraní to sice nepatří, leda, že bych Karlovo náměstí včerejška a částečně dneška přirovnal územně s trochu nevkusným černým humorem k protektorátu, ale sluší se připomenout, že tedy přesně dnes máme výročí 75 let Mnichovské zrady....... a také 26 dní do voleb,,,.           Hezký zbytek víkendu a úspěšný krok do dalšího pracovního týdne. Holt, podzim je tady.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat