sobota 12. března 2022

Takové bývalo ještě nedávno kulturní jaro na Mělníku. Vrátí se ? Mnoho obrázků i odkazy. Příští víkend jste zváni pod Pokličky i do Mšena. Pět výstav v Lysé nad Labem v jednom termínu už od 23. března.

 


Mělnický Vrkoč 2018 navštívil soubor ze Španělska z oblasti Valencie. Radniční dvůr.

https://soutok.blogspot.com/2018/06/folklorni-matine-na-dvore-za-radnici-to.html

Obří fotogalerie nabízí i  četné odkazy mimo jiné nejen na hudbu souboru, ale i dvě  videosekvence z mělnického matiné  a přidal jsem dnes nově lepší odkaz i s časem na youtube, kde si můžete píseň z Mělníka pustit tak, jak ji hraje soubor divákům doma.

Sotva jsme k velké radosti  po proběhnutí méně nebezpečné varianty covidu-19 omikronu přijali zprávy, že budeme od března rozvolňovat a případný zřejmě podzimní opětovný výskyt nějaké nové varianty budeme řešit podobně, jako řešíme u nemocných chřipku ( kdo chce, tak se preventivně očkuje, ale většina lidí se až po případném onemocnění léčí obvykle doma léky, na které si třeba i něco připlatí), tak se nás dotkla válka.

Už i před ní se pochopitelně s blížícím  jarem objevovaly otázky, zda se podaří navázat na staré krásné časy těsně před covidem-19, ale nyní se zdá vše ještě komplikovanější. Mělnický občan se totiž v letech 2018 a 2019 namlsal kulturně na Mělníku až příliš a skoro bych řekl, že někdy od roku 2012 nám zde ta kultura neustále vzkvétala, čehož jsou důkazem právě články zde na Soutoku.

Promenáda historií mělnických kočárků. 

  http://soutok.blogspot.com/2018/05/tolik-fotografu-na-jednom-kousku.html

Jde především o velké akce pod širým nebem, které na mělnického občana nečekaly jenom na náměstí Míru, ale i pod městem, nebo za nimi mohl zajet do Mšena, Lobče, Liběchova, Kokořínského Dolu ke Grobiánovi atd.

Je téměř nemožné tu vypsat z hlavy, co vše se koná na náměstí Míru, protože má každý člověk navíc ty priority úplně někde jinde Někdo je nadšený z oslav konce druhé světové války a vystavené dobové techniky, jiný si libuje u vína, další u pivního festivalu, u hudby, u barevných krojů účastníků Mělnického Vrkoče, u Mělnické Jizerské 50ky atd.


Taste of Italy 2018. Při pohledu na tuto fotografii se přiznám, že jsem letos vůbec nezapomněl, že je 8. března MDŽ, ale jednak jsem šel do obchodu už o den dříve, abych se vyhnul případným frontám, a pak už jsem zase hltal nejčerstvější informace z války, jak to u významných událostí zejména v úvodu bývá.

Za četné kulturní akce v oblasti gastronomie vděčí místní občan aktivitám místních podnikatelů v oboru, ale já bych zde rád připomněl i neskutečně významnou aktivitu MOOS, která má lví podíl na faktu, že byly ty uplynulé nedávné a zmíněné roky díky především prohlídkám středověkých sklepů tak fantastické. I ony přivedly o mimořádných sobotách do centra mnoho lidí.


Dne 20. května 2018 navštívilo díky aktivitě MOOS mělnický komplex středověkých sklepů pod Palackého ulicí neuvěřitelných 1 174 návštěvníků !

https://soutok.blogspot.com/2018/05/strakovy-sklepy-navstivilo-v-sobotu.html

https://soutok.blogspot.com/2018/05/strakovy-sklepy-navstivilo-v-sobotu.html

Celá řada  lidí má však ráda auta a za asi to nejlepší na Mělníku  označila Mělnický okruh, který určité procento lidí bohužel odsoudilo a nahrála jim i současná neutěšitelná situace v mělnické dopravě, jakož i fakt, že jde o náročnější organizaci v určité části města, která může snad trošku připomínat náročnou organizaci Mělnického vinobraní a je to další velká starost na bedra našich městských představitelů.

Když stručně zmapuji uběhlé dva ročníky, tak to vidím asi takto : 1. ročník: Obrovský zájem veřejnosti, ale velká kritika faktu, že nebylo možné přecházet trať po nadchodech, které byly instalovány až o rok později. 2. ročník: Připraveno dost dobře, ale selhala dopravní situace ve městě, která se týkala oprav na obou mostech přes řeku, zřejmě nebylo mnoho diváků a pohoršila se situace v oblasti s občerstvením.


Závody v ulicích města bývají atraktivní výsadou některých slavných měst. V Mělníku byl po mnoha letech  v červnu 2018 a 2019 obnovený silniční závod  pro historické motocykly, který byl doplněný i o kategorie silničních automobilů, nebo dokonce i jinak často vzácném závodu sidecar.

https://soutok.blogspot.com/2018/06/melnicky-okruh-2018-nejvetsi.html

Fandové okruhu tak sice vítají i další akce v centru, ale absence Mělnického okruhu v centru je jim líto. Ona totiž začíná v pátek 18.3. v Bahrajnu zcela nová sezóna úplně zbrusu nové formule 1 a mělnický občan tak trochu pomyslně viděl určitou sounáležitost Mělníka s Monte Carlem a tím i s automobilismem. Vyšli jste do ulic a měli jste tu také takový motoristický svátek, ke kterému vzhlížela díky televiznímu magazínu celá republika.


MJ 50 v červnu 2018.

Ale pojďme do reality. Je válka a nikdo neví, jak dlouho bude trvat a co způsobí. Nemáme ani představu, jaké je to štěstí, když si může jít člověk večer lehnout, vyspat se, druhý den se setkat s přáteli a vrátit se domů, kde najde vše na svém místě. Nemáme ani představu o tom, jak by toto všechno zlo, jakým je každá válka, jak by vůbec mohlo skončit, ač se nabízí řada variant.

 Jsou to však u nás právě řidiči, kteří teď nejvíce nadávají na ceny pohonných hmot a to je teprve začátek. Ony i autobusy jezdí na pohonné hmoty. Některé vlaky užívají sice elektřinu, ale víme, jak to chodí. I v době míru a při množství vzniklých fotovoltaických elektráren to obyčejným občanům naši země nic pozitivního nepřineslo.


Motorizmus se zřejmě vrátí do autokempu, kde se snad  příznivci motosportu setkají s tradičními akcemi.

Zatím je ale pozitivní, že svět neustrnul. Už za týden by měl být například na Slánsku a v Českém středohoří opět Keltský telegraf ...

https://www.keltskytelegraf.cz/

O týden později nám přijede do Mělníka první letošní Kokořínský rychlík a s ním ožije i lokálka do Mšena. Nové závory ve Lhotce Důl jsou prý již funkční a zdá se, že nové závory získá i železniční přejezd u koupaliště, kudy jezdí po jediné koleji vagony s kontejnery do přístavu. Ostatně, jsem zvědavý, kdy konečně vzroste přeprava po řece a nebude tu u vody jen překládka z vlaků na kamiony.

Také se nám asi změní čas opět na letní, ale nyní se podívejme, co se chystá v nejbližší době mimo Mělník, jehož kulturní akce jsou prezentovány na řadě FB i v médiích.



Konečně tu mám něco ze Mšenska. Příští sobotu tedy můžete zavítat pod Pokličky a účastnit se čtyřhodinové geologicko- botanické exkurze. Hned mi to připomnělo můj loňský jarní seriálek, kdy jsem vás tu provedl po Kokořínsku místy, kam ani nevedou turistické značky.







Jen o den později je další zajímavý program v sokolovně ve Mšeně.


A neskutečně se rozběhly výstavy na výstavišti v Lysé nad Labem. Ani se nedivím. Víte, kolik škody a ztrát jim tam musel způsobit covid- 19? Pět výstav v jednom termínu, to je bomba. Pokud máte děti, tak neváhejte navštívit hlavně výstavu Farma.

Žádné komentáře:

Okomentovat