středa 17. listopadu 2021

Léčit covid- 19 snad není potřeba léčit až v nemocnicích, ale lze to již činit smysluplně v počáteční fázi, nebo ne ? Z Prahy začal vysílat v pásmu DAB+ další český multiplex. Překvapením je, že z něj vysílá i německé Schwarzwaldradio. Advent a jarmark v RMM.

 

Máme tu 17. listopadu a na internetu už to mezi lidmi dle očekávání zase vře. Lidé jsou nervózní, rozeštvaní, a zatímco někteří komentují politické pozadí dějin 17. listopadu 1989, tak další se zabývají covidem-19, kde je mediálně nastaven zřejmě také jenom jeden jediný správný směr. Dokonce už to vypadá poněkud komicky, když televizní divák, který si právě přečetl internet zjišťuje, jak politici ve spolupráci s médií mlží a jen neochotně přiznávají, že už se tu organizují v Praze nějaké protestní akce proti povinnému očkování.

Mimochodem jsem slyšel názor,  že rozeštvaná  společnost se lépe ovládá a pokud dnes dojde k nějakým akcím v Praze, tak to média jistě udělají tak, aby to vše vyznělo v neprospěch těch, kterým se do očkování nechce, nebo to nějak rychle přejdou. Hlavně v televizi.

Lze se tomu všemu ale divit ? Už jen to, že se na toto téma vůbec nevede žádná polemika. Ani žádná veřejná diskuse odborníků před diváky, ani žádná Michaela Jílková a dva tábory názorů. Diskuse se nepřipouští a snad by byla i příliš ostrá. Přitom člověk nemusí být ani trochu odborníkem, aby se nepozastavil nad řadou otázek.

 Představte si ,, vlastním selským rozumem", že je vám náhle špatně a test vám zjistí covid-19. A to může potkat očkovaného i neočkovaného. Co vám připadá, jako nejrozumnější opatření okamžiku, když se toto zjistí ? No, že by to asi co nejdříve chtělo nějaký ten remdisivir a podobné léky, aby se to nerozjelo tak, že budete muset volat záchranku, ne ?!

Prý se praktičtí lékaři ohání tím, že to nepředepisují, protože s tím nemají zkušenosti a zdravotní pojišťovna jim to neproplatí. Osobně si myslím, že když nám jde o život, tak každý ještě rád za ty prášky dá  několik svých stokorun,  nebo ne ?! Druhá věc je, že mnozí do zdravotního pojištění celý život jen dáváme peníze a nevíme, co je to marodit. Do jiných se peníze dávají a jistě i očkování něco stojí, když se lituje prošlých vakcín.

Tento článek chci věnovat jiným téma, ale když pak slyšíte, že dvěma lidem v jedné rodině skončil covid po pár tabletách remdisiviru, který občas někteří nemocní na jiné nemoci mají, zatímco třetí si jej nevzal, prošel si nemocnicí a i teď doma se po každých pár krocích zadýchává, tak vám to nedá. Měl jiný názor.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Remdesivir 

Nevím, zda jsem dobře poslouchal a šlo opravdu o tablety ....

https://www.santiago-lab.com/product/remdesivir-cas-1809249-37-3/

...ale, ono jde spíše o princip. Buď někdo, kdo už má třetí dávku  injekce Pfizeru, a pak půjde na čtvrtou, nebo pátou, nebo něco, co fakt zabírá. Vždyť jsme také mnozí nebyli na injekci proti chřipce a někteří s ní nemají moc dobrou zkušenost. Není se co divit, že lidé se především chtějí účinně léčit, až když jim něco je, než si dávat něco, co v lepším případě neublíží, ale třeba i moc nepomůže, nebo dokonce ublíží i nenávratně.

  Kdy už to těm u vesel dojde, že návalu v nemocnicích se dá zabránit snad i mnohem účinněji, než užitím prostředků, které tam stejně občas dovedou i ty očkované jedince? A není jen remdesivir. Občas se objevují články, že některé přípravky opravdu zabírají, viz odkazy v nedávném článku. Jenže, i když by tento vývoj snahy byl pro všechny strany přijatelný, tak to vypadá, jako kdyby to někomu ani trošku nešlo do krámu.

Aktualizace 18.11. 2021 v 16.30:

Opravdu jsem se spletl. Lék se jmenuje ivermectin  a k prodeji je v tabletách. Cena prý není nijak velká. Jen se o tom mediálně nemluví. Osobně to nemám ani na netu ještě prozkoumané.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ivermektin

https://ivermectin-apotheke.com/cz/

A teď bych docela rád věděl, jestli by se pan Vojtěch a další, co ženou stát k očkování neměli spíše starat o to, abychom měli k disposici za včas podobné léky a případy by nemusely dojít až do nemocnic. A pak bych rád věděl, zda vůbec někdo řeší migranty u nichž mnohdy chybí i jakákoliv identita. Všichni lidé mohou přenášet, bez ohledu na jejich disciplinovanost.

Samotesty smysl mají stejně tak, jako pulsní oximetr. V prvním případě se co nejrychleji dozvíte bez nutnosti někam jít, zda jste se jen někde nachladili, nebo by to mohl být ten covid. Pulsní oximetr je dalším vhodným lékařským domácím nástrojem, který může třeba i vedle osobního měření tlaku a tepu rovněž napovědět, že něco nemusí být v pořádku.

Pokračování včerejšího článku : Vůbec nechápete, proč jsou taková témata celé měsíce tabu a slyšíte jen to jedno jediné. Co všechny ty zákazy proti některým skupinám obyvatel způsobí, to se teprve dozvíme, ale rozhodně se to mnohých pocitově dotkne a nemusí to být ani dobrá zpráva pro některé podnikatele. Na druhou stranu se může nyní stát, že nová situace může zajímavě zamíchat výsledky, protože neočkovaní nebudou možná nikam chodit a sdružovat se ve společenských zařízeních  budou tedy ti očkovaní.

Už ale vidím jenom ten problém, kam vás bude kdo honit, a jak vám to bude znepříjemňovat, když budete mít podezření na onemocnění a budete potřebovat nějaký test. Takovým znepříjemním posledních dní, které jsem zaregistroval například bylo to, že pokud šel někdo na placený test a nevšiml si už na webu odběrového místa dodatečně připsané větičky, že se platí kartou, tak měl smůlu, pokud ji náhodou neměl :-). Dočkal se odpovědi, že kdyby byl naočkovaný, tak mohl mít test zdarma a bez karty jen s penězi je tu zbytečně.

 Ale, dnes se již legálně nově dozvídáme, že vlastně není po všech těch měsících testů  vůbec důležité, kdo covid -19 má a kdo ne. To se zjistí v nemocnici, až se budou psát statistiky. Kdo nebude aspoň jednou ďoblý, tak ten dostane na příjmu na úvod pěkně vynadáno.

Raději, než o lécích, se budou bavit politici o výchovných modelech. 


Nevím, kolik lidí dnes poslouchá rádio a kolik z nich si koupí dokonce DABové rádio, byť se lidé pomalu o této nové technologii něco dozvídají, ale faktem je, že i tady se občas po několika měsících stane vždy něco zajímavého. Česká republika má nyní již čtyři provozovatele a právě přibyl pátý. Všechny nabídky lze na Mělníku poslouchat, protože jsem již mnohokrát psal, že Mělník má prostě dobrou krajinnou i strategickou polohu :-).

Po Cro, Cra, Teleku a RTI.cz je tu nově Color DAB+ . Zajímavostí je, že jednou stanicí v programové nabídce muxu je i německé oldies Schwarzwald radio. Všechny naše české provozovatele ulovíte na teleskopickou anténu u zámku a jinde je to ovšem již věcí technickou. ( otevřený směr, výška antény atd.)

https://digital.rozhlas.cz/v-praze-odstartoval-novy-dab-multiplex-obsahuje-stanice-color-hey-i-nemecke-8621251


Ještě tu mám pozvánky z RMM.


Věřím, že asi není dnes chuť myslet na prosinec, ale jak jsem tu již několikrát psal, tak je o lecčems dobré vědět. Poklidný zbytek svátku a pohodové dožití dalšího víkendu!



3 komentáře:

  1. Článek byl aktualizován o podstatnou změnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná lepší nemocem předcházet, než si je prodělat buď hospitalizací nebo samoléčbou, obojí s výpadkem příjmů a vyšším rizikem následků. Ale každému po chuti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, děkuji za komentář. Jenže tu nemoc bohužel chytají očkovaní i neočkovaní, a i když je v nemocnicích dejme tomu podle předkládaných statistik více těch neočkovaných, tak tam jsou všichni.

      Přitom by tam být nemuseli, kdyby se včas doma správně léčili, jako u jiných podobných nemocí a nikdo by si nestěžoval, že jsou přeplněné nemocnice a lékaři nevědí, kam dříve skočit.

      Nedávno zase na netu v rychlosti proběhl článek, že v USA lidé začali nakupovat zatím neschválený lék od Pfizeru, o kterém byl nedávno článek, že má 89 % účinnost. Snad jsem to pochopil dobře.

      Souhlasím, že je lepší nemocem předcházet, a proto nemám v tomto období a za této situace nic proti nošení roušek na místech, kde ten přeskok nákazy hrozí. V zásadě je ale lepší, se takovým situacím a místům dle možností v současnosti vyhýbat, bez ohledu na to, zda jsme očkovaní, či nikoliv. Jinak je to vždy risk.

      Vymazat