úterý 23. listopadu 2021

Před 30 lety zemřel Freddie Mercury. Předvánoční jarmark v RMM je zrušen ! Cena knihy Mělnický uličník bude 200 Kč. Výstaviště v Lysé nad Labem sledujte také na FB. ZDŠ Mšeno hledá učitele angličtiny.

 


Je pravdou, že si dnes díky internetu můžeme  poslechnout jakoukoliv hudbu z celé naší planety. O tom se nám v mládí ani nezdálo. Nicméně, snad každá generace má svoji generační většinovou populární hudbu a mnozí se zaradujeme, když si v rádiu, nebo na internetu ulovíme něco, co už jsme léta neslyšeli a líbilo se nám to.

Zůstává to v nás některých tak, jako vzpomínky na mládí, a tak se ani nelze divit, že nedávný velký mediální návrat švédské skupiny ABBA způsobil tolik netových komentářů a rozdmýchal určité emoce. Jenže těch interpretů populární hudby jsou strašná kvanta a s některými se například třeba nyní můžete setkat i v televizním pořadu Slavná alba ...

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1187293985-slavna-alba/dily/

Jedna z legend však dostoupila hodně vysoko. Dostoupila vysoko právě proto, že ji tvořili muzikanti , kteří z téměř každé skladby učinily okamžitý hit, dokázali svého času zaplnit obrovské stadiony, předvést neskutečnou show a v jejím středu stanul showman s neskutečným hlasem i divokým životem. Queen a Freddie Mercury se stali legendou, která přetrvává i 30 let po smrti toho nejdůležitějšího člena dne 24. listopadu 1991.

Asi si někteří vzpomenete na film Bohemian Rhapsody a už méně lidí ví, že třeba na internetu je polská hudební stanice RMF Queen, která hraje nejen skladby skupiny, ale i tyto písně v orchestrální podobě různých hudebních těles. Moji generaci hodně ovlivnil i film, který vznikl po turné skupiny v maďarské Budapešti v roce 1986 a poměrně brzy se dostal na české obrazovky ....

https://www.csfd.cz/film/174559-queen-v-budapesti/prehled/

Na koncert se můžete podívat na : https://www.youtube.com/watch?v=jIL58Dt1yFo

Zde na Soutoku jsem občas u příležitosti nějakého výročí úmrtí Freddieho již několik příspěvků napsal a nebál jsem se vrhnout trošku i do historie, kdy jsem se tu probíral různými alby i písněmi. Letos je to tedy již neuvěřitelných 30 let od chvíle, co nás mnohé překvapila zpráva, že hvězda show zhasla, byť se samozřejmě již delší dobu zdálo divné, proč Queen nekoncertují.

Jakoby se tehdy uzavřela jedna z hudebních kapitol populární hudby, a když na to vzpomenu, tak je až k nevíře, jak mladí jsme vlastně tehdy ještě byli.

http://soutok.blogspot.com/2012/11/pred-21-lety-skonal-freddie-mercury.html

http://soutok.blogspot.com/2013/11/dnes-je-tomu-22-let-co-odesel-pan.html


Jinak tu mám dnes ještě několik krátkých zpráv.

Obdržel jsem z muzea informaci, že se z celkem pochopitelných důvodů Předvánoční jarmark ruší. Zároveň je na čase asi hlídat web i FB výstaviště v Lysé nad Labem, kde může dojít také  ke stejné situaci, jako loni.


Martin Klihavec posledně opomněl uvést cenu krásné nové knížky o mělnických ulicích, které pomáhá na svět a dnes to napravil. Pokud to tedy ještě nevíte, tak cena bude krásných 200 Kč. Osobně se na knížku stále více těším :-). Ještě vám prozradím, že poslední číslo Živé historie je věnováno hlavně našemu předválečnému opevnění a v příloze je plánek takzvaného řopíku.

A poslední věcí rychle spíchnutého článku k jubilejnímu výročí smrti Freddiho Mercuryho a několika poměrně důležitých informací je zajímavá pracovní nabídka. ZDŠ Mšeno hledá učitele, nebo učitelku angličtiny.


Co dodat na závěr ? Vše s rozvahou ? Za tři dny tu máme poslední listopadový víkend.

Žádné komentáře:

Okomentovat