sobota 13. listopadu 2021

Objev krásu starých časů v RMM. Máte na obrázku i svého malého výtvarníka ? Budování nadjezdu nad železnicí je mediálně sledované. Velká nabídka knih o šlechtických rodech v Čechách k sehnání přímo na Mělníku.

 


Přišly mi v pátek e-maily z muzea. Myslím, že už jen kvůli té úvodní fotografii bych mohl udělat radost několika dětem i jejich rodičům. Zpráva RMM je uvedena níže.

Objev krásu starých časů v mělnickém muzeu!

V Regionálním muzeu Mělník je ve vstupních prostorech k vidění výstava prací žáků školní družiny ZŠ Jaroslava Seiferta Mělník s názvem Objev krásu starých časů. Jedná se o třetí ročník spolupráce mezi muzeem, školou a MAS Vyhlídky v rámci projektu MAP II v ORP Mělník. Tentokráte téma tvorby malých výtvarníků vychází z Pověstí Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí. Četbou tajemných příběhů se ve své fantazii toulali po polozapomenutých kokořínských končinách a vytvářeli nádherné obrázky plné strašlivých loupežníků, povedených hastrmánků, tajemných hradů, bílých paní a dalších hrdinů dávných příběhů. Všechny práce, nejen ty vítězné, byly při vernisáži oceněny pěknými odměnami pro další tvoření.



Pak se podíváme po delší době na obchvat. Dostala se ke mně zpráva, že jdou stavební práce dle plánu, a že byly nyní vybudovány základové prvky pro stavbu nadjezdu nad železniční trati u haly Bios. Byl jsem samozřejmě zvědavý, jak to na místě vypadá, byť si uvědomuji, že do října 2022 je ještě daleko. Přesně tak dlouho by měla stavba druhé části obchvatu dle plánu trvat. Ke slavnostnímu zahájení došlo 16. září 2021.

https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/368/infoletak_s9-16-melnik-2-stavba.pdf

Doba to bude ještě dlouhá, a pro naše město rozhodně ne nijak radostná, ale žel nutná. Automobilisté mají mnohdy problémy se zácpou před nějakým kruhovým objezdem, nebo se do provozu vůbec zařadit. Kamiony i nákladní automobily, se přes veškerou snahu objevují tam, kde nemají co dělat a svojí vahou rozhodně neprospívají nedávno dobudovaným kruhovým obchvatům. Chodci musí být občas trochu drzí, ale zároveň neskákat těsně před rozjetá auta.

Kdo asi pochybil ? Nezaspal někdo něco ? V každém případě se mnozí musíme na dlouhé měsíce obrnit trpělivostí, byť je to další občas nepříjemný problém tohoto podzimu.

Na stavbě se v dnešním sobotním pochmurném počasí tvrdě pracovalo. Firma Strabag a.s. je klasickým zhotovitelem prací souvisejících se železnicí.

https://www.strabag.cz/




Během procházky jsem měl příležitost vidět fotbalové hřiště na Polabí díky absenci zábran v Pražské ulici doslova netradičním způsobem a vybavilo se mi několik vlastně historických vzpomínek. Vzpomínám na zápas EMĚ Mělník vs. Sparta Praha v roce 1977 v takzvaném Československém poháru.

Naši dokázali s prvoligovou Spartou Praha uhrát bezbrankový poločas, když jsme orazítkovali břevno a na tvářích fanoušků bylo vidět úsměvy  i touha se na velkého favorita vytáhnout. Nakonec zápas skončil výsledkem 2:0 pro favorizovanou Spartu, ale domácí tým si vysloužil obrovské ovace.

Je zajímavé, jakou má člověk paměť na některé ceny, které ho tenkrát v mládí zajímaly. Lístek na mělnický hokej na Podolí, kde hrála v roce 1977 své mistráky VTJ Mělník ( vojenská tělovýchovná jednota z Horních Počapel) v boji o druhou ligu stál 8 Kčs. Zde na fotbal na krajské mistrovské zápasy EMĚ ( elektrárna) 6Kčs. V Praze tehdy stála první liga 11 Kčs a pohárové zápasy myslím 22 Kčs :-).


Ke knihám mám zcela zvláštní vztah a není vůbec jednoduché dokonce ani něco napsat. Čtenář nebude chtít knihu, která nemá aspoň 170 - 200 stran a není nějak napínavá, nebo prostě něčím krásná. Mnoho lidí často prožije nějakou krásnou dovolenou, nebo dovolené, kterými je nadšeno a může o tom napsat pro sebe a přátele knížku. To se také stává a slyšel jsem pro to označení ,, naivní literatura."

Sám jsem třeba četl nějakou knížku jednoho penzisty rybáře ze Sebuzína ( obec nedaleko Ústí nad Labem), který se v ní vyznával ke svému spokojenému životu v zahradní chatce a k rybolovu na řece, a kterou mi půjčil jeden můj tehdejší spolupracovník. Sice to pohladilo, ale vezměte si, jaká dobrodružství prožívají dnešní mladí rybáři i cestovatelé, kteří se vydají třeba na cizí kontinenty a mnohdy během podporované akce zasílají pravidelné zprávy na net.

A tak jsem tedy dnes šel i kolem místní knihy a ohromila mě doslova kolekce knížek týkající se šlechtických rodů, které mají u nás zvuk. Pokud jste někdy měli možnost číst podobnou literaturu a je to aspoň trošku váš šálek kávy, tak je to tu pro vás.

To je tedy vše. Hezký zbytek listopadové soboty a pěknou neděli !


Žádné komentáře:

Okomentovat