úterý 28. ledna 2020

Brtnické ledopády jsou asi nejslavnější turistickou zimní atrakcí u nás. Nikdy k nim nebyla cesta z Mělníka tak levná, jako letos. Šedesátý ročník je za dveřmi, ale přijet můžete kdykoliv.. Únorový trh zvířat.


Mělnický ledopád u veslařského klubu v zimě 2005/ 2006.

Znáte Brtnické ledopády ? Že ne ? Nic si z toho nedělejte. Až do ledna 2014, kdy jsem surfoval po internetu byly i pro mě velkou neznámou. Až jsem objevil tento web :

http://www.dalkovepochody.cz/brtnicke_ledopady.htm

Aktualizace 10.8.2020 : Na konci článku důležitý odkaz !!!

Je to vůbec možné ? Sto kilometrů pěšky mezi skalami s čelovkou teď v únoru ? Ne , nebojte se, dá se jít klidně za světla jen 15, 22, 30... A víte co ? Ani tam nemusíte jezdit během akce. Přeci to do týdne snad neroztaje :-).

Sešel se rok s rokem, myšlenka se ztratila ve víru ročních období i dalších starostí, když mi kolega v práci oznámil, že ve čtvrtek odpoledne odjíždí mikrobusem na akci s partou a bude mi po víkendu referovat. V pondělí již ukazoval na mobilu nádherné obrázky a sliboval, že mi je pošle na e-mail, abych zde mohl v únoru 2015 vydat krásný článek i s obrázky.

Jenže to z nějakého důvodu nedokázal na několik pokusů poslat a článek tak nebyl. Možná mě pak napadla nějaká náhrada k téma, ale to už nevím. Vy víte, že jsem tu kdysi propagoval i edici Krásy Čech a Moravy, která vycházela na DVD a byla k sehnání v trafikách v supermarketech. Shodou okolností krátce po tomto příběhu vyšly i Brtnické ledopády.

Opět nám uteklo několik let, a jak už to tak bývá, tak se některé věci lidem dočasně, nebo i na stálo vypaří z mysli. Zimní přechod Nedvězí je však akcí, o které jsem již mnohokrát psal, že si tu člověk leckdy rozšíří obzor. Jinak tomu nebylo ani letos.

Opět jsem si prohlížel na mobilu krásu ledopádů a opět mě napadlo, že to může být fajn návštěva. Začal jsem doma přemýšlet o nějaké variantě cesty a samozřejmě nejlépe o takové, která není drahá a ani náročná. Ne každý touží po tom, aby jel v únoru 82 km autem, dal si 15 km pochodu a autem zase zpět. Ne každému se to vyplatí, a ne každý chce někde objednávat nocleh v dnešní flexibilní době atd.


Labe u starých lázní  2005/ 2006.

Samozřejmě tedy padla volba na dopravní prostředky, kde není o pohodičku, bezpečnost a mnohdy třeba i zajímavou společnost nouze. Nejlogičtěji se jeví autobus, který vás přímo doveze do České Lípy, odkud do Krásné Lípy dojedete vlakem, nebo autobusem s přesedáním ve Varnsdorfu. Jenže se nezdá, že by mohl být takový autobus na vzdálenost 164 km nějak levný. Ostatně, otázky tohoto typu jsou v jízdních řádech vysvětlovány větou : Ceník jízdného u řidiče ve voze. Stačí si spočítat, co jen stojí cesta do Prahy -Ládví, což je relativně kousek.

Mělník však získal loni v prosinci významný dopravní statut, podobně tak, jako již dříve Štětí, Hněvice a Roudnice nad Labem. To vše jsou totiž místa, kde se uznávají dva druhy regionálních jízdenek, které nijak nesouvisí s  nabídkami ČD a dalších soukromých dopravců.

Jinými slovy si v Mělníku nemusíte kupovat v automatu na autobusovém nádraží jenom jízdenky PID ( Pražská integrovaná doprava), které můžete označit i označovačem na peronu vlakového nádraží a jet na ně třeba do Kolína, ale měli by vám v pokladně ČD vydat třeba i celodenní jízdenku DUK ( Doprava Ůsteckého kraje ) v hodnotě 130 Kč, na kterou můžete jet opačným směrem.

Nemám to sice doloženo osobní zkušeností, ale prý ji tam prodávají. V takovém případě lze o víkendu na výlet k ledopádům doporučit docela jednoduchý scénář.

Vyjedete ráno vlakem v 6.52 ( sobota) do Ůstí nad Labem - západ, kde jste v 7.51. Tam je tak jednoduché nádraží, že snad každý pozná, že na sousední kolej přijel od Teplic vlak do Děčína, který pokračuje v 7.55 . Do Děčína přijedete v 8.24 a pokračujete vláčkem v 8.35, který vás v 9.39 přiveze do Krásné Lípy.

To je naprosto ideální doba k nástupu na pěší pochod, nebo individuální akci. Dojdete po necelých 15 km do obce Brtníky, kde již pendlují nejvíce autobusy na trase Dolní Poustevna - Rumburk - ( Německo)- Varnsdorf, které vás dopraví na stále platnou jízdenku DUK k vlaku do Rumburku.

https://www.autobusy-kv.cz/jizdni-rady-soubory/ustecky-kraj/001409.pdf

https://www.autobusy-kv.cz/jizdni-rady-soubory/ustecky-kraj/512407.pdf

 Zpáteční cestu jsem nehledal. Vždyť poslední vlak dnes jede z Ústí nad Labem ve 23 hodin a pokud na netu po cestě nic nikde nenajdete, tak ještě z České Lípy jede snad i ve 21 hodin autobus přes Mělník do Prahy.To však uvádím neskutečně časově hraniční vzdálené spoje.

Na výletě je nejhodnotnější částí návštěva ledopádů mezi obcemi Kyjov a Brtníky při říčce Křinici a Vlčím potoku.

Má to všechno však jeden háček. Letos vůbec nemrzne a nechce se ani věřit, že vyjde i oficiální termín akce 14. - 16. 2.

http://dalkovepochody.cz/2020-ledopady-propozice.pdf

Nechce se ani věřit, že již jde o 60. ročník této akce.  Na světě je tolik hezkých věcí i turistických pochodů, na které mnohdy člověk sotva vzpomene a naše televizní programy vám připomenou maximálně pochod Praha -Prčice.  Jinak je to při zpravodajství samá černá kronika.


Ještě připomínám, že v sobotu je na výstavišti v Lysé nad Labem Únorový trh zvířat, jak jsem již nedávno zmínil.

http://soutok.blogspot.com/2020/01/na-melnickem-zamku-probiha-az-do-nedele.html

Aktualizace 10.8.2020:

Soutok se o den později po napsání tohoto článku vypravil přímo k Brtnickým ledopádům a vznikl nový článek s fotografiemi z místa ...

Žádné komentáře:

Okomentovat