středa 15. ledna 2020

Z Kampy až na Václavské náměstí. Závěr naší krásné a prakticky královské procházky vede částečně po Královské cestě. Výlet, kdy vám není líto, že tu je blátivá zima.


Jedna jediná procházka po historické Praze a je z toho tolik fotografií, že to vydá na čtyři články. Pro shrnutí připomenu, že jsou všechny vydány během posledního týdne, což je snadné pro hledání a ještě připomenu pořadí.

Zeď Johna Lennona a její proměny, nebo odstrojování stromku na Staroměstském náměstí na nás čekalo v první části procházky.Poté jsme to již vzali od začátku k cíli pomyslné první části, což byla cesta od  stanice metra Hradčanská po Loretu. Ve třetí části jsme došli od Lorety ke Karlovu mostu a dnes si nejprve zajdeme ještě jednou na Kampu, abychom prošli později zbytek cesty přes Vltavu těmi nejstaršími částmi Starého Města na Václavské náměstí.


Proč zrovna začít Kampou a nikoliv už rovnou na mostě ? Protože by se tu člověk připravil o mnoho dojmů. Kampa, to je nádherné místo. Nejen krásný veliký park, který je vlastně ostrovem mezi řekou Vltavou a Čertovkou, která z ní vytéká potrubím, aby se do ní v části zvané Pražské Benátky opět vrátila, ale také místo krásných výhledů na stavby, které Prahu dělají Prahou.

Ty nejkrásnější pohledy patří zejména zlaté kapličce národa, jak se také říká Národnímu divadlu a Karlovu mostu, po kterém se projdeme.


Někdy se stává, že návštěvník přijde od Staroměstského náměstí přes Karlův most, projde celou Kampu a buď vyrazí na Petřín, nebo se vrací přes most Legií nad Střeleckým ostrovem zpět na pravý břeh řeky, ale naše trasa je poněkud jiná, a tak jsem zde vlastně dělal takovou smyčku.

Z vyhlídky od Vltavy,se vydáte kolem památného platanu až na Maltézské náměstí.


Mezitím přejdete Čertovku a zároveň vpravo uvidíte mostek, přes který také půjdete.


Z Maltézského náměstí trasa pokračuje na Velkopřevorské náměstí, kde se nachází ona Lennonova zeď z prvního dílu procházky. Přes druhý mostík dojdete kolem Velkopřevorského mlýna zpět do zastavěné části Kampy a brzy vystoupáte po schodech na Karlův most.




Karlův most je součástí tzv. oficiální Královské cesty ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1lovsk%C3%A1_cesta

a má tolik webových stránek, že jsem nakonec vybral jednu, která se týká soch na něm. Existuje samozřejmě i Wikipedie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sochy_na_Karlov%C4%9B_most%C4%9B


První co jsem tu vyfotil je právě čtvrt Pražské Benátky.



Nejzajímavější je tato fotografie. Za restaurací, která je jen několik centimetrů nad hladinou řeky, se totiž Čertovka vrací do Vltavy a Soutok byl přímo u soutoku :-) o Vánocích 2018, jak tu v jednom dílu píši i s odkazem. Tam právě můžete potkat loďky již zmíněné společnosti, která má  základnu u Staroměstské mostecké věže a končí plavbu na Čertovce pod Karlovým mostem.


Snímky soch nechám bez komentáře, ale zaujalo mě, jak je každá jinak barevná.




Přejít po mostě a nevyfotit malířské výtvory je nemyslitelné.


V pozadí je Staroměstská vodárenská věž a u Vltavy je Muzeum Bedřicha Smetany.


Hra na orientální nástroj.




Staroměstská mostecká věž. Hned si zase vzpomínám na jednu soutěž z Mělnické radnice, kdy pro nás Martin Klihavec připravil pátrací hru po mělnických věžích a věžičkách. Vít ještě, kolik jich bylo ? Jedna však později vyhořela při požáru v bývalém areálu STS v Rousovicích.




Ani wikipedie nic neříká o tomto znaku na nároží blízké budovy, kde jsou v habsburské orlici zasazeny znaky českého království i s Horní a Dolní Lužicí ( před rokem 1635).

https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_znak_Rakouska-Uherska

https://cs.wikipedia.org/wiki/Heraldick%C3%A9_znaky_%C4%8Desk%C3%BDch_zem%C3%AD




Znaky Horní a Dolní Lužice najdete třeba právě na Staroměstské mostecké věži. Více se o historii bývalých českých zemí, kde dodnes najdete dvojjazyčné nápisy v jazycích srozumitelných a podobných tomu našemu dočtete třeba na ....

http://www.luzice.cz/home/o-luzici/dejiny-luzice.dot

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEice



Karel IV. v Praze . Vždy si vzpomenu na naši sochu.


Pohled na Hrad i do míst, kde se vrací vody Čertovky do Vltavy.



Kostel Nejsvětějšího Salvátora je součástí areálu Klementina. Založen roku 1578.



Nárožní dům mezi ulicemi Seminářská a Karlova.


Bývalé slavné železářství U Rotta.


To nás již naše pouť dovedla ke Staroměstské radnici, kde jsem již tolikrát fotil. Nejvyhledávanější atrakcí Prahy je Orloj.

http://orloj.eu/sim/index.php

https://drifted.in/horologium-app/


Tentokrát jsem přišel ve chvíli, kdy zrovna probíhal průvod apoštolů a stihl jsem dva záběry z nichž jeden vidíte. Pochopitelně pro velký dav lidí vyfocený z úhlu.


Orloji dominuje astrologický číselník ve kterém se snadno vyzná i laik.



Celou Královskou cestu vlastně uzavírá Pražská brána.




Králové ke korunovaci vyjížděli z místa, kde dnes stojí Obecní dům.


Jindřišská věž,

A jsme konečně na konci pouti na Václavském náměstí. Praha má tu zvláštnost že na malém kousku je tolik věcí k obdivu a fotografování, že musí uspokojit každého, kdo nemá rád dlouhé pochody, nějaká stoupání a umí  se vypořádat i s přítomností občasných davů, což je daň za krásu památek a určitou atmosféru. Rozhodně vás nezklame ani ve smutnějším ročním období, jako na venkově, kde si přece jen uvědomujete podstatně více roční období a blátivou zimu nahradí pouze uplynutí času.

Žádné komentáře:

Okomentovat