pátek 22. března 2019

Keltský telegraf na prahu svého prvního jubilea. Regionální muzeum Mělník v měsíci dubnu.


A před námi je již první jarní víkend, se kterým přichází tradičně už  9. ročník Keltského telegrafu. Nového není oproti předešlým ročníkům zřejmě nic. Proč to slůvko zřejmě ? Je to zvláštní, vždyť kopce přitahují snad každého, kdo má rád rozhledy a člověk vidí ten svět náhle tak nějak jinak, a je to zajímavé i tehdy, pokud máte rádi mapy a cestování.

Kopce nepřitahují jenom milovníky rozhledů, ale také třeba i ty, co se baví příjmem rozhlasových signálů. A konečně je nutno dodat, že kopce přitahují i ty, kteří touží po nějaké nezvyklé atmosféře. Takovou akcí je třeba právě Keltský telegraf, kdy se na kopcích někdy sejdou i desítky lidí, aby si povídali, opékali vuřty, užívali si atmosféru a ve smluvenou dobu třeba i poslaly nějaké světelné znamení na nějaký sousední kopec.

Když se podíváte do mapy, tak vidíte, že akce je poblíž našeho domova tradičně populární především v okrese Praha- západ, odkud štafeta pokračuje pozvolna přes Slánsko a okolí Loun do Českého Středohoří, přičemž prakticky tradičně zavítá na naši národní horu Říp, kde je nám nejblíže a končí kdesi na Děčínsku a ve Šluknovském výběžku.


My oheň z Řípu velmi pravděpodobně z naší zámecké vyhlídky neuvidíme, protože je dost pravděpodobné, že čerti budou z důvodu štafety na Pražské vyhlídce, odkud sice Mělník vidět je, ale je přece jen poněkud z úhlu. Na druhou stranu tentokrát možná bude docela dobré počasí k pozorování, což je málokdy.

Pokud se chcete o akci dozvědět více, nebo si dokonce na noc někam vyjet, tak se podívejte na stránky ....
                       https://www.keltskytelegraf.cz/


A zřejmě již nastal čas představit program RMM na měsíc duben 2019. Některé akce nám právě běží již teď a budou pokračovat i v dubnu. Tak se dnes zatím podívejte na všeobecný přehled ( po kliknutí na obrázky) a připomínám, že za 14 dní vhodíme Moranu do Labe a rozloučíme se se zimou.
Hezký víkend !



6 komentářů:

  1. 10. ročník :) A je to prima zážitek, když je organizace v pohodě, letos se moc nevyvedlo, ale na příští rok na jiném místě.. nebo se stanu čerticí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Ty jsi na mě nezapomněla :-) ? Tak to je hezké. Jubilejní ročník bude snad až za rok. Na jakém kopečku jsi byla ? Několik ohlasů z telegrafu jsem si v neděli dopoledne přečetl.

    Chvilku jsem přemýšlel, zda si mám vzít na sobotní podvečerní procházku triedr a kouknu se od zámku, zda neuvidím někde na obzoru nějaký oheň, ale vyšel jsem snad už v 18.30 a nechtěl jsem se s tím přístrojem tahat. Navíc sebou tahám takové malé rádio, se kterým občas dělám pokusy v takzvaném pásmu DAB+ a ještě mám dojem, že docela slušně foukal vítr a viditelnost do dálky se zhoršila, tak jsem to někdy v 19.45 zabalil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no nezapomněla, jen te´d toho je na čtení tolik, že někdy nečtu raději vůbec :D
      Fkat byl letos destátý, a pokud ne, tak to napiště někdo organizátorům :)

      byla jsem tentokrát na zřícenině Blansko.

      Vymazat
    2. Tam jsem ještě nikdy nebyl. Jednou ( duben 2016) jsem si ale zajel do Těchlovic a vzal jsem to po červené značce na Vrabinec , rozhlednu Velký Chlum a dolů do Boletic nad Labem. Vrabinec mě zaujal svým tvarem, je vidět i z vlaku, tak mi to po letech nedalo :-).

      Vymazat
  3. tam jsem také byla na Vrabinci a pak Chlum byl můj první Keltský telegraf, rok na to, loni pak na Radobýlu a letos to Blansko. uvidíme, jestli vyjde příští rok a kde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, z Radobýlu je také krásný rozhled. Nejen na okolní kopce a Píšťanské jezero, ale i na Říp a myslím, že i na mělnickou elektrárnu, kde možná vznikne spalovna odpadu a myslím, že i na bývalý vysílač nad Mělníkem :-). Někde mám na webu fotky i z Radobýlu. Přeji Ti příjemné prožití svátků jara !

      Vymazat