sobota 24. února 2018

Dnes začalo vysílat Delux rádio svůj speciální projekt. Vojtěch Cimbolinec je nejstarším občanem Mělníka ( letos 102 let), prožil toho mnoho a je stále plný energie. Nejstarší lidé v republice. Písničky dne.


Rozhlasový přijímač pro příjem FM, DAB+ a internetu.

Je tomu již téměř přesně neuvěřitelných 6 let, co jsem vás v článku ... http://soutok.blogspot.cz/2012/02/mate-radi-rock-and-roll.html a několika dalších seznámil s rock and rollovou stanicí KBC, kterou jste mohli poslouchat o víkendu na běžném tranzistorovém rádiu, pokud mělo také krátké vlny (KV). Stanice hraje dosud a dokonce prý také na internetu ( neověřeno), a můžete si najít i její stránky.. http://www.kbcradio.eu/ .

Jenže, technika jde dále s časem, a tak jsem dnes prohlížel stránky týkající se digitálního vysílání. Přitom jsem narazil na informaci, která mě zaujala. Pikantní na tom právě je, že rozhlasová stanice, o které se v článku píše, tak má právě dnes zahájit na ostro své vysílání a slibuje, že bude i aktuálně pracovat na svém webu ...https://deluxradio.com/

Na webu se píše, že to je jakýsi projekt, kde mají být mezi moderátory velká jména známá ze slavných stanic...http://www.rozhlas.cz/digital/digital/_zprava/delux-radio-velka-britanie-se-docka-internetoveho-projektu-dydzejskych-legend--1787158
.... a hrát se má hudba na přání ( můžete tam vložit vzkaz) a především oldies.

Nevím, kolem poledne jsem to chvíli poslouchal v internetovém rádiu, líbilo se mi, že se snažili vybírat hudbu, která se zase až tak nehraje ( přece jen tyto stanice disponují mnohem širším playlistem, než stanice naše), ale jinak se tam moc nemluvilo a zatím snad nic nového pod sluncem. Otázkou je, zda dnes ještě může něco překvapit ?

 V oblasti pop-rocku mám nejraději asi stanici SAW 70, zajímavá je i EKR a občas stojí za naladění i Big L , kterou lze možná ještě i dnes zaslechnout večer na SV na 1395 KHz, ale já ji ovšem ladím na netovém rádiu.

Aktualizace 25.2. ve 12.50: Včera před půlnocí jsem to na chvíli naladil a hrůza. On je  tam podle všeho každou hodinu jiný pořad, jak slibovali na netu. Moje generace nenáviděla mršení starších písniček tím, že se daly do rytmu duc-duc a nakonec se začaly prolínat s novou skladbou a plynule měnit v jinou píseň.

.
Banát v Rumunsku je bývalou částí  Podunajské monarchie, kde dodnes žijí Češi v ryze 6-ti  českých vesnicích.

Občas se v regionálním tisku objeví článek, kde zpravidla novináři zajdou do místního domova seniorů, aby navštívili nejstaršího muže žijícího v Mělníku. Ten jim obvykle zahraje na housle a překvapí je obrovskou energií, kterou by mu mohli mnozí století občané v ČR, tak jak je vídáme občas ve večerních zprávách závidět. Není ani bez zajímavosti, že je Vojtěch Cimbolinec členem Protifašistického svazu bojovníků.

Jeho život je za těch více než 100 let velmi bohatý, neboť se pan Cimbolinec narodil v roce 1915 v městečku Berehovo na Podkarpatské Rusi, která v roce 1919 připadla na dalších 20 let k Československu. Svoji pracovní kariéru zakončil, jako řidič autobusů a mám dojem, že snad jezdil i v ČSAD Mělník dopravní závod 108, protože jej znal i můj táta.

Jeho potomci mi v minulosti s úsměvem říkali, že kdybych se snad někdy chtěl s ním pustit do řeči, tak to bude hodně dlouhý monolog a nepřestanu se divit :-). My jsme v lednu tak nějak zapomněli si připomenout, že tu máme už další výročí umrtí našeho velkého historika regionu Františka Purše. To přijít muselo, neboť to tak ve víru života chodí, že se občas zapomíná. Proč si ale nevzpomenout třeba také na někoho dalšího?

Ostatně, máme venku zimu, na jakou nejsme tuto sezónu v Mělníku vůbec zvyklí a ani se mi jít nikam nějak nechce. Zapátral jsem tedy na internetu, zda neobjevím o výše zmíněné osobě na netu něco zajímavého, ale moc toho není. Zpravidla tomu vévodí novinářské články o návštěvě pana Cimbolince v seniorském domě.

Jenže, pak se přece jen trochu zadařilo. Nevím kdo to psal, protože český překlad je strašný, ale máme tady aspoň v kostce něco ze života této zajímavé mělnické osobnosti. Krásná ukázka toho, jak události vedou osudy lidí. Dovolte tedy, abych vás pozval na adresu ....

http://www.pametnaroda.cz/witness/index/id/6939

...a nezapomeňte hlavně kliknout na odkaz ,, dozvědět se více". Určitě zajímavé čtení a určitě si myslím, že je dobré znát kouzlo životopisu nejstaršího muže našeho města už jen z důvodu patriotství k našemu městu. Konečně, letos si připomínáme 100 let vzniku Československa, Podkarpatská Rus byla součástí našeho prvního slovanského státu a dodnes její občané rádi vzpomínají a připomínají vazby tak, jako třeba občané obou Lužic.

Příroda je v této části Ukrajiny úchvatná a člověka musí potěšit každá zpráva, že i tam se sice velmi pomalu, ale díky turistickému ruchu přece jen snad nepatrně někde lepší ekonomická situace, podobně, jako třeba právě v onom Banátu na fotografii. A tak není třeba připomínat jen Nikolu Šuhaje loupežníka, nebo herce Jaroslava Marvana, který tu byl v Podkarpatské Rusi poštmistrem, ale máme tu vlastně jakési pomyslné propojení díky osobě pana Vojtěcha Cimbolince, což je v okamžiku roku oslav první Československé republiky vlastně krásné. Nebo se mýlím :-)?


Nejstarší lidé v republice:
  https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_nejstar%C5%A1%C3%ADch_obyvatel_%C4%8Ceska

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/481647/v-cesku-zije-523-lidi-ve-veku-nad-100-let-nejstarsi-je-107leta-prazanka.html

Písničky dne:

https://www.youtube.com/watch?v=UcElLgWNoUQ&list=RDUcElLgWNoUQ

https://www.youtube.com/watch?v=CETppRNiE6s&list=RDUcElLgWNoUQ&index=10

1 komentář: