neděle 14. ledna 2018

Noční rozjezd vlaků z Prahy otevřel občanům Středočeského kraje nové možnosti. Kam až se kdy dostaneme ?


Milí čtenáři, největší novinkou jízdního řádu ČD pro rok 2018 je takzvaný noční rozjezd vlaků z Prahy ve 2.30 hodin. Tento nápad vznikl hlavně proto, aby i mimopražští občané, kteří se vypravili do hlavního města za kulturou a zábavou nebyli limitováni odjezdy vlaků i autobusů z hlavního města, které obvykle odjížděly naposledy jen několik minut po půlnoci, a pak až v pět hodin ráno, což byl někdy opravdu problém. Tento nápad však umožňuje i jiné možnosti,  o kterých si za chvíli povíme.

Pokud slyšíte o nočním pražském rozjezdu poprvé, tak nejprve připomenu jeho princip. Z blízkých okresních měst, se nejprve rozjedou vlaky směrem do Prahy, které na hlavní nádraží dorazí někdy ve 2.15, aby se vydaly ve 2.30 opět zpět do blízkých okresních měst.

Pro občana Mělníka, se tak nově nabízí možnost jet v 1.18 vlakem do Prahy, kam přijede ve 2.15, a naopak může jet z Prahy z nočního podniku ( i z dalekých cest) již ve 2.30, aby zhruba za hodinu přijel domů. A právě ta možnost odjezdu v 1.18 z Mělníka mě samozřejmě turisticky velmi zajímala, protože to je i další vedlejší víkendová výhoda a možnost takové revoluce v dopravě...
.  http://praha.e15.cz/praha/novinky/nocni-vlaky-vice-spoju-provoz-na-zeleznici-v-blizkosti-prahy-jeste-zhoustne-1335672



Samozřejmě, že takové možnosti asi nebudou zajímat rodiny s dětmi, které si po netu objednají někde víkendový pobyt v pensionu, natankují plnou nádrž svého vozu, pokusí se jít dříve v pátek z práce, a pak pojedou co to dá, aby si užili ještě aspoň trochu noční páteční romantiky ve vybraném místě, než se snad vydají druhý pokud možno krásný den na vytouženou procházku.

Jsou ale opravdu situace, kdy cestujeme i jen sami a někdo si tu svobodu rozhodování dokonce užívá. Kam tedy můžeme o víkendu dojet, pokud z Mělníka odjedeme již v 1.18 ?
Tak především do sousedních okresních měst. Například Kolín vás přivítá ve 3.42, Benešov u Prahy ve 3.35 a Beroun ve 3.21. Pokud jsme tato okresní města schopní chápat, jako vstupní brány do Železných hor, na Konopiště a do míst vesničky střediskové na Sedlčansku, nebo do Českého krasu a ke Karlštejnu, tak můžeme v létě prožít krásná jitra za svítání v těchto regionech.

Pokud se tedy aspoň trochu prospíme ve vlacích a nejsme příznivci nějakého velkého balení věcí, tak můžeme hned se sluncem vskočit do krásného dne kdesi v přírodě a před sebou máme dlouhý krásný bílý den.


Ovšem, je pro mě příznačné koukat tak trochu dále a zajímalo mě, jaké jsou možnosti dopravy za hranice Středočeského kraje, což si spojuji především s krásnou Jízdenkou na léto.

A nejsou to špatné výsledky. Pokud v Berouně vydržíte od od 3.21 do 4.08, tak jste již v 5.25 v Plzni a máte další možnosti. Víte, že jsem byl loni v červenci na Špičáku u Železné Rudy a přijel jsem tam v 10.45. Když z Plzně odjedu v 5.37, tak jsem již v 7.40 na Špičáku !!! Vy dokonce můžete jet až do pohraničního nádraží Železná Ruda-Alžbětín a vyšlápnou si na Grosser Arber ( Velký Javor). Na nejvyšší hoře Šumavy ( 1456 m.n.m) jste myslím za čtyři hodiny chůze ( 9 km) a zpět to je 2.45 hod. Je tam krásný výhled a naposled jsem tam vyrážel dokonce až v 10 hodin ze stanice Špičák.

Je to čistě teoretická možnost. Ovšem, sluší se říci, že pokud vyjedete z Prahy přímákem v 6.03, na který už seženete nejspíše spoj ( z Mělníka linka 366 je v Ládví v pracovní dny 4.07-4.49, So,Ne 4.35-5.37), tak tam přijedete na Špičák v 9.42, což je o dvě hodiny později.


Loni jsem přijel asi v 9.35 také do Domažlic. Pokud odjedete z Plzně v 6.18, tak už v 7.24 jste v Domažlicích. Jinak tam jezdí z Prahy v 5.33 přímák, který vás přiveze v 7.59. O víkendu na něj autobusem spojení nemáte.
Do Karlových Varů a do Chebu vás nechci posílat přes Prahu. Lepší je autem do Roudnice nad Labem a odtud v 6 hodin do Varů a Chebu s příjezdem v 9.29 do Chebu a návaznou přípojí do Německa. Časněji však do Chebu přijedete opět z Plzně s odjezdem v 6.05 a příjezdem v 7.29, což však vyžaduje právě odjezd v 1.18 z Mělníka. Tam je všude také plno turistických cílů.

Využívat spoje v 1.18 k cestě do Českých Budějovic nemá význam. Tam stejně dorazíte vlakem nejdříve v 8 hodin ráno, což je krásné a odjezd z Prahy někdy kolem 6. hodiny.

Má to ale smysl při plánování cest na Moravu. Například do Ostravy odjíždí vlak už v 5.25 ( o víkendu opět nemá autobusovou přípoj) a jste tam už v 8.59 !Úplně první však odjíždí Railjet do Vídně a Grazu, který jede už ve 4.49 s příjezdem do Brna v 7.20 a Břeclavi v 7.52. Porovnejte to s příjezdem do Břeclavi v 9.55, pokud jedete z Mělníka cca v 5.32 přes Kolín a přestoupíte na další spoj Railjetu v Pardubicích, či v České Třebové. Také do Znojma lze dojet o hodinku dříve již v 10 hodin, pokud jedete v 8.15 z Brna, ale zde se vyplatí jet i nadále až v půl šesté z Mělníka přes Kolín a přijedete jen o 45 minut později.

Jak vidíte, tak v jízdních řádech je stále co bádat a i s předstihem, jen mít ten čas a peníze. To první mají penzisté, to druhé už moc nepotřebují, protože je to později i zdarma, ale zase se nedostavuje ta výdrž v dopravních prostředcích i celková fyzická síla.. Naši penzisté jsou oproti těm zahraničním nějak více opotřebení, jak se zdá třeba i při setkáních s nimi za mělnickým zámkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat