čtvrtek 4. ledna 2018

Za týden volíme prezidenta. Sto let české státnosti. Nejbližší výstavy RMM. Dykův kraj na historických pohlednicích.


Jak jinak začít, než volbou prezidenta. Vždyť jsme již mnozí obdrželi volební lístky a již příští pátek nás to čeká. Vlastně budeme po třech měsících stát opět u volebních uren. Tyto prezidentské volby však budou jiné. První dva porevoluční  prezidenti byli zvolení v parlamentu a občan přijal hotovou věc. Třetí prezident Miloš Zeman zvítězil po druhém kole v prvních přímých volbách, kdy z kandidátů mohl vybírat demokraticky sám lid a od té doby je kolem prezidenta skutečně rušno.

Stačí jen vzpomenout na úvahy některých politiků, kteří se buď domnívali, že by prezident neměl mít takové pravomoci, jako měli prezidenti dosud, nebo že by příště měl volit prezidenta zase raději parlament, protože voliči tomu všemu stejně nerozumí.

 Tyto volby budou tak trochu o tom, zda byli voliči s Milošem Zemanem spokojení, ale je to samozřejmě boj o moc a tak to bude při kampaních v TV podobně ostré, jako při parlamentních volbách. Zkrátka, to co by jindy u někoho jiného nevadilo, teď vadit bude. Je asi devět někdy až téměř lidem neznámých, nebo alespoň snad až na vyjímku politicky neznámých,  kandidátů, ale nejspíše se bude řešit důvod, proč už nemá být podruhé zvolený Miloš Zeman :-).


Sotva si uvědomujeme, že už se píše rok 2018 a přichází další ( 2015 Jan Hus, 2016 Karel IV., 2017 Marie Terezie), ale tentokrát opravdu velké slavné výročí. Dne 28. října 1918, se zrodila Československá republika, což je rovných 100 let. Tehdejší prezident a tatíček národa nebyl již žádný mladík a svoji prezidentskou funkci vykonával prakticky až do své smrti v roce 1937. TGM se dožil 87 let.


A nakonec se dnes podívejme podrobněji na prvé akce roku v RMM. Vstupní prostory budou do začátku února patřit výstavě žáků, kavárna nabídne fotografie PhDr. Miloslavy Havlíčkové, tentokrát z Kuby a dnešní písemný příspěvek věnuji výstavě Dykův kraj na historických pohlednicích v malém sále.


Výstava u příležitosti 140. výročí narození Viktora Dyka připravená ve spolupráci se sběratelem melnicensií Milanem Honzíkem.
Datum konání: 12. 1. 2018 - 11. 2. 2018
Místo konání: Regionální muzeum Mělník, nám. Míru 54
Typ akce: trhy, výstavy, veletrhy
Organizátor: Regionální muzeum Mělník
Doba trvání: 31.0 dní
Plné vstupné: 20 Kč
Snížené vstupné: 10 Kč
Malý sál Regionálního muzea Mělník bude na začátku roku patřit historii našeho kraje. Výstava s názvem Dykův kraj na historických pohlednicích se koná v rámci oslav výročí 100 let od vzniku Československa a od skončení 1. světové války. Představí život a zejména literární dílo zdejšího významného rodáka básníka, žurnalisty a politika Viktora Dyka (1877 – 1931), který v desetiletích před „Velkou válkou“ patřil k hrstce domácích aktivistů věřících v možnost existence samostatného českého (potažmo československého) státu.
Na výstavě prezentované historické pohlednice návštěvníkům nastíní bývalou podobu a postupnou proměnu Dykova rodného kraje. Vystaveny budou rovněž předměty z pozůstalosti V. Dyka vč. rukopisných konceptů a korespondence jeho manželky. K vidění budou také některá z básníkových publikovaných děl. Výstava vznikla díky spolupráci muzea s panem Milanem Honzíkem - sběratelem melnicensií.

Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek 11. 1. od 17:00 hodin v malém sále muzea.

Žádné komentáře:

Okomentovat