středa 29. března 2017

Jak Kolín hledal cestu k prosperitě. Dvě obory u Milovic. Mšensko v dubnu. Benešovsko v PID. Veslařský závod pod Mělníkem.


Nedávno se na Mělníčku rozhořela diskuse, která  opět poukázala na dřímající problémy města, o kterých se už dávno ví, ale je to, jako začarovaný kruh. Buď se poukazuje na to, že nejsou peníze v městské kase, nebo jsou na vině supermarkety pod městem, které ničí jakýkoliv pokus o podnikání v centru, nebo to dokonce odnesou sami diskutující, kteří mají věčně s něčím problém, ať už šlo o trasu obchvatu, nebo teď o problém Karlova náměstí, či spíše nyní jen budov kolem tzv. ,, Ameriky" . Je to až tragikomické.

Dnes se stalo takovou módou čekat na dotace z EU, bez kterých by se snad nic nedalo dělat a úplně se pozapomnělo, že když se chce něco dělat, tak je ale také třeba si na to vydělat.
A jak si vydělat ? Inu, především se dnes všude vydělává na turistickém ruchu, který je alfou a omegou všeho. Jsou to prostě především turisté, kteří dají vydělat místním restauracím, prodejnám suvenýrů a jsou ochotní zaplatit za jakékoliv zajímavé atrakce a nabídky ve městě, pokud je město má. Bez turistů prostě má každé město hluboko do kapsy.

Nemohu si odpustit, abych aspoň trochu nezmínil místní podzemí, protože v každém městě je podzemí buď hlavní atrakcí, nebo patří mezi ty nejhlavnější atrakce.
Mělnické podzemí jsem znal dlouho jen díky návštěvě zámeckých sklepů a později i muzea. Až teprve díky Dnům evropského dědictví   v roce 2005 jsme se mnozí občané dostali do některých sklepů pod městem a nestačili jsme se divit, jaké krásné sklepy tu máme. Hezčí, než leckde jinde. O to peprnější byl tehdy jistý článek v tehdejším Tepu regionu, kde se psalo, že se v 90. letech  dokonce zamýšlelo zalít sklepy pod náměstím jakousi směskou elektrárenského popílku a betonu. Jenže, dnes nechci psát o sklepech, ani o studni, která tu v roce 2008 vznikla, ale podíváme se někam úplně jinam.


Kolín je pro většinu z nás město, kde na místním nádraží jen přejdeme na jiné nástupiště a pokračujeme dále. Maximálně se potěšíme na železničním mostě pohledem na řeku, na místní katedrálu, a my starší snad zavzpomínáme i na známý festival Kmochův Kolín, který se kdysi hojně propagoval v médiích. V roce 1999 jsem si však přivezl sebou do Kolína jízdní kolo, abych se vydal k Mělníku, a tak jsem opustit nádraží zkrátka musel :-). Vězte, že cyklotrasy tu jsou s námi letos již 20 let. Je to vůbec možné ?

Přišel jsem na takové veliké náměstí, kde mě zaujala nějaká maringotka s nápisem Mořské akvárium a docela přijatelná cena. Tehdy jsem si uvědomil, jak se prostě ta města snaží čímkoliv zaujmout a cokoliv vymyslet, jen aby přitáhla turisty, a aby tady aspoň nějaký ten peníz nechali. Dnes už máme internet a můžeme dokonce diskutovat o okolí našeho bydliště, nebo vymýšlet, jak by naše město mohlo navenek něčím zaujmout, a čím více je nápadů, tím lépe. Vždyť, leckdo něco chce, ale pořádně ani neví co. A ve stejné situaci jsou třeba i někteří mladí, kteří by rádi nějak podnikali, ale možná chybí  nápad. A tak je něčeho moc a něco není vůbec.

O kolínském autobusu, či maringotce jsem se již nedočetl, ale mají tam jakousi velkou prodejnu akvaristiky: https://www.akvaristika-kolin.cz/ . Zajímal jsem se však o to, kde mají mořský svět, jako atrakci a našel jsem zajímavý článek... http://cestovani.idnes.cz/pet-mist-na-nichz-vas-uchvati-podmorsky-svet-f36-/kudyznudy.aspx?c=A150112_112527_kudyznudy_bes

Jak vidíte, tak i srovnatelně velký Děčín, se chopil této aktivity, ač leží daleko od Prahy. Tak, to byl zase jeden z mnoha nápadů z okolí, a protože už nemám  čas, tak zbytek jen v rychlosti a spíše v odkazech.


V polovině března jsem tu napsal článek ... http://soutok.blogspot.cz/2017/03/od-bizonu-v-ralsku-do-kralovstvi.html .Ten nás zavedl do Milovic k oboře divokých koní a praturů. Dnes jsem v novinách Středočech objevil také článek  o koních i praturech, ale navíc také o zubrech. Ukázalo se, že o několik kilometrů dále je další podobná obora, kde tedy můžeme zahlédnout i zubra evropského.

Kde najdeme druhou oboru ? Když se z Benátek nad Jizerou vydáte na předměstí Kbel a přepnete mapy.cz do turistické úrovně, tak ji bezpečně najdete. Obě obory vlastně spojuje modrá turistická značka, která je mezi nimi dlouhá asi 10 km. Lze také vymyslet tento výlet:

Vlakem z Mělníka, přes Všetaty do Zdětína. Odtud již pěšky do Dražic ke zřícenině, a dále po modré až do Milovic na vlak. Délka asi 20 km.

V neděli jde do PID také Benešovsko https://ropid.cz/slavnostni-zahajeni-provozu-pid-v-sedlcanech-benesove/ . To třeba uvítají ti, kteří se budou chtít podívat na Konopiště, zavítat do míst, kde se točil film Vesničko má středisková, nebo se vydat na známý pochod Praha-Prčice ( konec května)

Dne 8. dubna jsem vás zval do Prahy-Letňan, kde bude velký autobusový svátek Ropidu ... , ale stačí zajít jen na kanál do Hořína, kde bude také prima akce .... https://www.facebook.com/events/728268644006960/   Oboje zkrátka nejde, což je někdy škoda.

A nakonec zavítáme do části kalendária pro Mšeno a okolí. Také bohatý a hezký nejen velikonoční program. Co říkáte ?

31.03.2017  Večer pro Hanku - benefiční večer
02.04.2017  Oblastní mistrovství ve sprintu - OB
02.04.2017  Vítání jara - Okrašlovací spolek pro Mšeno a okolí
03.04.2017  Kadlín - Zahájení turistické sezóny
09.04.2017  Den Země - úklid lesa
14.04.2017  Lobeč - Velikonoční dílna v pivovaru
15.04.2017  Enduro sprint MMČR
16.04.2017  Lobeč - Velikonoční zábava
21.04.2017  Kadlín - Tradiční sázení brambor u rozhledny
22.04.2017  Vymetání výfuků
30.04.2017  Průvod a pálení čarodějnic
30.04.2017  Kadlín - pálení čarodějnic

1 komentář:

  1. Tak tohle nechápu. V komentářích mám komentář k tomuto článku, a když kliknu na tento článek, tak mi to píše, že tu není žádný komentář. To jsou ta vylepšování webů. Příteli, omlouvám se, že se to tu nezobrazilo, ale to je technika. A stejné je to i k tomu komentáři o akvaristice. Na jedné straně vzpomínky a technika jde na druhé straně nezadržitelně vpřed a neohlíží se na nic.

    OdpovědětVymazat