neděle 26. března 2017

Labská princezna kotví pod Mělníkem. Mostík v Rousovicích, Chcete mě? ( knížky) a další. Fotogalerie.




Měl jsem včera nějaké milé povinnosti, ale i tak jsem si vzal pro všechny případy aparát sebou. A vůbec jsem neudělal špatně. Hned za zámkem jsem totiž zjistil, že tu kotví Labská princezna, tentokrát neobvykle na straně k městu.


 Uvědomil jsem si, že je to téměř přesně rok, co jsme dychtivě četli o tom, jak tato největší osobní loď bude plout mezi Prahou a Berlínem. Tehdy ( zejména v květnovém článku) jsem tu zmínil různé odkazy, jak si může zájemce o lodi zjistit, kde ji zrovna najde, kam pluje, technická data apod. Dnes už mě to pochopitelně nechává tak trochu chladným, ač tuto francouzskou loď s kolesy za zády vždy rád vidím. Jedna věc se však změnila. Loď tu nestála pouhých 30-45 minut, jak bývalo zvykem, ale našel jsem ji tu i večer. Důvod ? Nepátrám po něm. V kanálu voda byla. V každém případě si vždy pokládám otázku: ,,Co by mohlo toto město nabídnout cestujícím, aby přispěli do jeho pokladny ?" A vždy si odpovím stejně: ,, Neexistující podzemní sklepní okruh."


Tento obrázek mi říká, že už je tu jaro, a že tam v dáli je spousta krásných míst :-). A třeba i továrna, kde se vyrábí chutný mok s etiketou, jíž vévodí populární obličej  velkobřezenského  přednosty stanice Victora Cibicha.... https://www.pivo-pivo.cz/svetpiva/clanek/15-Po-stopach-identity-Victora-Cibicha/index.htm . Fotky pivovaru tu mám také ( v loňských článcích :-).)



A teď si zajdeme do Afriky, co říkáte ? Tak to je samozřejmě část výzdoby u skleníku. Zaslechl jsem, že tu snad brzy dojde v celém areálu bývalé slavné restaurace, pivnice a obchodu ke změnám majitelů, ale je to zatím jen ničím nepodložená kachna. Včera to tam v pivnici pěkně hlučelo.


Když vidím žirafu, tak si vzpomenu na televizní reportáž z Dvora Králové, kde řezali preventivně v ZOO nosorožcům kly motorovou pilou. To je strašné. Tolik techniky dnes máme a nejsme schopní monitorovat ohrožení zvířat, ani prověřovat návštěvníky. Na všem se šetří a hlavně na zaměstnancích.


Konečně jsem si tedy zašel k tomu domu, kde žil Kpt. Jaroš. Tento pomník jsem posledně nemohl vidět, protože jsem celou dobu koukal po vratech a domech.


Detail pamětní desky.


V této budově měl tedy bydlet, ale otázkou je, jak to tady tenkrát vypadalo.


Na mělnické nádraží ČD jsem tentokrát šel ze zcela originálního důvodu a na doporučení.


Možná si někteří vzpomenete, jak Mělnický deník napsal článek o tzv. sovích budkách ( miniknihovnách) v Lobkovicích. Nápad se okamžitě rozšířil, jako lavina do různých míst a podle některých zpráv je něco podobného například i před antikvariátem Želva. Tato knihovnička je na nádraží ČD u východu na peron.


Ano, lidé náhle zjišťují, že jejich byty, domy, či sklepy jsou přecpané staršími i starými knihami a ještě více časopisy. Každý si myslí, že do nich bude ještě někdy koukat, jindy má k nim nostalgický vztah a nakonec leckdy uzná, že některé mohou potěšit ještě jiné lidi. Jen bychom si měli vzít k srdci to, co je na té cedulce.

Bylo to tenkrát po sametové revoluci, když jsem přijel do Prahy a procházel jsem nějaký veliký antikvariát. Nevěřil jsem svým očím. Niki Lauda- Mé roky u Ferrari. Co bych za to tenkrát v 70. letech dal. Teď tu stála asi 12 korun a vedle Adolf Kuba - Ďábelskou rychlostí 9 Kčs ( útoky na světový rychlostní automobilový rekord) I takové vzpomínky může člověk mít.
Je i zajímavé, jak se mění v průběhu let grafika i kvalita papíru knih, ale to samé je i u pohlednic. Zvlášť populárně vědecké knihy zastarávají, protože jsou výzkumy již mnohem dále.

,,Když Tě zaujmu, budu tvá. Pánové, také vás napadl význam této cedulky na něčem úplně jiném ? :-))"


Nakonec jsem neodolal a musel jsem si vyfotit aspoň regionovu, která se chystala na cestu do Mladějova v Českém Ráji.
 Mšeno sice bude letos slavit 650 let, ale tak nějak mě napadlo, že se úplně zapomnělo na to, že letos bude mít výročí 120 let také trať Mělník-Mšeno-Dolní Cetno. V letech 1997 a 2007 proběhly velké oslavy nejprve ve Skalsku, a pak ve Mšeně.
Bohužel, na nějaké ty oslavy trati 072 si ještě počkáme ( vznik 1874)  https://www.kf0015.cz/?p=11860 a moc bych si přál, aby tento pán ( Antonín Dostálek) o trati, která vlastně začíná až ve Vídni ještě něco napsal, a aby se těšil zdraví. Obrázek ze setkání s panem Dostálkem tu mám někde také.


Zavítal jsem i za město, protože mám rád všehochuť. Poklid i trošku toho ruchu.


Toto je věžička nad pramenícím potůčkem Světice (Mělník-Blata), který byl v 70. letech zdrojem pitné vody pro město.


A jak to vypadá ve Starých Rousovicích v Okružní ulici ?


Zdá se, že už je rekonstrukce ve finále.





Nakonec jsem si chtěl ještě ověřit, zda opravdu Labská princezna kotví místo Prahy v Mělníku. Ano, ale důvod neznám. Zřejmě nějaká překážka v plavbě na cestě do Prahy.


2 komentáře:

  1. most už je otevřený od včera :-) už jsem přes něj jela ráno s dcerou do školy na kole

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, bylo vidět, že už je to otázka pár dní a asi od čtvrtka to postupně potvrzovala místní média. Věřím, že jste v ,,Borku" zvlášť rádi :-). Teď je tu akce ,, mosty přes řeku Labe."

    OdpovědětVymazat