sobota 18. dubna 2015

Obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Ploskovice,Kalich,Panna.


Zámek Ploskovice.

Tak tu máme po dlouhé pauze zase rozdělaný seriál. Poslední díl byl 11.3. Helfenburk u Úštěku. Připomeňme si na úvod minulé díly: Kokořín, Houska a Jestřebí,Bezděz,Ralsko, Ronov,Helfenburk a částečně jsme si mimo seriál představili i Slavín v Tupadlích. Nyní zavítáme pomyslnou lokálkou z Úštěku dále k Litoměřicím a cílem nám bude malé nádražíčko Ploskovice, odkud nás do vsi i k samotnému zámku dovede červená turistická značka. Ostatně je to pouhých 1.6.km. Cestou tedy můžeme obdivovat nádherné Sedlo (726 m.n.m.), ale i místa, kam se dnes ještě podíváme. Jenže, to je scénář pohádkový, či cestovatelský. Podívejme se na možnosti z Mělníka.


Víte, že sice propaguji železniční dopravu a s Litoměřicemi ( 38 km) máme parádní spojení, které je časově kratší i rychlejší, než autobusem do Prahy, ale také upozorňuji, že cestování bez slev do zhruba 100 km přece jen něco stojí. Jen málokdo má tolik volných sobot a rád se vzdá auta, že si pořizuje i jen, jako běžný výletník IN-kartu, která opravňuje k určitým slevám. A tak je nejlepší cesta automobilem přes Štětí a Křešice do Býčkovic a Ploskovic. Vlakem samozřejmě cestujete tak, že v Litoměřicích přejdete pěšky od jednoho nádraží ke druhému, což je cca 1.5 km a pokračujete dvě stanice směrem k Úštěku. Město patří k nejkrásnějším i nejbohatším u nás a je nač koukat. Pomalu se začíná prosazovat i varianta na kole, která prý stojí za to. Přejedete jen starý, dnes Strakův most a pokračujete podle řeky po Labské cyklotrase, až do Křešic, kde po kroucených silničkách s pěknými výhledy dospějete do oblasti, kterou nyní navštívíme.


Kalich.

O samotném zámku v Ploskovicích, se dočtete zde: http://www.zamek-ploskovice.cz/ a určitě je před jízdou navštivte, aby se tam zrovna netočila pohádka. Zámek je to vskutku nádherný a velmi jsem ocenil, že si tu za poplatek můžete nafotit všechny vnitřní exponáty. Sice na vás budou někteří občané hledět až nepříjemně, ale i oni měli stejnou možnost obětovat větší peníz a vše si v budoucnu prohlédnout znovu v poklidu a pohodě domova. Nejbližším cílem je poté zřícenina hradu Kalicha nad obcí Třebušín, která je vzdálená z Ploskovic 5 km. Zde měl prý svůj hrad sám Jan Žižka z Trocnova a dodnes se ještě zachovaly nepatrné zbytky hradu ..http://cs.wikipedia.org/wiki/Kalich_%28hrad%29 . Co je však nejkrásnější, je ten působivý výhled od bývalého hradu daleko do Polabí.

 Panna.

Na vršku zvaném Panna stál zase jiný husitský hrad, po kterém toho však zbylo ještě méně, než po Kalichu. Třetím kopcem do party je takzvaná Trojhora a zelený průvodce České středohoří- východní část, vás pozve na kilometrově malý turistický okruh po všech třech kopcích, ovšem, každé stoupání i klesání dává samozřejmě člověku zabrat. Vše lze dohledat na Wikipedii i na hradech. Z Kalichu budete také hledět na sousedního krále zdejší oblasti, kterým je již zmíněný vrch Sedlo.


Trojhora,Panna a Kalich na panoramatu.

Že vám přijdou některá ta jména velmi povědomá ? Jak by ne, když jsou tyto kopce vidět za optimálních podmínek i od mělnické knihovny za zámkem. Dnes jsem vás tedy poněkud ochudil o opis výňatků z historie jednotlivých objektů, ale domnívám se, jak mi tu jedna paní kdysi odpověděla, že jde především o tu motivaci, o tip na cestu a ostatní si zájemce může dohledat sám.


Kalich.Pod námi je Třebušín, na obzoru Říp a Polabí.

Rozhlédněte se tedy z vršku Kalicha na malebný Třebušín i do dáli kamsi do Polabí a zvolte podle možností cestu k domovu. Osobně doporučuji spojit návštěvu Ploskovic s Kalichem, pokud je víkend a máte k disposici automobil. Na kole je to pro silnější otrlé nátury s časným výjezdem a můžete samozřejmě vyzkoušet i vlakovou variantu.Autobus sem z Litoměřic jezdí, ale tuším, že snad jen o pracovních dnech a autobusové nádraží vedle vlakového nádraží prochází nyní rozsáhlou rekonstrukcí.


Kostel Nejsvětější Trojice v Zahořanech.

Na zpáteční cestě ( ale i tam) můžete obdivovat před příjezdem do Křešic půvabný kostelík Nejsvětější Trojice v Zahořanech. Ten lze spatřit i z vlaku mezi Mělníkem a Litoměřicemi ve stráni nad obcí Křešice.
To je dnes všechno a ač počasí příliš neláká, tak to chce užít trochu víkendu i venku :-).

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat