středa 11. března 2015

Obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Helfenburk.


Ptačí domky v Úštěku.

Severní  blízké okolí Mělníka lze do jisté míry s trochou nadsázky vyjádřit dokonce i geometricky. Představme si  běžný školní trojůhelník s vrcholovým úhlem 90 stupňů, kam umístíme obec Zahrádky u České Lípy ( Sever). První svažující se rameno k jiho-západu bude zakončeno městem Litoměřice. Druhé rameno svažující se k jiho-východu zakončíme městem Mladá Boleslav. Chtělo by se říci, že na spojnici mezi Litoměřice a Mladou Boleslav umístíme ke středu Mělník, ale ve skutečnosti to pravda není, protože ten je přece jen ještě trochu jižněji.

Nicméně, mezi obcí Zahrádky a Litoměřicemi vede železnice, uprostřed je rekreační město Úštěk a u něj ,,rybník" i hrad. Stejné je to i mezi Zahrádkami a Mladou Boleslaví. Také železniční trať, také zhruba na středu rekreační letovisko (Doksy), také rybník, také hrad. Obě letoviska ( Úštěk i Doksy) jsou obrazně jakoby na stejné rovnoběžce.
Pro Mělník platí, že jsou od něj po silnici obě vzdálená zhruba 40 km, jen každé samozřejmě jiným směrem.

Posledně jsme skončili na Ronově a dnes se posuneme po jednom z ramen dále, ač jen nepatrně k západu.




Úštěk s jezerem Chmelař s Ostrého. V pozadí Sedlo ( 726 m.n.m.) nejvyšší kopec východní části Českého středohoří. Známe od mělnické knihovny :-).

Vůbec nejjednodušší cestou na Helfenburk ( též Hrádek) je cesta autem přes Štětí, případně přes Zakšín a Domašice, ale pokud sem pojedeme vlakem, tak se vyplatí opět stará známá cesta přes Litoměřice s výstupem v Úštěku. Autobuso-vlaková  varianta přes Českou Lípu je delší, dražší i méně pohodlná, ačkoliv ji lze použít v rámci poznávacího výletu ( okružní cesta). A konečně, pro zdatné turisty tu je také jeden typ.
Autobus na Nový Bor vás vysadí v Zakšíně. Odtud pokračujete po červené značce přes Pavličky, Čápskou palici a Husu do obce Skalka. Ze Skalky jsou to již jen asi necelé tři kilometry po žluté značce na hrad Helfenburk. Cestu zakončíte v Úštěku na vlakovém nádraží. Počítejte však s tůrou mezi 25-30 km, avšak nádhernou divokou a osamělejší částí CHKO Kokořínsko.



Kraj chmelnic. Odrůda Úštěcký Červeňák. A teď pozor!!! Pro vás, kteří jste na takové pojmenování hákliví a zajímate se opravdu do hloubky o pivovarnictví, tak dnes jde již o výraz historický, nebo patriotský. Chmel měl totiž v Úštěku takové jméno, že značka Úštěcký Červeňák sbírala v historii mnohá ocenění a dodnes, se patrioté tak trochu brání pojmenování Žatecký chmel. Je to asi tak, jako my jsme zvyklí říkat rumu rum a nikoliv tuzemák, nebo zde v Mělníku hovoříme o centru na kopci, jako na Mělníku. Samozřejmě, že když kráčíme Úštěkem a hledíme na chmelnice, tak se uvnitř sebe díváme spíše na ten proslavený Úštěcký Červeňák, byť by nám odborníci jistě řekli, že už to nemá s tím pravým Červeňákem vůbec nic společného.

Jinak vede ke hradu a zpět z Úštěku takový poznávací okruh do pěti km a ti nejpohodlnější mohou využít parkoviště na silnici mezi Tetčiněvsí a Úštěkem, nebo v Ostré, odkud je to nejblíže. Vtom případě si zajděte ještě na místní křížovou cestu, která je prý již zrestaurována.

V tomto článku jsem vybral z Úštěku pouze foto Ptačích domků, kde tedy bydleli ti italští dělníci, kteří stavěli lokálku z Velkého Března do Zubrnic ( starší články) a Úštěku.http://www.zmz.cz/  Jinak je to krásné město. Druhé foto je právě z Kalvárie (Ostré) na město a jezero Chmelař. Zdejší oblast je známá právě odrůdou chmele, která se kdysi pěstovala i u Dubé, kde dnes najdete krásnou starobylou sušičku chmele.http://www.panoramio.com/photo/77281146



Dominantní věž Helfenburku.

Hrad Helfenburk ( u Úštěku) je sice na ostrohu, ale v hlubokém údolí Hrádeckého potoka, a tak je vlastně zakrytý vegetací, a jako-by zapomenutý. Z hradní věže prakticky nic jiného, než hrad a stromy neuvidíte, ale i tak stojí pro svoji atmosferu za návštěvu. O hrad pečuje jistý spolek, který zde občas o víkendech při ohýnku i nocuje a mívá klíče od věže, která na rozdíl od hradu není vždy přístupná.

Zde se píše   http://cs.wikipedia.org/wiki/Helfenburk_u_%C3%9A%C5%A1t%C4%9Bka , že výhled z věže je pěkný. Nevím, protože před 9 lety jsem viděl jenom stromy s hradem, ale pěkné to bylo. Co vás však jistě potěší je fakt, že jsem tu tehdy viděl v areálu hradu i občerstvení, které má občas i otevřeno a platí to snad i dnes.


Do údolí Hrádeckého potoka.

O historii hradu si můžete přečíst ve Wikipedii ( odkaz výše). Téměř platí to samé, co o Ronově. Také vznik ve 14. století, také ona větev Ronovců ( páni z Klinštejna) . Také vyhořel ( 1622), ale ne díky Švédům, nýbrž byl vypleněn císařskými vojáky pod velením maršála Buquoye. Po Bílé hoře hrad získali jezuité z Liběšic a připojili jej k úšteckému panství. Až v roce 1887 koupil zříceninu průmyslník Josef von Schroll, který zde nechal vybudovat romantickou třípatrovou 30 metrů vysokou věž, do které vede 143 schodů. Ta byla vybudována v letech 1887-1890  a stala se atraktivní pro turisty.



Odpočívadlo.

Více času již nemám a snad ani není již co dodat, kromě toho že místo vážně stojí za návštěvu. Prohlédněte si tedy fotografie a, pak se rozhodněte zda sem zavítat. Osobně nelituji a opět sem rád chodil ten náš Mácha.








Pohled do studny.






Pohled z věže.



S peronu koukáte rovnou na Ronov.

Aktualizace 12.3. 2015:

Opravdu se píše historicky o Úšteckém červeňáku : http://www.ustekmuzeumpohlednic.estranky.cz/clanky/o-usteku.html


SŠ.


6 komentářů:

  1. Docela hezký článek. Až na ten "ˇUštěcký červeňák". Žádná taková odrůda chmele neexistuje.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  2. Odpověď najdete v aktualizaci. Pokud jde o chmel, tak se dočítáme, že hlavní odrůdou je dnes takzvaný Žatecký poloraný červeňák, který se pěstuje v oblasti Žatecké,Úštěcké a Tršické (http://www.czhops.cz/), avšak z historického hlediska, či určitého patriotismu lze hovořit i o jiných názvech.

    Jinak ten pěkný článek,( jak říkáte) který jsem tu včera v podvečer v nepříliš příznivém klima :-)) smolil přečetlo do této chvíle pouhých 20 lidí a zdaleka nebyl hotový za půl hodinky, jako Kameňák 5, který má dnes 625 shlédnutí, ale trval přes dvě hodiny.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybyste pod snímek napsal:"Kdysi se tu pěstoval Úštěcký červeňák", neřekl bych ani slovo. Napsat :"Odrůda Úštěcký červeňák" je nepravdivá zavádějící informace, protože tato odrůda již neexistuje. A i kdyby se někde v genetické bance vyskytovala, není zapsána v seznamu povolených odrůd a tudíž není možno jí pěstovat.

    Ad bulvár: a nepřipadá Vám ta čtenost bulváru zarážející? Dost to vypovídá o úrovni národa.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Komentář pod obrázkem jsem tedy upravil, ale napsal jsem to tak, jak to cítím já. Před Vánocemi ( ne těsně) jste tu citoval v jednom článku o lokálce jeden výjev z Černých baronů, tak já přidám také jeden ze Světáků: ( Emeritní profesor Oldřich Nový: ,,Oni až přehnaně informovaní lidé nejsou ve společnosti také moc oblíbení, protože neustále svými znalostmi uvádí někoho do rozpaků."

      Vymazat
    2. Málem bych zapomněl. Když jsem ten článek dopsal, čekalo mě střídání u PC a další povinnosti, tak jsem si tak říkal, co by mi asi tak případně Jáchymstál mohl vytknout :-)). Hned mě napadlo, že cesta od České Lípy spadá k Litoměřicím na JZ a nikoliv na Z. Opravil jsem to tedy až druhý den, protože jsem se nemohl zase cpát k PC. Že ale bude popichovat kvůli chmelu, kde se u hesla Úštěk neustále mluví na netu a v publikacích o odrůdě Úštěckého Červeňáku, tak to jsem tedy nečekal.

      Vymazat
  4. Pane Jáchymstále, já jen přemýšlím, proč čtete ty mé stránky, když vám stále vadí nějaké nepřesnosti. Minule tady paní poděkovala za zajímavou inspiraci na výlet, ale vy se tu budete ohánět genetickou bankou, či seznamem povolených odrůd. Kdo má na to čas a chuť to zkoumat ? Proč ? Nechcete číst tedy třeba profesionální Mělnický deník?

    Zrovna včera jsem si vzal do ruky turistického průvodce Kokořínsko a nalistoval město Úštěk ( zelená edice). Zase se tam píše o Úštěckém červeňáku a ty texty si jsou dost podobné ( jak jinak). To píší profesionálové ve velkých nákladech! Tak co chcete po mně, kdo píše o výletech, jako o hobby, nemá moc času a ještě to přečte jenom 37 lidí. Jak může být vůbec někdo takový pedant a bazírovat na detailech?!

    Ad bulvár: Nepřipadá mi to zarážející. Co je v televizi, to mluví k lidem a je to populární. Jestli-že v Německu dává Televize pořad o ošetřovatelích v ZOO ( tady to ani neznáme), tak tam mají ke zvířatům lidé vztah a chodí víc do ZOO.Nebo tam jsou pořady, kde kamera zajde do závodu a seznamuje diváky s technologií výroby konkretního výrobku. U nás, se herci živí na nekonečných seriálech, nebo je to samá reality show, tak co můžeme čekat? ,,Půlka národa je otrávená a druhá to holt baští."

    Člověče, Vy chlap s takovými vědomostmi a volným časem..... Vás je škoda na komentáře. Máte otevřený účet na Mělníčku, tak proč tam nepíšete třeba články? Mně se líbí snaha Isoutoku, ale bohužel jsou jediní. Rád si je přečtu. Pěkný víkend!

    OdpovědětVymazat