sobota 27. září 2014

Vinobraní 2014. Fotokatastrofa Soutoku.


Proti Vinobraní 2014 hrála celá řada faktorů. Na webu Mělníček se opravdu letos kolem Vinobraní nevedly vůbec žádné diskuse a vše se točilo kolem komunálních voleb. Ačkoliv se našlo několik jedinců v mém okolí, kteří vzpomínali jména kapel Mig 21 a Wohnout, tak všeobecně nějak chyběla letos jiskra chuti a loni to nebylo o moc lepší. Asi si svoji daň už vybírají i křížky a fakt, že není, co by se mělo měnit. A možná jsme se v minulých letech namlsali kapel a zpěváků, kteří pro mou generaci byli i díky televizi hvězdami.

Samozřejmě, že nemám žádnou povinnost nějakou akci fotit a myslím, že mnohem kvalitnější fotky přinesou jiná média, či jiní fotografové někde na rajčeti, nebo youtube, ale nakonec jsem si řekl, že aspoň něco nafotím. A důvodů se sešlo opět více, i když jsem měl bohužel nějaké povinnosti, které mi umožnily na akci vyrazit až večer. Když zvážím, že na Mělnickém vinobraní jsem s vyjímkou  povinné základní dvouleté vojenské služby snad už  možná dokonce od roku 66 nechyběl, tak se mi tu šňůru nechtělo stříhat, i kdybych měl jít jen na pět minut do neplacené zony :-). Druhou věcí je fakt, že na mé fotky ze vstupů z této akce, se obyčejně diváci  vrhnou, jako sršni a to je dobře pro obě strany.

Ovšem, jak jsem již zmínil, tak jsem se tentokrát nehodlal večer mačkat na náměstí na koncertech a placenou zonu jsem si odpustil. Bohužel jsem vůbec nepočítal, že někoho napadne hýbat s časem začátku ohňostroje, žádné veřejné médium nás nevarovalo dostatečně a tak jsem ohňostroj letos projel. Když se daří, tak se daří. Ten místo v tradičních 21 hodin začal už v 19.45.

Jedna věc mě ale originálně napadla. Snad nikdy nikdo nefotil přeplněné ulice i přilehlá parkoviště u města, která někdy využívají cirkusy, ale byla v minulosti dokonce předmětem myšlenky bytové výstavby a jiných aktivit. Následující dva snímky dokládají, že bez těchto ploch by snad vznikl ve městě v čase vinobraní dopravní kolaps.




A to jsme již v Tyršovce, která samozřejmě patří atrakcím.....



.... a stánkům.



Koně a různé poníky na poutích vždy musím obdivovat. Stále a stále dokolečka.



Řadu záběrů vídáme již se železnou pravidelností.....


...., ale k takovéto fotografii můžeme říci, že vystihuje atmosferu roku 2014. Lidé se mění.





Zkusme v té rychlosti trefit něco, co by snad mělo aspoň trochu nějaké kouzlo a nebylo jen dokumentem.




Na to už automatika nestačí. Příliš rychlé, byť to někdy bývá označováno, jako žádaný efekt.


Původně tu měly být fotky ohňostroje, ale ,,dobrá reklama" zapracovala, tak aspoň ještě pár vydařených fotek, byť víc nic není. Nemohu samozřejmě fotit z blízka rozesmáté slečny a děti, tak to snad v jiném médiu.



Aktualizace 28.9. ve 14 hodin:

Sice jsem letos v placené zoně nebyl, ale jsem zvědavý na ohlasy z vinobraní.
Před několika lety se někteří lidé rozčilovali, že oni jdou jen s dětmi na pouť a mají platit pálky kvůli drahému vstupu, který býval zdůvodňován prvotřídním výběrem uměleckých hvězd. Druhá skupina si zase ztěžovala, že si na Náměstí Míru kvůli hluku nepopovídá s přáteli a třetí skupina se netajila tím, že jde vlastně na nejlevnější prvotřídní festival hudby.

To se změnilo tím, když vznikla neplacená zona, která placený festival přesunula na Karlovo náměstí, těm, kteří si chtějí povídat věnovala neplacený prostor Náměstí Míru a pouťákům neplacenou Tyršovku,Pražskou a Fibichovku.

Letos byla celá neplacená scéna hlučná, Náměstí Míru v placené zoně opět hostilo decibely, tak zřejmě ti povídálkové museli do placené zony do postranních uliček ( Husovka,Svatováclavská,Palachova ( Prasečák) . Jsem zvědavý, jak se to letos všem třem zájmovým skupinám zamlouvalo, pokud budou nějaké ohlasy.



SŠ.

1 komentář: