čtvrtek 11. září 2014

Jan Hus nebyl upálen na hranici v Kostnici, ale žil v Benátkách. Co je to Vojničův rukopis ?


Socha Jana Husa v Nymburce.

Tak jsem tak přemýšlel, co by se asi muselo stát, aby nějaký článek zase přitáhl opravdu pořádnou várku čtenářů a náhoda u zlatavého moku mi nahrála. Ono je totiž kolem nás spousta lidí, kteří vědí tu a tam nějaké zajímavosti, ale nikdo to neventiluje. A když se takový nějaký trhák dostane až k uším redaktora Soutoku, tak to obvykle zabere :-). Myslím tím tedy protáčení počítadla sledovanosti, což je ovšem také to jedno jediné, ale potěší to.

Když jsem slyšel to, co jsem ještě neslyšel, tak mi to zkrátka připomnělo, že žijeme v době, kdy se spousta zajímavých věcí takzvaně na povrch vůbec nedostane ( to vidíme denně ) a některá téma jsou jako-by určená jen pro zájemce, kteří se trochu vyznají a za drahou dostupnou literaturou se vypraví.

A tak se dnes podívejme na web jakéhosi profesora, který navzdory všemu tvrdí, že je schopen leccos rozluštit a správně pochopit na rozdíl od jiných vědců. http://zlatodej.blog.cz/1310/chronik-des-konstanzer-konzils-velky-podvod

Skoro by až člověk řekl, že jde na první pohled o jakéhosi blázna a na netu, se jen dozvíte, že existují zejména zahraniční weby, kde se kdosi snaží snížit námi uznávanou hodnotu Husova upálení. Druhou věcí je fakt, že většina z nás nejsme ani znalí badatelé, ani nemáme čas , chuť a znalosti, se probírat nějakým jiným pátráním za výsledky jinými, než jaké jsou nám po celý život předkládány. A tak tomu i v dějinách bývá. Berme tedy závěry profesora Zlatoděje, jako jakousi jinou verzi.

Zajímavé pro čtenáře jistě bude, že v připojených komentářích se objevuje odkaz na jakousi Kostnickou kroniku ( pod bodem 5), která existuje a čtenář by měl o ní vědět.... http://www.manuscriptorium.com/apps/main/index.php?request=show_tei_digidoc&docId=set20080808_106_98&client=&dd_listpage_pag=FS



Socha Jana Husa ve Lhotce u Mělníka.

Ovšem, že nelze ani profesora Zlatoděje jen tak odsoudit, tak o tom zase vypovídá diskuse pod jiným článkem jiné kapacity, kterou representuje Michaela Kudláčková. ... http://www.popelky.cz/magie/voynichuv-rukopis-a-co-kdyz-vubec-neni-o-zemi.html

O Voynichově rukopisu, se dle mého názoru také až moc neví, respektivě nemluví, na rozdíl třeba od Codex Gigas ( Ďáblovi bible) http://cs.wikipedia.org/wiki/Codex_gigas  To mi snad mohou diváci stanice Prima Zoom, nebo čtenáři různých historických časopisů potvrdit.

Zkrátka, je to svět vědeckých a badatelských třenic ( tím je prostoupena celá historie), na jehož konci stojí občan konzument, který hledá nejpádnější argumenty vědců pro různá vysvětlení, která ho zaujmou.

A že je toho tajemného, o čem se na rozdíl od každodenního života různých celebrit téměř nemluví spousta, tak o tom by mohly mluvit knihy http://www.cadpress.cz/cadpress/eshop/0/0/5/11111-Za-hranicemi-fyziky-a-psychologie

SŠ.

3 komentáře:

  1. Stando ty ses teda taky poved.:)))))) ty šéfredaktore ničeho.:))))))

    OdpovědětVymazat
  2. Stando prober se, co to píšeš za ptákoviny o hodně důležité kronice ? Nejedná se nějakou kroniku. Ta kronika je digitalizovaná a je v depozitáři Národní knihovny České republiky, pod názvem : Chronik des Konstanzer konzils. Ulrich Richental.

    OdpovědětVymazat
  3. pořád bydlíš Stando v Kokořínský ulici 1612/53 ? a jak tě jde Tvé podnikání s odvozem haraburdí ? Dobrý jo ?

    OdpovědětVymazat