sobota 7. června 2014

Letadla mohou být pěknou hračkou.


Asi uprostřed tohoto obrázku vidíte na obzoru vrchní část letištní věže v Praze-Ruzyni. Záběr je samozřejmě od mělnického zámku a vzdálenost je tuším 31 km vzdušnou čarou. Pečlivý pozorovatel si samozřejmě všimne, že právě sem směřují letadla na obloze mířící do vnitrozemí. Zájemce si samozřejmě za letadly může zajet až k letišti, kde může i fotit, či nahrávat videosekvence (Soutok- květen 2013), ale možností je mnohem více.

Abych nebyl až příliš odborný, tak si řekněme jen, že existují i rádia, kde kromě běžných stanic VKV ( 87.5-108 MHz) a třeba i SV,DV a KV máte i například takzvané letecké pásmo ( Air band), které je jen o něco výše, než rádio Impuls, či Evropa 2, a to v pásmu 117-137 MHz. Tady můžete poslouchat komunikaci mezi třeba polními letišti a letadly, anebo třeba právě informační vysílání pro letadla právě z Ruzyně, či z Vodochod, na které máte přímý výhled, což je podmínka.

Ovšem, ani tím to zdaleka nekončí.
Na této stránce http://www.kolmanl.info/index.php?show=FLIGHTRADAR24 můžete vidět, kam směřuje mezinárodní  letadlo nad vaší hlavou, jak vypadá, v jaké je výšce, jakou má rychlost a poloha se samozřejmě neustále mění.

A tady http://www.prg.aero/cs/..se, zase dozvíte mnoho zajímavého ze života na našem hlavním letišti, kde se konají i výletní exkurse pro vás za cca 200 Kč, můžete se podívat on-line kamerou, projít webovkou různé prostory letiště, nebo zjistit, že leckteré letenky již nejsou dnes příliš drahé a s trochou odvahy dolétnete za cca 3 000 Kč do některých destinací i zpět.


SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat