sobota 15. prosince 2012

Vánoce jinak.


Blíží se Vánoce a čtenáři všech médií si zvykli, že se objevují různé články o tom, jak se Vánoce slavily u nás v dobách minulých, nebo, jak se slaví jinde ve světě. Ostatně, asi každý zvídavý člověk ví, že tuším třeba v Anglii se děti dočkají dárků pod vánočním stromečkem až 25. 12. ráno, že jinde mají Santa Klause, či že pravoslavné Vánoce začínají později.

Čím, ale skutečně jsou Vánoce pro běžného pracujícího Čecha dnes? Tak především jde o dny volna, kdy si mnozí z nás můžou dělat takříkajíc, co chtějí a naše všeobecná představa je spjata s konzumací vánočních dobrot a popíjení všelijakých tekutých pochutin. Je to příjemné? Tak, samozřejmě ano, ale má to jeden háček. Najednou je po svátcích a časem si je ani nepamatujete. A pak je tu skupina lidí, která se ihned po Štědrém dni zabere do svých dárků a nemá klid, dokud si dostatečně nepohraje, nebo nepřečte zajímavou knihu, či popřípadě více knih. Kdy jindy je na to také tolik času ;-)? A navíc není třeba se nějak moc vytrhávat od téma nějakými povinnostmi. Co člověk navíc už ví ( pokud jde o vzdělání knihou), to už má jakoby doma ( v hlavě). Tato skupina lidí, však zase někdy přemýšlí, co že to vlastně ty minulé, nebo už předminulé Vánoce dostala, ale časem si to také bude již jen těžko vybavovat. Jsou však věci, které dokáží náš vánoční čas navždy zapsat do našich pamětí. Jaké?



Někdy nám napomůže cosi, co zrovna letí společností. Kdo by si například nevybavil, jak jsme loni o Silvestra postávali u Hořínských komor a očekávali příjezd lodi na počest Václava Havla? V roce 2004 byla média zase plná zprávy, že u nás začne jezdit Pendolino a nejprve to bude zkušebně na trati Praha-Děčín. Měl jsem tehdy první digifoťák po novotě ještě bez zvuku, ale nemohl jsem si to samozřejmě nechat ujít. Nejprve jsem jen nesměle vyhlížel soupravu asi dvakrát od mělnického zámku ( trať lze spatřit prakticky už od Horních Počapel po Vraňany), ale pak už jsem neodolal a jelikož nebyla valná zima, tak jsem si dojel pro  vrchní video až k Dolním Beřkovicím. Na video již byla tma, ale je patrné, jak se skříň soupravy naklápí a koleje zde dělají skutečně výborný oblouk pro fotografování vlaků.


A tak jsem si druhý den vyjel na kole ještě jednou za světla, abych měl přece jen koukatelnější video. Toto jsou možnosti, které nám mohou na Vánoce přinést média. Další možnost, jak si zapamatovat některé Vánoce je, že sami od sebe dostaneme nápad a uděláme něco, co si budeme jistě dlouho pamatovat. Stačí akce na jeden den. Občas takové nápady člověk opravdu dostane, ale to je již námět pro vás čtenáře :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat