středa 31. října 2012

Víte, které pivo je nejsilnější u nás, a které ve světě?


Diskuse, se nevedou jen nad pivem, ale také o pivě. Ty tam jsou pryč časy, kdy desetistupňové pivo bylo považováno, za jakýsi standard, dvanáctka byla pro fajnšmekry, do továren se někdy dodávala sedmička, a kdo chtěl přece jen něco více, než dvanáctku, tak si zajel do Prahy ke Flekům na třináctku.

K desítce a dvanáctce časem přibyla i jedenáctka a nutno říci, že nová Evropa bez železné opony vykonala své. Vždyť není vůbec třeba připomínat, kolik všelijakých piv, se k nám dováží ze zahraničí, kolik minipivovárků, se u nás každoročně narodí a jak populární, se ve světě i u nás stává homebrewing  ( http://www.homebrewing.cz/ ). A o našich známých zajetých značkách ani není třeba psát.

A tak každý, kdo má snad i jen trochu rád pivo, zatouží ochutnávat jiné, nebo i silnější značky a mezi lidmi se vedou diskuse, třeba i o tom, kdo pil jaké nejsilnější pivo a jak mu chutnalo. Může se tedy stát, že ta nejsilnější běžně dostupná piva jsou jakousi raritou, ale mnohdy se rád každý vrátí ke klasickým pivům s obsahem alkoholu nad pět procent.

Pokud zrovna nenavštívíte nějakou speciální pivnici, tak se dnes můžete běžně setkat s vícestupňovými pivy a populární jsou ochutnávkové reklamní společné kolekce z různých pivovarů, kde se to hemží od 11 ky až obvykle po 18 ku.


Přesto třeba natrefíme v obchodu i 24 stupňové pivo Primátor z Broumova. Jaká ale jsou ta nejsilnější piva? Tak u nás byste se museli vydat do pražského minipivovaru U Medvídků, kde se seznámíte s pivem s názvem X-Beer 33. Obsah alkoholu je téměř 12 procent a velmi pěkné povídání o našem nejsilnějším pivu je zde na http://www.umedvidku.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=78&lang=cs . Cena je asi 111 Kč za třetinku.

Jak je tomu ve světě? Tak tam probíhá zajímavý souboj mezi jedním bavorským pivovarem a pivovarem ve Skotsku. Velmi pěkný popis tohoto souboje najdete zde na http://life.ihned.cz/c1-56021400-nejsilnejsi-pivo-sveta-je-z-bavorska-ma-vic-alkoholu-nez-whisky-nebo-vodka, včetně technologie výroby takového speciálu.


Právě před několika hodinami vyšla zpráva, že nejsilnějším pivem světa je skotský Armagedon, který má obsah 65 procent alkoholu. Ovšem pozor, odborníci při soutěžení bedlivě střeží, zda jde o pivo čisté  a vyráběné bez nějakých přídavků cizího alkoholu, nebo o pivo takzvaně nečisté. K vysokému procentu alkoholu čistého typu piva, se dochází speciální technologií hlubokého zmrazování a je to velmi dlouhý a nákladný proces, na jehož konci je jen určité malé finální a tím i poměrně drahé množství. Tato piva již stojí opravdu až neuvěřitelné částky :-).http://www.novinky.cz/koktejl/282840-nejsilnejsim-pivem-sveta-se-stal-armageddon-ma-65-procent-alkoholu.html

1 komentář:

  1. Pivnice, hotel a restaurace U Medvídků sídlí v ulici Na Perštýně ( ústí do Národní třídy)a nalézá se tak jen nedaleko pivovaru U Fleků ( Křemencova).

    OdpovědětVymazat