neděle 5. února 2012

Toulky 6

Kozárovická tůň.



V rámci dnešních Toulek se přeneseme vyloženě domů a vyloženě na jízdní kolo. Současně se zamyslíme nad projektem, který jsem v minulosti už zkusil pomocí internetu šířit, ale bez odezvy těch, kterých by se to snad mohlo týkat a mělo je to zajímat. Projekt jsem kdysi nazval Mělnický vltavský cyklookruh, a jak je z názvu patrné, tak jde zkrátka o vytvoření doporučeného značeného oficiálního okruhu, který by byl využíván širokou veřejností ve volnočasových aktivitách. Ikdyž na daný článek nikde na webu nikdo nereagoval, i tak to nikomu nebrání, aby doporučené trasy využil pro svoji sportovní a cykloturistickou volnočasovou aktivitu.
Dnes se již můžeme rozhodnout, zda se do obce Vrbno vydáme po málo frekventované silnici přes Brozánky a Hořín, nebo využijeme nedávno vytvořené krásné cyklostezky, která se nabízí prakticky podle řeky Labe od krajské hranice až po horkovod poblíž obce Vrbno. Této cyklostezce se budeme v Toulkách také věnovat, ale jak jsem již řekl, tak pro náš Mělnický vltavský okruh, můžeme využít v úvodu obou možností. Pro horská kola lze dokonce doporučit pokračování od horkovodu až do obce Lužec nad Vltavou, ale pokud chceme navštívit již minule zmíněný Zoopark Zelčín, pak je výhodnější z Vrbna pokračovat po silnici. Pro úplnost je však nutno dodat, že i od horkovodu u řeky lze pokračovat po vybudované panelce podle trubek až na silnici za zooparkem a asi 200 metrů se vrátit směrem k Zelčínu.
Pokračujeme tedy podobně, jako ve výletu, který jsme věnovali objezdu hory Říp až do Lužce nad Vltavou, ale dále pokračujeme podle kanálu a bývalých chmelnic do obce Vraňany. Mnozí cyklisté používají tento příjemný výlet podle laterálního kanálu k vraňanskému jezu, jako nenáročné rozcvičení na začátku sezony, které lze pro své prostředí a celkovou nenáročnost doporučit prakticky každému člověku všech věkových kategorií. Náš Mělnický vltavský okruh však bude pokračovat stále skrz Vraňany až do obce Mlčechvosty, kde se vydáme podle staré hospody do kopce po staré bývalé dnes slepé státovce. Na kopci, v místech, kde se stará silnice velmi přiblíží dnešní státovce, spatříme dnes již nenápadnou křižovatku se zavezenou uvozovou cestou. Odbočíme vlevo na pole podle této zavezené cesty a přijedeme do vsi Vepřek. Střed obce nás přivítá zachovalými silničkami, které při podjetí rychlíkové trati Praha-Děčín přechází v pěkné málo frekventované eurocesty s asfaltovým povrchem. Po nich lze podjet dálnici a přes Staré Ouholice lze prakticky bez jakéhokoliv styku s rušnější starou státovkou dojet až do Miřejovic k mostu naproti Veltruskému autokempu.



Zámek Veltrusy.


Dokonce ani tady nemusíme na vozovku, protože nám most nabízí asi metr široký barierou oddělený pruh pro případné pěší.
Hned za mostem nás dovede odbočka do parku v blízkosti kempu a posléze k veltruskému zámku. Samotné městečko Veltrusy skýtá několik důvodů, proč se právě tady na čas zastavit a možno je si i projet zámecký park. Odtud pokračujeme alejí k domovu seniorů ve Všestudech, ale to jsme již od kempu na známé cyklotrase číslo 2 z Prahy přes Hořín do Ústí nad Labem, Děčína a Německa. Jistě se v některém dalším dílu vydáme po ní i z Mělníka na druhou stranu. Dvojka nás pak vede po okresních silnicích zemědělskou a chmelařskou oblastí kolem česačky chmele v Dušníkách nad Vltavou a přes Bukol, kde je u silnice pěkná cyklistická restauračka k přívozu naproti Lužci. Pokud jej nevyužijeme, máme další dvě možnosti. Obyčejně se pokračuje po silnici do obce Zálezlice, kde odbočíte vlevo do polí ( značeno) a přes most horkovodu vyneseme a znovu sneseme kola na druhý břeh, ale můžeme také odbočit do vsi Kozárovice a podle místního malebného rybníka dospět k Vltavě a pokračovat po navigaci ke stejnému mostu s horkovodem. Návrat od horkovodu už je jen využitím některé z alternativ na začátku výletu, jen v opačném sledu.

Zoopark Zelčín.


Můžete nám potom na jaře napsat, zda jste náš typ využili, jak se vám okruh líbil a osobně jsem zvědavý, zda se někdy dočká nějakého zakreslení do cyklomap a případně i pojmenování.

http://soutok.blogspot.cz/2012/02/toulky7.html

Pro rádio Soutok napsal Standa Švec.

2 komentáře: