pátek 20. ledna 2012

Toulky 4

Zvířecí hřbitov na úpatí Řípu.

Krajina na jih od hory.



Už jste byli někdy na bájné hoře Říp? To je hloupá otázka pro lidi, kteří žijí v jeho okolí, co ? Ale, už jste někdy Říp objeli a podívali se na něj z vícero světových stran ? Ještě ne? Pak vězte, že je tu docela pěkný výletík vhodný jak pro jízdní kola, tak i pro automobil a určitě stojí za to.
Nejprve se vydáme do ZOOparku v Zelčíně http://www.zelland.cz/ . Sem lze jet, jak po okresní silnici přes Brozánky,Hořín a Vrbno, tak se při případné jízdě na kole vydat po části nedávno vybudované cyklostezky v blízkosti řeky Vltavy. Obě cesty jsou příjemné a atmosféra blízkosti vodních toků navíc má své kouzlo.Park v Zelčíně nabízí nejen občerstvení, ale řadu především domácích zvířátek, což ocení jistě zejména děti.
Odtud pak pokračujeme po břehu laterálního kanálu k osadě Chramostek a posléze přijedeme do střediskové obce Lužec nad Vltavou. Místní mnohdy z důvodu rychlejšího a přímějšího spojení volí z Mělníka cestu domů přes nový most a býkevský obchvat, za kterým na první křižovatce odbočí vlevo a dojedou do vsi. My tuto křižovatku užijeme také, ale ve směru od Lužce a to přímo, avšak dbáme zvýšené opatrnosti při překonání státní silnice. Po několika desítkách metrů přejedeme s maximální opatrností rychlíkovou trať Praha-Děčín a po překonání další křižovatky po několika stech metrech se po dalším kilometru ocitneme ve velké obci Horní Beřkovice, známé především svou léčebnou, která již spadá do Ústeckého kraje.
Za obcí začíná silnice stoupat a zprvu jen vlevo, pak za odbočkou do Kostomlat i vpravo se objevují lesy a na řadu přijde i první bližší pohled na bájnou horu. Za obcí Černouček se ocitneme v příjemné klasické podřípské krajině s hezkými výhledy a při troše štěstí narazíme i na místní lokálku. Zejména na Sv. Jíří tudy projíždí speciální parní vláček z Prahy do Zlonic, kde se narodilo v roce 1993 malé železniční muzeum i s několika autobusy Škoda RTO. Za Černoučkem projíždíme vsí Mnětěš a přijíždíme do obce Vražkov. Po dvojím odbočení vpravo se nám naskýtá zcela jiný pohled na horu, než jsme zvyklí z Mělníka. Silnička stoupá, nabízí krásné rozhledy a zanedlouho odbočuje vpravo polní cesta, po které bychom také došli na vrchol Řípu. My však budeme pokračovat stále vzhůru po silnici po úpatí hory a asi po dvou až třech kilometrech spatříme vpravo na úpatí hory známý zvířecí hřbitov, kde i vy můžete nechat pohřbít svého mazlíčka. Pohled na horu od Severozápadu.


Za hřbitovem nás již vítá ves Rovné s parkovištěm pod Řípem, která je prakticky spojená s obcí Krabčice. Jestli se vydáte k Mělníku po státovce přes Cítov, nebo si trasu prodloužíte kolem elektrárny v Horních Počáplech, to už je na vás. Přes elektrárnu má okruh asi 50 kilometrů a byl kdysi doporučený v nějakém deníku, jako okruh cyklistický. V každém případě jde o příjemné cestování hezkou krajinou s rozhledy, o čemž se můžete sami přesvědčit.
  Na úpatí hory poblíž obce Vražkov,se nachází i tento neoplocený hrob.
http://soutok.blogspot.cz/2012/01/toulky-5.html

Pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

Žádné komentáře:

Okomentovat