pondělí 9. ledna 2012

Mělník i Kralupy přes Nedvězí letos společně.

I letos bude stejně, jako loni cíl ve Střezivojicích. Však tu mají velmi hezké příjemné posezení.



Poslední kilometry před Střezivojicemi patřili k těm romantickým. Slunko hřálo a krystalky sněhu se nádherně blýskaly.

Skalní okno u Nedvězí je důvěrně známé účastníkům každého přechodu.



Z Nedvězí je jeden z nejkrásnějších kruhových rozhledů v republice.

Zimní čas strávený na vrcholu má mnoho podob a za každého počasí jinou. Vždy je však chvílí srdečnosti, rozjímání, fotografování, odesílání MMS, svačiny i tradičního orazítkování pomocného lístku s mapkou přechodu a rozdávání odznáčků pochodu.







Jako každý rok tak i v roce 2012 pořádají turisté z mělnického regionu tradiční Zimní přechod Nedvězí. Letošní, již 37.ročník proběhne v sobotu 28.ledna 2012. Mělničtí účastníci si budou moci vybrat z tří tras. Ta nejdelší dlouhá 16 kilometrů začíná v Tupadlech. Odtud vede po zelené turistické značce na Království a na Panenský hřeben. Dál budou pokračovat po žluté značce na vrchol Nedvězí a dál na rozcestí U Dražejova. Odtud je dovede do cíle ve Střezivojicích modrá značka. Kratší trasa na 14 kilometrů startuje v Chudolazech. Vede po modré značce do lesa Království a dál pokračuje shodně s trasou na 16 kilometrů do cíle ve Střezivojicích. Nejkratší trasa dlouhá 9 kilometrů začíná v Zakšíně a vede po žluté značce na vrchol Nedvězí a dál do cíle ve Střezivojicích. Na vrcholu Nedvězí v nadmořské výšce 458 metrů obdrží v době od 10,30 do 12,30 hodin diplom a nový kovový odznak akce. Největší odměnou je krásný výhled po severních Čechách. Za dobré viditelnosti uvidí horu Říp, hřeben Českého středohoří s Milešovkou a majestátním Sedlem. Vpravo od něj zahlédnou nejvyšší bod Chráněné oblasti Kokořínska Vlhošť. Jeho nadmořská výška je 614 metrů. Dál uvidí Ralsko a za dobré viditelnosti zahlédnou i televizní věž na Ještědu. Obzor uzavírá Kozákov v Českém ráji a dvojvrchol Bezdězů. V nejbližším okolí zahlédneme na severu město Dubá, rady vesmírné stanice v Panské vsi a také Vrátenskou horu s rozhlednou. Z vrcholu je do Střezivojic, cíli tras je to jen 4 kilometry a zde v hospůdce Bouda je možnost občerstvení. Na závěr důležité údaje. Přechod Nedvězí se koná v sobotu 28.ledna a odjezd autobusu na místa startu je v 8,30 hod. od mělnického vlakového nádraží. Předpokládaný odjezd autobusu ze Střezivojic je ve 14,30 hodin. Na hezkou procházku zimním Kokořínskem zvou mělničtí turisté.Více zde: http://kct-vht-melnik.webnode.cz/news/prechod-nanga-duba-nedvezi-28-ledna-2012/. Kralupští turisté jdou letos společně stejnou trasu na vrchol s mělnickými turisty. Více na http://www.kralupy.cz/kct/download/2012/Nedvezi2012.pdf .




Informace převzata z webu KČT Mělník. Fotky z minulého ročníku pro rádio Soutok připravil Standa Švec.

2 komentáře:

  1. Letos asi dost lidí vynechá. Přeci jen na blátě to není úplně ono.

    OdpovědětVymazat
  2. To si nemyslím a navíc je dva a půl týdne času a počasí se může ještě několikrát změnit. Krom toho nelze jednoznačně říci, jaké počasí je ideální. Loňský úsek lesem z Dolní Vidimi do Osinalic byl samé náledí a při sestupu bylo třeba i objímat kmeny stromů. Kdo zvolil silnici, udělal lépe. Určitě bude dobrá pohoda a tahle bouda ve Střezivojicích, kde se to nakonec zapije, ta měla loni obzvlášť úspěch.

    OdpovědětVymazat