úterý 3. ledna 2012

Mělník má nové logo. Znak zůstává.

Již v roce 2007 byla vyhlášena veřejná soutěž na vypracování loga pro město Mělník.
Návrhů se sešel velký počet – od renomovaných grafických studií až po žáky a studenty škol. Návrhy posuzovala odborná komise, veřejnost se do hodnocení mohla také zapojit, všechny návrhy byly vystaveny na radnici. Nakonec žádné logo nebylo vybráno a město dále používalo všude, kde bylo třeba, svůj znak. Současné vedení radnice se k tomuto tématu vrátilo – tentokrát byli osloveni dva grafici – z Brna a Mělníka.
Radní města rozhodli o tom, že město bude jako logo používat návrh, který předložila MgA. Iva Návojská – Pechmanová. Ta také připraví kompletní logomanuál. Vybrané logo s modrou vlnou je graficky čisté, nepřehlédnutelné, nadčasové a jednoznačné.

MVDr. Ctirad Mikeš,



SMSGuru.cz banner


Původní znak

Původní znak královského města Mělník v sobě zahrnuje českého lva (lev bílé barvy na červeném pozadí) jako symbol zemský a královský a orlici (poloviční černá orlice na zlatém pozadí) jako znak přemyslovský. Jedná se tedy o symboly vrchnosti města Mělníka, neboť za jeho zakladatele je považován Přemysl Otakar II. Protože je znak království nadřazen znaku rodu, je umístěn lev vlevo (heraldicky vpravo), tedy na místě čestnějším. Lev i orlice jsou v bojovné pozici, lev jako král zvířat, orlice jako královna ptactva.

Popis znaku

Štít polcený. V jeho pravé červené polovině je stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatým jazykem, zbrojí a korunou. V levém poli zlatém je půl černé orlice doleva hledící se zlatou zbrojí a s korunkou na hlavě. Nad štítem je kolčí helm doprava obrácený se zlatým monile a zlatou korunkou. Z helmu splývají pokryvadla po pravé straně černo-zlatá, polevé straně stříbrná. Z korunky vyrůstají složená křídla, navrch černá, vespod zlatá.
Pro Soutok Jakub Hořejší

4 komentáře:

  1. No to se někdo vyřádil ve wordu. Šílenost.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to fakt nechutný,moje dvouletá dcera by to zvládla líp. Zajímalo by mě kdo tohle logo opravdu podpořil,přijde mi to jako by se lidé,které logo vybírali shodli na tom,že je vlastně fuk,jak naše město bude prezentováno,tak prostě vylosovali tohle.
    Je to spíš k smíchu...

    OdpovědětVymazat
  3. Kdysi byla na Mělníčku i další loga. Snad vše bylo lepší než tenhle hnus. Šílenost.

    OdpovědětVymazat
  4. Jdu blejt. Krásný znak a k tomu tohle hnusné logo. To je práce jak ze ZŠ. A při tom pani grafička má ostatní práce docela pěkné a zajímavé. Tohle by bylo pěkné tak pro Split a ne pro Mělník.

    OdpovědětVymazat