sobota 29. června 2024

Léto v RMM, aneb akce Regionálního mělnického muzea na léto. Výstava Mělnické medvídkování byla zahájena. Plakáty, odkazy na akce i malá fotogalerie právě zahájené výstavy.

 


Máme tu léto, začaly prázdniny i dovolené, a to je doba, kdy se vám i Regionální mělnické muzeum snaží pomoci s něčím, co by mohlo zaujmout vaše děti. Nikoho tak tedy asi nepřekvapí, že program letních akcí je orientovaný především na ty nejmenší. Ačkoliv má asi málokdo u nás ve městě tak propracovanou reklamu na akce, jako RMM a mohlo by se zdát, že pozvánky na akce na Soutoku jsou v tomto případě nošením dříví do lesa, tak si myslím, že to zdaleka není tak docela pravda.

Dozvíte se i díky odkazům o akcích mnohem více, než je jenom na plakátech a v neposlední řadě, se můžete podívat i na milé fotografie z akcí. Všichni jsme jednou byli dětmi, z lecčehos lze cítit i určitou nostalgii a dnešní děti jsou naší budoucností. Na zabavené a spokojené děti je vždy příjemný pohled a jejich výchovu nelze pro budoucnost společnosti podceňovat.

Jinak se zdá, že lidé mají mnohdy rádi určitou mediální všehochuť na jednom místě a díky tomu se leckdy podívají i na věci, na které by třeba takříkajíc jinak nikdy neklikli. Není tedy tak pravdou, že reklama někde není. Ona leckdy i je, ale ne každý je tak do něčeho konkrétního zanícený, aby třeba pátral na webu organizace, která něco pořádá. Ten člověk musí být napřed někde upozorněný, že se něco koná a teprve potom i na odkaz, kde najde detaily, pokud ho to až tolik zajímá. Většinově máme zřejmě rádi všehochuť.


🌞Léto v muzeu - pozvánky

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

 

Léto v muzeu je v plném proudu! Srdečně Vás zveme na červencové akce:

Město Mělník letos slaví 750 let a muzejní medvídek Míša Plýša si pozval kamarády, aby to spolu oslavili. A že jich je plný malý muzejní sál se přesvědčíte, když dorazíte na výstavu Mělnické medvídkování aneb s medvídky za historií Mělníka. Samo sebou nechybí muzejní herna a hlavně hledání medvídkového pokladu... Pokud ho objevíte, s prázdnou neodejdete! Výstava je otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod. Doprovodný program s muzejní dílničkou se bude konat 27. 8. 2024.

 

 

Ve středu 10. 7. vyrazte na výlet do skalního obydlí ve Lhotce. Komentovaná prohlídka skalního bytu pro rodiny s dětmi Tetička Mína vypravuje s kouzelnou muzejní dílničkou a pohádkou začíná v 10:30 hod. Skalní obydlí leží na žluté turistické stezce, vedoucí z Mělníka. Ta navazuje na známou Máchovu cestu značenou červeně linoucí se Kokořínským údolím. Trasa je vhodná pro pěší i cyklistický výlet, nebo lze přijet vláčkem.

 

 

V sobotu 13. 7. v 14:00 si nenechte ujít další kostýmovanou prohlídku stálé expozice historických kočárků ve stylu 70. let 20. století. Paní Růžičková a paní Polívková Vám zábavnou formou prozradí fakta nejen o historii proslulé mělnické továrny na výrobu kočárků Liberta. Pro děti mají dámy připraveno několik zábavných úkolů…

 

 


Ve středu 31. 7. se koná oblíbená naučná procházka centrem Mělníka pro rodiny s dětmi Projděte se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem. Průvodcem Vám a Vašim dětem bude historik muzea Mgr. Lukáš Snopek, doprovázený svým zvídavým přítelem (maskotem muzea) Kocourkem Švarcem…Tato dvojice hravou formou, vtipnými dialogy a několika úkoly přiblíží účastníkům minulost města nad soutokem a jeho zajímavosti.
Putování začíná v 9:30 hod. u muzea.

 

 

V kavárně a vstupních prostorech na Vás čekají výstava obrazů Jitky Vodolanové Duhové sny a výstava cestopisných fotografií Ivo Drahoráda Route 66.

 

PŘIPRAVUJEME NA SRPEN:

29. 8. Vernisáž výstavy Mělník v čase: 750 let města

3. 8. Dny lidové architektury Středočeského kraje na statku U Cinků v Ledčicích

24. 8. Den s řemesly ve skalním obydlí Lhotka

27. 8Doprovodný program k výstavě Mělnické medvídkování s muzejní dílničkou

31. 8. Divadelní představení pod širým nebem Figaro ve Lhotce u Mělníka na hřišti

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!

 

Přeji Vám krásné letní dny

Kristýna Frelichová, DiS. 

PR a propagace 

 

Regionální muzeum Mělník, p. o.
Středočeského kraje 

nám. Míru 54, 276 01 Mělník 

T: 315 630 923, M: 728 620 651 

www.muzeum-melnik.cz

 


Mělnické medvídkování - výstava k 750 letům města Mělník pro děti byla zahájena!

Dobrý den,

Jeden z počinů k výročí 750 let města Mělník byl zahájen v malém sále muzea. Výstava Mělnické medvídkování aneb s medvídky za historií Mělníka přibližuje nejmenším návštěvníkům historii i současnost města na soutoku zábavnou formou. Nechybí muzejní herna i hledání pokladu


Kdy: 14. 6. – 6. 10. 2024, vernisáž 13. 6. od 17:00 hodin

Kde: Regionální muzeum Mělník – malý sál

MĚLNICKÉ MEDVÍDKOVÁNÍ ANEB S MEDVÍDKY ZA HISTORIÍ MĚLNÍKA

Mělník slaví velké narozeniny a muzeum myslí s oslavami výročí 750 let města i na nejmenší návštěvníky. V malém sále muzea bude celé léto přístupná výstava Mělnické medvídkování aneb s medvídky za historií Mělníka.

Muzejní medvěd Míša Plýša si totiž pozval kamarády na oslavu významného jubilea. Přiblíží dětem, čím se naše město proslavilo v minulosti a s čím je spojováno dodnes za pomoci kouzelné abecedy i tematických panoramat. Samo sebou nechybí muzejní herna a hlavně oblíbená letní soutěž. Tentokrát návštěvníky čeká hledání medvědího pokladu. Pokud ho objeví, neodejdou s prázdnou! Z výtvarné dílničky si odnesou také leporelo mělnických kněžen a královen. Autorkou portrétů je výtvarnice Ivana Tošnarová. Větší část vystavených medvídků pochází ze sbírky muzea, nejstarší exponáty zapůjčilo Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou manželů Pecháčkových. Na expozici se podíleli i mělničtí sběratelé a patrioti. A co že mají medvědi společného s historií slavného města na soutoku dvou největších českých řek? Věděli jste např. že americký prezident „Teddy“ Roosevelt, kterému vděčíme za vznik specifického druhu hračky – plyšového medvídka, je podle nových poznatků genealogů prokazatelným, byť dosti vzdáleným potomkem české patronky svaté Ludmily? A pokud se ptáte, kolik medvědů Vás v muzeu přivítá, přijďte je spočítat! Výstava je otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 hod. Doprovodný program pro rodiny s dětmi s muzejní dílničkou se koná 27. 8. 2024.










pátek 28. června 2024

Čtyři delší videa z Mělnického okruhu 2024 jsou na světě. Tropické počasí způsobilo minulý týden příjmovou rozhlasovou situaci, jaká tu snad ještě nikdy nebyla.

 

Přátelé, minulý týden mně osobně přinesl určitou radost a snad i vás potěší tento článek. Jak jsem psal již minule, tak z veřejných akcí u mě zabodovaly akce Mělnický hrozen a Oslavy 102. výročí motorsportu na Mělníku, které se letos nesly i v duchu významného výročí 750 let města Mělníka. O akcích jsem psal zde :

https://soutok.blogspot.com/2024/06/melnicky-hrozen-cislo-41-probehl-v-roce.html

https://soutok.blogspot.com/2024/06/melnicky-okruh-2024-aneb-oslavy-102.html

Také jsem slíbil, že jakmile budou hotova nějaká videa, tak na ně zde budou odkazy. Zde jsou tedy čtyři videa z letošního Mělnického okruhu. Jedno je kratší, druhé má asi 5 minut a třetí se čtvrtým jsou pod povoleným limitem 10 minut. První video jsem věnoval stroji Bugatti A37 a napsal jsem i proč. Ten stroj sem do Mělníka nostalgicky, či historicky prostě patří. Ve druhém videu jsem zmapoval místa, která považovali diváci za ta nejdůležitější v letošním ročníku a v závěru navštívil velmi populární diváckou zónu u mostu. Pak jsem si připadal téměř jako televizní kameraman na přiděleném úseku, a protože jsem vás opravdu nechtěl o nic připravit a o budoucích počinech můžeme nyní jen spekulovat, tak jsem byl nucený rozdělit materiál tematicky do dvou delších videí.

Osobně jsem měl samozřejmě radost ze setkání se známými, s krásnými auty i motocykly, ale kdybych tu psal, že jsem se těšil na Bugatti Vojtěcha Masojídka, na našeho Jirku Rameše, kterého znám déle než 50 let, tak by to nebylo spravedlivé, protože bych těch jmen našel více, stejně tak, jako krásných strojů. Vždyť i ty jízdy jednoho vozítka kategorie sidecar byly dalším krásným zpestřením, stejně tak, jako ta všechna auta, která pamatujeme z našeho dětství, nebo ty pěkné soutěžáky atd. atd. V nejlepším se má přestat, a tak skončím slovy : ,, Přejme si, aby na Mělníku sportovní i legendární automobily a motocykly žily dále. Ne všichni tím žijeme tak, jako nadšenci, kteří obráží různé závody i akce, ale bylo by škoda, kdyby to z našeho města zcela zmizelo. Vždy je dobré, když je něco jen nedaleko, nebo dokonce v místě."

https://www.youtube.com/watch?v=LdvB6qXLGf8

https://www.youtube.com/watch?v=DzHVVVG60xo

https://www.youtube.com/watch?v=ef2xWg_D6eY

https://www.youtube.com/watch?v=gM45YQ0DMgY


I celá řada laiků ví, že když si pustí v létě rádio, tak se může stát, že místo našich stanic uslyší různé pazvuky, nebo dokonce cizí řeči z cizích stanic. Běžný posluchač rádio pak leckdy vypne, ale jistá sorta lidí, se na takovou vzácnou situaci dokonce těší, jako kdyby šlo o štědrovečerní nadílku. Ostatně to přirovnání není daleko od věci.

Co se vlastně stane? Rozhlasové vlny, se šíří celou řadou způsobů a velmi důležité je také to, na jakých vlnách stanice vysílají, protože ty různé frekvence mají určitý manuál, jak se během dne i ročního období šíří. Když tedy píši o příjmu běžných stanic, tak mám na mysli koníček, kterému se mezi radioamatéry říká Dixing. To je důležité, protože jiní radioamatéři, se například věnují poslechu leteckého pásma, jiní navazují spojení i třeba mezi kontinenty atd. atd.

Ovšem, i ten dixing se rozděluje podle poslechu různých frekvenčních pásem a tím asi relativně nejmladším je poslech v pásmech FM ( zejména 87,5 - 108 MHz) a v posledních letech v pásmu DAB+ ( 174 - 230 MHz).


Když tedy vezmeme v úvahu, že žijeme nedaleko Prahy a pásmo FM je doslova přeplněno českými stanicemi, pak je pohlazením pro Dixera ( osoba zabývající se lovem vzdálených stanic), když někde zaslechne němčinu, nebo polštinu, když stanici identifikuje, nebo se mu dokonce načte značka RDS, která mu tu identifikaci značně ulehčí.

I za běžných podmínek slýcháme několik stanic například na teleskop ( výsuvná anténa rádia) ze Saska, vzácněji v šumu z Bavorska, z Polska. Když se nám podaří ulovit stanice dokonce z Rakouska, tak už to obvykle bývá dílem ještě lepších podmínek, které například přináší mrznoucí mlhy, nebo naopak meteorologická situace ( přechod fronty), které říkáme tropo. Je to celé složitější a existuje o tom řada odborného popisu i předpovědi, ale v podstatě je to někdy i o štěstí.

Speciální situací je pak takzvaný odraz o sporadickou vrstvu ES, která se obyčejně vyskytuje vysoko nad zemí v teplotách kolem 30 °C a vyšších. O tuto vrstvu vysoko nad zemí, se pak signály velmi vzdálených vysílačů odrážejí a mohou dopadnout i na váš přijímač. V jaké kvalitě ? Jak dlouho ? Odezní a zase se vrátí ? Pulsuje to ? To vše jsou otázky. To je prostě to štěstí.


Letní záchyty, kdy třeba několik minut i hodin někde slyšíme španělštinu, nebo řečtinu, či arabštinu atd. atd. nejsou zase až tak překvapivé, ale je mnohem těžší zjistit, o jakou stanici jde. Někdy máme štěstí, že hlášení třeba i zachytíme, ale leckdy je to rébus. Na druhou stranu je RDS úžasná věc, když je signál tak silný, že vám stanici i s jejím identifikačním číslem PI napíše. Přiznám se, že ač už za sebou nějaké záchyty mám, tak toto bylo ve čtvrtek  20.6.2024 vůbec prvně, kdy se mi dařilo ulovit i ony vytoužené RDS -ky. Díky tomu pak znáte nejen stoprocentně stanici, ale samozřejmě se i lépe hledá vysílač.

Ovšem, co tedy bylo na čtvrtku 20.6. 2024 tak vyjímečného ? Obvykle při odrazech od vrstvy Es zmlknou mnohé domácí stanice a naopak slyšíte mezi různými pazvuky samou exotickou řeč i hudbu. Tentokrát byla atmosféra tak různorodá, že vedle těch exotických stanic byly silné i stanice tuzemské s RDS a rovněž sousedů s RDS. Prostě šlo vše. Pravda, nebylo té exotiky na pásmu tolik, jako jindy, když vrstva ožije, ale jak jsem již psal, tak signály přímočaré ( tuzemské), signály tropo ( sousedé) i odraz od vrstvy Es vyšly tak kvalitně, že šlo opravdu vše, byť se to někdy samozřejmě trošku ovlivňuje a stanice si předávají na kmitočtu vládu. To byl třeba případ kmitočtu 94.4 MHz, kdy k nám obvykle přichází signál z 200 km vzdáleného Ochsenkopfu ( Bayern 3), ale tentokrát tu byl nějaký čas alžirský program Chaine 1 ( jinak vzdálený asi 1 800 km) a jednou v zimě jsem na frekvenci zase ulovil tuším SWR4 z Bádenska.

No, je to pro někoho zábava. Na frekvenci 107.3 MHz u nás vysílá Hitrádio Černá hora a nyní tam máte stanici Diwan FM z Tunisu. Na 94.4 máte alžírský Chaine 1, na 89.4 rakouské OE3, které je takovou obdobou německého hudebního Bayernu 3, který je na poslední fotce


Samozřejmě, že i takové věci, se dávají pro zájemce na youtube, nebo se to někdy posílá kvůli možné QSL card do rádia, ale úspěch bývá v takovém případě málokdy, protože řada stanic neví, co kdo a proč po nich žádá. Jen minimum odborníků v těchto některých zemích ocení informaci, že stanice byla slyšet až tam někde... a pošlou vám jakýsi hřejivý doklad.

Nyní tedy odkazy:






Je to už hodně dlouho, co jsem tu psal o tom, jak ve druhém pásmu DAB+ došlo k určitému rozhlasovému boomu nejprve v Bavorsku a relativně nedávno v Sasku. I u nás už jsou přidělené finálové kanály a ve druhé polovině roku by se mělo začít trochu více dít i něco u nás, ale ještě nás předběhlo Rakousko, a to právě v pátek 21.6. 2024. To způsobilo radost hlavně u našich posluchačů na Moravě a na jihu Čech. Myslím, že si na to také brzy posvítíme, ale dnes jsem toho napsal až moc a chybí mi osobní pokusy. Zatím. Nu, a také už tu mám asi dva e-maily z RMM ( muzeum).

Snad to sem vše nějak dám, ale je toho moc, zvlášť když ještě vyrábíte ,, jen" dokumentární videa :-).

Pěkný víkend !




pondělí 24. června 2024

Mělnický okruh 2024 aneb oslavy 102. výročí motorsportu na Mělníku. V rámci oslav 750. výročí města Mělníka zavítal motorismus opět do úzkého centra města.

 


V neděli 23.6. 2024, se konečně dočkali ti, kteří mají nějaký vztah k motoristickému sportu. Potkalo se tu spoustu známých, kamarádů, obdivovatelů krásných automobilů i motocyklů a rozebíralo se leccos. Bylo i moc dobře, že se povedlo počasí, a tak si myslím, že si divák odnesl domů celkem pěkné zážitky.

Obešel jsem těch míst z různých důvodů vícero a vedle fotografování jsem i natáčel při ukázkových jízdách různé videosekvence, K jejichž zpracování jsem se zatím nedostal. Nemělo by to ale dlouho trvat, protože brzy budu muset řešit zase úplně jiné věci. Co se tedy třeba také rozebíralo ?

Někteří diváci na Mělníku si jaksi povšimli, že po odpadnutí oslav konce druhé světové války, po odpadnutí výstavy bonsajů, MJ 50 a možná ještě i nějakých jiných výstav nám tu zbylo jen to, co se nějakým způsobem týká jídla a pití, aneb gastronomie na několik způsobů. Tak třeba i to tu zaznělo. Inu, motorismus je do jisté míry vášeň, byť pro někoho třeba jen občas na obrazovkách a sám vzpomínám na dětská léta, kdy jsem opravdu rostl vzteky, když z napínavého souboje ve formuli 1 přepnula ČST reportáž do Bratislavy na koníčky :-). Tady jsem se zase těšil... ale to prozradím příště :-).

Další řeči se vedli kolem samotné akce, kde se pravidelně hlavním tématem rozprav stávají neukáznění cyklisté, kteří nejsou ochotní čekat a mají potřebu, se během jízd dostat ze Strakova mostu do centra města, někam jinam, nebo naopak. Vyjímkou nejsou ani překvapení cizinci. Řešení se nezdá až tolik složité.


Vždyť všude existují různé dopravní značky, informace v médiích, opravdové fyzické zábrany a není možné s někým smlouvat. Cyklista musí být nejpozději v době konání akce již třeba na cyklostezce před městem upozorněný, že v jistém čase musí užít mostu ,, nového".

Jenže, kdo by se s tím dělal, když  se to letos prostě nějak odbude, že ? A co bude za rok ? Proč nad tím přemýšlet ? Vždyť je kolem toho mnohem více starostí, než kolem akcí, které prostě zavřeme někam do prostoru zámeckých vyhlídek a Náměstí míru. Tam se navíc i něco utrží, když jsou stánky. Prostě, na Mělníku je kolem těchto motoristických podniků stále o čem diskutovat.

Dozvěděl jsem se dnes, že kdybych setrval i na odpolední jízdy, tak se prý jezdilo po té polovině Mělnického okruhu ( tak se mu říká po roce 2019) prý  údajně mnohem svižněji. Nu škoda, ale ne každý třeba má čas z nějakých důvodů prožít celou neděli na ukázkových jízdách. To je ale už jiná, stejně tak, jako byla potenciální možnost, se vypravit ještě na RZ do Horních Počapel.

Na druhou stranu mají městské okruhy něco do sebe, je tu jistá dávná tradice, je tu i skvělý rok 2018 s obrovskou návštěvností, účastí našich legend i zahraničních jezdců ze Švýcarska, či Německa. Se stánky, vstupem a smolně bez zkušeností a tedy hlavně bez nadchodů, jakož rok 2019 s nadchody, ale smolnou propagací i dopravní špatnou situací kolem města a vedra. Kam se budou oslavy motorsportu na Mělníku ubírat je pro nás nezasvěcené otázkou a můžeme jen držet palce, aby se to nějak uspokojivě dařilo vyřešit a bylo i příště na co koukat. Jakmile bude nějaké to video, tak dám v nějakém budoucím článku vědět.

Pohodový týden !