pátek 24. listopadu 2023

Před 32 lety zemřela hudební ikona Freddie Mercury. MOOS vydal novou papírovou vystřihovánku. Seznamte se s živým betlémem. Nejbližší jsou zřejmě ve Veltrusích a v Litoměřicích. Jde o historickou hru.

 


Přátelé, normálně bych dnes nic nepsal a už jsem si tak říkal, zda je třeba to zde pořád připomínat, ale neodolal jsem. Nejprve jsem jen tak nostalgicky přemýšlel o tom, že po 32 letech je hudba už úplně někde jinde, a že je vlastně vše kolem nás tak nějak pomíjivé. Kolik jen bylo slavných a krásných kapel ? Když si jako pamětník zapískám něco líbivého z počátků skupiny ABBA, tak ani nečekám, že vůbec někdo kolem mě bude vědět, o co jde :-).

Jenže, právě díky muzikálům Mamma Mia a Bohemian Rhapsody, které se dostaly do kin i do televize, tak se právě zejména tyto dvě zmíněné slavné dávné skupiny ještě tu a tam udržují i v myslích našich potomků, byť nám leckteré jiné programy i různá oldies rádia nabízí vzpomínky i na ty další hvězdy a hvězdičky.

Myslím si, že od vzniku Soutoku jsem tu 24. listopadu těch článků napsal již opravdu hodně a v některých jsem se pustil i do diskografie se sobě vlastním komentářem, tak ani nic nového dnes nic nenapíši a navíc mám pocit, že pořád nějak ani nic nestíhám a čas letí rychleji, než kdysi. I kdybych se tu zítra pokusil napsat zase něco nového a jistě podobného, tak už by bylo pozdě, protože 24. listopadu je jenom dnes a za necelé tři hodiny den už zase končí. A zrovna pátek. Bohužel končí pátek :-).

Tak aspoň nějaké odkazy z mnoha, které najdete pod datem 24. listopadu v časové roletě.

https://soutok.blogspot.com/2013/11/dnes-je-tomu-22-let-co-odesel-pan.html

https://soutok.blogspot.com/2012/11/pred-21-lety-skonal-freddie-mercury.html

https://soutok.blogspot.com/2016/11/uplynulo-25-let-od-smrti-krale-zpevu.html

https://soutok.blogspot.com/2021/11/pred-30-lety-zemrel-freddie-mercury.html

MOOS vydal novou papírovou vystřihovánku. 

Někomu může připadat poslední vystřihovánka Martina Klihavce komická, nebo snad ujetá, ale i toto je historie našeho města. A opravdu se může někdy stát, že stavba zmizí, a pak to bude vlastně obrovský poklad. Skutečně se už jen kvůli historii, našim vzpomínkám a budoucím generacím vyplatí dokládat na fotografiích rozestavěné stavby, nebo budovy, které mají zaniknout a můžeme být rádi, že se u nás na Mělníku mnohé fotografické materiály i pohlednice nakonec opravdu překvapivě dochovaly.

Ještě se vrátím ke včerejšímu článku, kde jsem hodnotil úvod nejnovější knihy o Mělníku a Kokořínsku. Není pravda, že Mělník měl dvě historické brány. On měl brány čtyři, ale bohužel se u těch dvou nejstarších nedochoval ani nákres a Labskou bránu strženou asi roku 1838 ( píši to z hlavy) máme aspoň na historickém modelu středověkého města v RMM a na vedutě v Albrechtově kronice, kde je sice příliš malá, ale je to cenný doklad. Tedy, brána Říční a Louková je zřejmě na vedutě, která má představovat napadení kláštera na Pšovce pasovským vojskem v roce 1611, ale není jasno, zda nešlo u těchto staveb jen o autorovu fantazii. V současnosti tuto vedutu nemohu na netu najít, ale byla titulní stránkou publikace MOOS věnované rekonstrukci kláštera po povodních roku 2002.


Mělnický osvětový a okrašlovací spolek vydal novou papírovou vystřihovánku. Jedná se o papírový model nejkontroverznější stavby nacházející se na Mělníku. Žádná jiná stavba na Mělníku nevyvolává tolik rozporuplných názorů, zda ji zbourat nebo dostavět. Zájemci si tak mohou vystříhat a slepit model budovy, která se nachází na náměstí Karla IV. a nese různá pojmenování: VVS, Amerika nebo Teherán. Vystřihovánku lze zakoupit pouze v mělnickém Turistickém informačním centru v ulici Legionářů. Autorem modelu je náš předseda a kronikář města Mělníka Martin Klihavec.


Tu větu, že vše souvisí se vším prostě doslova zbožňuji. Článek jsem začal kvůli Freddiemu a přes doplnění a pohledy na různé akce jsem objevil rozvíjející se fenomén s názvem živý betlém. Tak čtenáři vědí, že se Soutok svého času občas připletl někam, kde měli betlém jenž obsahoval živá zvířátka ( Litoměřice, Ústí nad Labem, Praha), ale nyní tu máme i něco, co se týká doslova hrané scény, kdy nám za přihlížení diváků přichází k jesličkám herci i zvířátka, aby napodobili onu slavnostní historickou chvíli.

Je to vlastně něco, jako velikonoční pašijové hry, které jsou možná známější a mnohdy nás taková akce ani nenapadne, protože žijeme spíše radostí z volného času a snažíme se někteří mezi domácím hodováním a sledováním televize vymýšlet čas na procházku, nebo dokonce na výlet.

Vězte tedy, že jsou i místa, kde se můžete stát diváky jakoby historické scény, pokud víte, kam se máte vypravit. Objevil jsem dokonce díky internetu jedno takové místo i v našem okrese a druhé v relativně nedalekých Litoměřicích, byť mnoho pozvánek v tomto vedlo na Moravu, nebo do vzdálenějších míst.

Podívejte se tedy, co jsem objevil a zároveň je to pozvánka. Dokonce tu jsou i fotografie z takové akce.

https://www.dltm.cz/zivy-betlem-na-domskem-namesti-v-roce-2022


https://turistickamapa.cz/akce/zivy-betlem-veltrusy/

https://www.zamek-veltrusy.cz/cs/akce/101424-zivy-betlem-2023

https://www.litomerice.cz/vypis-akci/details/2023-12-22/113102-zivy-betlem-2

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDiv%C3%BD_betl%C3%A9m

Nu, i kdyby nic jiného, tak je člověk zase chytřejší :-).

Pěkný poslední listopadový víkend !


Žádné komentáře:

Okomentovat