pondělí 6. listopadu 2023

Akce RMM v měsíci listopadu. Betlémy, Cesta do pravěku, Předvánoční jarmark, nebo Vodní mlýny ? Tak stoupá sláva akce v Horní Polici. Minivýstava v mělnickém TIC.

 


Dostal jsem dnes takovou informaci, že to na výstavišti v Lysé nad Labem bylo v sobotu bomba. Spousta pivovarů, nějaká vína, auta veteránská i současná, k tomu hrálo staré fláky Turbo, a to vše dohromady za 130 Kč. Jenže, ne každý se raduje, a tak jsem si později zase naopak vyslechl kritiku, jak tam o něco dříve byla výstava exotů, dotyčný přijel poslední den výstavy, neviděl již zdaleka to, co si představoval a ještě zaplatil na ceně oproti poslední víkendové akci prý mnohem více :-).

Inu, jak se říká, tak není pokaždé posvícení. Vítejte na začátku 45. týdne roku 2023 a pojďme nejprve na domácí dění. Určitě je každoročně největší událostí Den města Mělníka ( 25. listopadu), kdy si připomeneme, že náš Mělník je již 749 let městem. Nemáme sice zakládací listinu, ale považujeme Mělník za město od chvíle, kdy nám král Přemysl Otakar II. udělil právo na výnos z labského obchodu.

Snad i kvůli pozdnímu podzimnímu datu probíhá oslava tradičně v MKD, což není nic pro ty, kteří mají raději světlo, slunce a volné prostranství s obsáhlým programem, a tak mě tak dnes napadlo si připomenout akci, která se kdysi velmi vydařila a dá se vyhodnotit také, jako svátek města.

Vydejme se trošku do historie na již nezabezpečený web a nejprve zavzpomínejme na jeden Sraz mělnických rodáků v létě roku 2007. :


Tímto vším zase žilo město v letech 2008 a 2009:



A co nás tedy čeká 25. listopadu 2023 ?



Přišel mi z RMM program muzea na měsíc listopad a zároveň se podíváme i na nějaké podrobnosti.

Vážení a milí návštěvníci a příznivci Regionálního muzea Mělník,

Srdečně Vás zveme na vernisáž výstavy Betlémy letí už osm století! ve čtvrtek 16. 11. v 17:00 ve velkém sále muzea. Výstava betlému ze sbírky PhDr. Jiřiny Hánové se koná k uctění 800. výročí inscenace betlémské události sv. Františkem z Assisi v italském Grecciu.

 

Inspirativní prezentace na Vás čekají také v muzejní kavárně a vstupních prostorech. 
Cesta do pravěku - výstava fosilií nalezených na Mělnicku potrvá do 7. 1. 2024.

Panelovou výstavku Vodní mlýny na Mělnicku můžete shlédnout do 12. 11. 2023.

 

Na sobotu 2. 12. pro Vás připravujeme tradiční Předvánoční řemeslný jarmark s předváděním řemesel a dílničkami pro děti ve všech prostorech muzea.

 

Přejeme Vám příjemné podzimní dny a těšíme se na setkání v muzeu!

 

S pozdravem

Kristýna Frelichová, DiS. 

PR a propagace 






Byl jsem se také podívat na FB historické skupiny  a objevil jsem tam takovou milou pozvánku na již druhou minivýstavu v našem TIC ( Turistické informační centrum). Dovoluji si sdílet.

II. minivýstava v TIC Mělník.
-------------------------------
Turistické informační centrum Mělník a Martin Klihavec vás zvou na již druhou minivýstavu nazvanou "Historické plechovky od kávy Jiří Vykysal Mělník".
Unikátní přibližně 100 let staré historické exponáty, lze spatřit v prostorách mělnického Turistického informačního centra v ulici Legionářů od 4. do 17. 11. 2023.


Na samotný závěr dnešního článku tu mám takovou perličku, která je jenom důkazem toho, že originální nápady mají leckdy úspěch.

Kdysi dávno v roce 2011 jsem tu psal takový seriál o autobusové dopravě na Mělníku. Tehdy jsem tu připomněl také dálkovou linku Praha - Mělník- Děčín - Hřensko, která již mnoho let nejezdí. Naposledy jsem jel touto linkou tuším v roce 1991 z obce Blíževedly přímo do Mělníku.

 Linka v minulosti projížděla velmi hezkou krajinou severozápadu CHKO Kokořínsko, aby přes Kravaře, Žandov a Benešov nad Ploučnicí dospěla do Děčína, kde tři ze čtyř denních spojů končily a ten první ranní s odjezdem v 7.45 z Mělníka končil v 10.30 v obci Hřensko, která je branou do CHKO Českosaské Švýcarsko. Snad proto, že jsem měl možnost jet již v 70. letech 20. století po této trase, kde tehdy byla krásná panenská příroda s minimálním provozem, tak mě následující zpráva opravdu zaujala.

Potkávám na mnohých místech různé lidi a dozvěděl jsem se, jaká prý parádní akce probíhala v září v obci Horní Police, která předchází městečku Žandov. Napadlo mě, že bych si o akci mohl něco přečíst a musel jsem se smát. Podívejte se na článek v novinách ( Českolipský deník) z roku 2019 před covidem-19 :


A nyní se podívejte na ....


... ze stejného roku.


Tak ono je to krásné, úžasné a poučné i z hlediska historie a znalostí, ale nemyslete si, že mi to ten člověk povídal kvůli nějakým motorkám. Nejvíce ho bavilo to občerstvení za neuvěřitelné ceny. Ani si nečetl, že šlo o nějaké prvorepublikové ceny. Byl to prostě třicátník, ukazoval mi fotky z akce a pravil : ,, To byly ceny, které ještě Ty pamatuješ. To víš, že si tam každý dopřával, ale lidé byli slušní a dávali tam do kasy přeci jenom více", než bylo napsané na té tabuli, která je vyfocena i v článku.

Nu, nevím, jak dalece je to pro organizátory všeobecně náročné, ale ti lidé, kteří to mají blízko a akci objevili, tak už jenom kvůli těm cenám, se zase někdy na místo chystají :-). Tak jistě, přitahují je i motorky a hlavně mají i kam vyvézt  ještě mladou rodinu, ale i takto ústně se šíří akce na celkem dlouhé vzdálenosti. Kde by jinak člověka napadlo se starat, co je za akci někde ve 49 km vzdálené vesnici ?

Svým způsobem je to zajímavé, protože dnes spíše narážíme na opak, kdy je něco někde drahé a jinde ještě dražší. O tom by třeba mohli vyprávět i různí degustátoři piva, kteří rádi a se zaujetím sobě vlastní vám popíší atmosféru, chutě i ceny různých minipivovárků.

Pohodový týden !


Žádné komentáře:

Okomentovat