neděle 9. února 2020

Oslovuje vás rozhlas ? Zajímá vás kvalita přenosu, nebo obsah ? Máte raději hudbu, nebo mluvené slovo ? Lokalita Mělníka je tak výhodná, že už se letos místním lidem opravdu vyplatí pořizovat si přenosná rádia pro příjem vysílání pásma DAB+.


Jedno z nejlevnějších rádií pro příjem FM a DAB+ . Produkt supermarketu Lidl ( 2018)

Milí čtenáři, je pravda, že jsem se tu s vámi v některých článcích rád podělil o zachycení nějakého vzdáleného vysílače ze zahraničí a často přímo od mělnického zámku, ale tento článek chci věnovat běžnému posluchači, který má zájem poslouchat ať už mluvené slovo, nebo nějaký hudební žánr v kvalitě, která je dnešními odborníky nazývána tou nejkvalitnější. To, co je dnes u televize odborníky vychvalovaná  DVB-T2

https://www.lupa.cz/clanky/terminy-vypinani-dvb-t-terminy-zapnuti-dvb-t2-prechod-sta-stanice/

..., to je u rozhlasu DAB+ . Kdybych se vrátil v čase snad jen o jeden jediný rok nazpět, tak bych vás mnohé, kteří chcete používat rádio k poslechu a nikoliv k nějakým pokusům lovení vzdálených vysílačů ani trochu neuspokojil. I v technice tak nějak platí, že u nás má všechno nejprve lidnatá Praha, pak přichází na řadu další velkoměsta ČR, a pak to ostatní.

Mělník má tu výhodu ( pro rozhlasové dálkaře občas nevýhodu), že je od Prahy doslova na dohled, což poznáte i v oblasti rozhlasu, a tak zejména u mělnického zámku zachytíte i nepatrné výkony různých společností vysílajících především z některých vyvýšených pražských lokalit. Není žádným tajemstvím, že když budete mít speciální rádio pro příjem FM ( 87.5 MHz - 108 MHz) doplněné o letecké pásmo  118 MHz - 137 MHz , ....

https://kmitocty.cz/?p=143

...., tak budete v určitých prodlevách slyšet od našeho zámku různé komunikační služby především na letišti Praha - Ruzyně, jehož vrchní část věže je z vyhlídky vidět. Otázkou je, jak dlouho vás bude bavit čekat na krátké komunikace mnohdy v angličtině, kdy zpravidla slyšíte jednu stranu ( letiště). Je tu pak něco, co bychom mohli nazvat předpovědí počasí pro letadla, kdy neustále dokola slyšíte předpověď asi pro 8 okolních letišť, ale to jsem hodně odbočil.


Pásmo DAB + ( 174 - 240 MHz) má trochu jinou stupnici. Při ručním ladění nenajdete na displeji frekvence, ale kanály. Ty začínají číslem 5 a končí číslem 13. Každé číslo je pak ještě při ladění doplněno některým z písmen A B C D a číslo 13 má navíc ještě písmeno E a F.

Hlavním hráčem na DAB+ u nás je Český rozhlas, jehož programy mnohdy začínají zkratkou CRo . Český rozhlas vysílá u nás ze všech provozovatelů nejvyšším výkonem. Z pražského vysílače Žižkov vysílá dokonce výkonem 20 kW ! V průběhu loňského roku začal vysílat také z Bukové hory u Ústí nad Labem i z Černé hory u Trutnova ( oboje výkon 10 kW) a postupně z celé řady dalších míst.

To způsobilo, že díky silnému výkonu a především vysílačům Praha - Žižkov a Buková hora můžete bezpečně poslouchat vysílání i uvnitř budov, bez nutnosti nějakých venkovních, nebo pokojových antén. Stanice naladíte automatickým scanem a při přepínání stanic, se vám u stanic Českého rozhlasu zobrazí název kanálu 12C .

Všechny stanice české oblasti Českého rozhlasu jsou na kanále 12C a najdete jich tam přesně 20. Jaké stanice to jsou, se dozvíte na stránce ...

http://www.digitalradiodab.cz/rozhlasove-stanice.html

Může se vám však také stát, že se vám po scanu objeví v seznamu stanic třeba název ČRo- Brno, nebo ČRo - Ostrava a kanál bude 12D. Podařil se vám naladit moravský okruh, který se dá již považovat za dálkový úlovek.

Na Mělníku to jsou ta vyvýšená místa s výhledem na JV a s největší pravděpodobností jste ulovili vysílač Jihlava - Strážník, který je vzdálený 121 km a vysílá výkonem 5 kW.


Naladit však můžete také ještě programy dalších českých provozovatelů, kterými jsou společnosti Teleko s hlavním sídlem v Příbrami, RTI s hlavním sídlem v Plzni a České radiokomunikace a.s. se sídlem v Praze.

Na sklonku roku došlo u všech společností k nárůstu výkonu na 1 kW, což vůbec není tak málo, jak se může zdát a začalo se vysílat z dalších vysílačů i na velmi vysokých kopcích. Pro nás je zajímavý například kanál 6D a 11A.

Proč vůbec uvádím nějaké kanály, když se vám automaticky načtou dostupné stanice ? Dělá se to proto, že i když na obou kanálech  šíří své programy Teleko a stejně se vám mimochodem zobrazí z jakého kanálu požadovanou stanici přijímáte, tak si předem můžete při ručním ladění kanálů zjistit v jaké síle signálu vůbec ten či onen vysílač v daném místě přijímáte, což je důležité pro různé úvahy.

Je znám případ, kdy se člověk divil, že mu 10 dní hrály nějaké stanice a  nyní už nic. Inu, bylo to na Moravě v jedné nepříliš radiově bohaté lokalitě a dotyčnému to hrálo, protože signál byl v důsledku podmínek jen mírně nad hranicí poslechu, a pak se ztratil.




Jak vidíte, tak Teleko šíří zatím pět stanic a někde šest ....

http://www.digitalradiodab.cz/rozhlasove-stanice.html

Už ale slyším hlasy hudebně založených lidí, kteří volají : ,, A kde je má oblíbená Evropa 2 , Frekvence 1 , rádio Beat apod. ?

Část jich najdete v multiplexech CRa ( radiokomunikace) . Na Mělníku jde především o kanál 7A z Prahy, který je i při vysílání 1 kW na vyvýšených místech za plno a na slabším 10D ze Strahova. Tady musím upozornit vás, kteří to nemáte na Prahu otevřené, že je nutné počkat, až bude obsazen některý vysílač v Českém středohoří, tak, jako je tomu u Teleka na 6D.


Jinými slovy máte venku v terénu velkou šanci, ale doma s tím zatím nepočítejte. Vzhledem k překotnému vývoji lze však očekávat, že je to otázka blízké budoucnosti. Kdo máte rádi rádio Beat :-)? To je součástí muxu společnosti RTI.


Ten je pro nás také velmi zajímavý na dvou kanálech. Zatím jel slabším výkonem z Prahy, který stoupl na 1 kW na kanále 5A . Opět lze doporučit i pro bytové podmínky s výhledem na Prahu. Nově byl nedávno na kanále 9C odstartován ze 106 km vzdáleného a 1244 m.n.m. vysokého Klínovce.



Nemusím snad dodávat, že u zámku a v místech s relativně otevřenou krajinou na Klínovec je síla opět k bytovému užití bez vnějších antén. I zde lze však předpokládat, že bude v brzké době osazený i nějaký kopec v Českém středohoří.

Vše tedy záleží na terénu, na materiálech, jakými mají radiové vlny projít a neustále se osazují nové a nové kopce, kde už zpravidla jsou nějaké telefonní antény. Závěrem lze však říci, že Mělník má pokrytí signálem na začátku roku 2020 v případě všech čtyř našich provozovatelů již dost slušné a bude se to ještě zlepšovat.


To třeba vůbec nemohou říci občané v různých výběžcích naší republiky a na různých dalších místech. Mělník je tedy strategicky šikovně umístěný pro příjem vln domácích i zahraničních provozovatelů. Ti domácí postupně získávají navrch, jako tomu bylo v pásmu FM. A tak třeba díky vysílání z Klínovce na 9C, se musíme my příznivci dálkového příjmu smířit s tím, že značka bavorského města Augsburg je na Mělníku již historií.


Pokud vám to všechno připadá složité, tak to vůbec složité není. Proscanujete (automatické ladění) rádio a naladí se vám stanice, které jsou v dosahu signálu, a které budou nějakým způsobem hrát. Buď to to hraje, nebo vypadává signál. Jakým ? To už záleží na síle signálu. U domácích blízkých muxů je velký předpoklad pro nepřerušovaný poslech.





Žádné komentáře:

Okomentovat