čtvrtek 20. února 2020

Mělník má nový papírový model naši nejvýznamnější historické stavby a možná je rekordmanem. Dějiny autobusových nádraží na Mělníku jsou ještě bohatší, než se vůbec vědělo.Billa těší zákazníky. V Lysé již na plné obrátky.


Máme dnes takové krásné magické datum 20.2.2020, což by chtělo nějaký článeček. Martin Klihavec mi připomíná dětská léta, kdy jsme si kupovali krásný časopis ABC plný nejrůznějších vystřihovánek. Nejčastěji to byly automobily a právě historické stavby.

Martin jich pro Mělník navrhl a vyrobil již několik. Tím úplně posledním modelem je chrám sv. Petra a Pavla s 60 metrů vysokou věží, která nás jako první už z dálky vítá, když se vracíme z cest domů. A jak rád ji vždy vidím :-).

Možná, že kdybychom sjezdili nějaká informační centra v naší republice, tak bychom zjistili, že díky Martinovi má Mělník těch slepovacích modelů historických budov nejvíce :-).

Chrám je snad dokonce k dostání ve dvou velikostech. Jedna je ve stejném měřítku, jako ostatní stavby a druhý model je skutečně obrovský, jak můžete vidět na obrázku v porovnání s postavou. Martina to zkrátka baví, dělá to s láskou a dokonce zhotovil již i model stavby v jiném městě.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/3141414106084607/

Jedná se o stejnojmenný kostel v Praze - Řeporyjích, jehož prototyp převzal mediálně známý starosta Pavel Novotný.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/reporyje-starosta-pavel-novotny-ruska-ambasada-vlasovci-pomnik-spor.A191125_213247_praha-zpravy_chtl

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/rozstrel-pavel-novotny-starosta-reporyje-vlasovci-pomnik-rusko-tv.A191205_113918_domaci_chtl

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/630030/video-rez-u-sochy-koneva-odpurci-a-priznivci-na-sebe-rvali-nechybel-novotny.html

Mimochodem, do Řeporyje ( předposlední stanice metra trasy B Stodůlky a kilometr pěšky) si zajeďte do Řepory ( historická vesnice ze 14. století, celé chalupy)

http://soutok.blogspot.com/2012/01/toulky-2.html


Další věcí je pozvánka do Lysé nad Labem, kde se nám už pěkně rozbíhají první výstavy roku. Levná jízdenka PID je doslova výzvou těm, které některá z výstav oslovuje, nebo nevědí  co s volným časem.

Mimochodem, kdo jste si oblíbili Autobusový den PID v pražských Letňanech, který čeká již na svůj třetí ročník, tak vězte, že jej organizátoři přesunuli z dubna na květen.

 Když jsem tu v roce 2011 psal seriál o dopravě na Mělníku i pod ním, který jsem v případě autobusového nádraží v ulicích Fibichova a 28. října zaměřil hlavně na jednotlivá stanoviště a linky ( vždy mě zajímalo, co kam jezdí), tak jsem ani netušil, kolik fotek na téma autobusová nádraží v Mělníku máme.


Autobusák mého dětství ve Fibichově ulici a v ulici 28. října.

Dnes pan Lojka odtajnil další fotografie právě na toto téma a přišel i se zajímavým článkem, ve kterém vypráví o tom, že původní nové nádraží mělo vyrůst úplně jinde, než na Podolí, kde je dnes.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571/permalink/3144299522462732/

Nu, to jsou překvápka. A, že se o té historii Mělníka píše již tolik desetiletí a máme i  oblastní archiv a dějepisce, .... :-). Pro mě samozřejmě srdeční záležitost, protože jsem to období prožil, jako dítě, také jsem si rád dával výbornou ovocnou zmrzlinu u okénka, rád jsem si prohlížel autobusy i atmosféru kolem nich především ve Fibichovce, pokud jsem na prvním stupni jezdil domů, a byl jsem určitým způsobem pyšný, že se na jízdních řádech podílí táta, a že si človíček v mlazických garážích i sedl za volant krásného oblíbeného autobusu škoda- RTO.

http://soutok.blogspot.com/2011/11/povidani-o-doprave-na-melniku-i-pod-nim.html


Rozloučím se dnes příjemnou zprávou z mělnické Billy. Návštěvnost nám stoupla, což poznám dle stavu zaplnění parkoviště, a to stále ještě některé prostory zejí prázdnotou. Zákazníci zřejmě oceňují takovou zvláštní poklidnou atmosféru, která je úplně jiná, než v jiných marketech, kde jsou širší uličky i větší pohyb větších vozíků. K nabídce se vyjadřovat nebudu, protože každý obchod ji má trošku jinou, byť jsou jisté druhy zboží společné.

Tak jako jinde můžete samozřejmě i zde užívat výhod slevových karet a platit různými bonusy.

To je tedy z tohoto krásného data vše. Pokud mi zítra dorazí reportáž z vernisáže výstavy Kapucíni na Mělníku, nebo z festivalu z Letňan, tak to sem snad jistě dám :-). Jinak věřím, že se již snad také tak, jako já těšíte na volný víkend, ať už je počasí, jaké chce. Vždyť to je doba, kdy můžeme dělat něco aspoň trochu jinak, než těch 5 dní v týdnu :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat