sobota 15. února 2020

O našich osudech rozhodují mnohdy i jen drobnosti. Vše špatné je k něčemu dobré, aneb pozvánka na suprový laciný celodenní výlet na nejvyšší vrchol Krušných hor.


Pohled ze Řípu na stolovou horu ( vrch Ranná u Loun vpravo) a na nejvyšší partie Krušných hor ( vlevo v pozadí).

Když jsem loni v srpnu za mělnickým zámkem ulovil digitální rozhlasový multiplex až z francouzské části Švýcarska, tak se pochopitelně rozhořela touha některých majitelů přijímačů DAB+ v Čechách a na Moravě ulovit při podmínkách také nějakou podobnou dálku. To na sebe nedalo dlouho čekat a zatímco Morava brzy pyšně psala o záchytech muxů ze Slovinska a Chorvatska, tak v Čechách byly ty největší dálky z Bádenska a zcela vyjímečně se několika lidem podařilo ulovit Dánsko a v jednom případě Nizozemí.

Jenže došlo v prvních dnech roku 2020 k velkému rozvoji vysílání v Čechách a našimi vysílači méně zamořená Morava tak skýtá lovcům dálek podstatně větší příležitost. Tím, že nedávno začala vysílat na kanále 9C naše společnost RTI z Klínovce, tak prakticky padla i ta nejmenší šance ulovit na Mělníku onen vysílač Ivanščica ( 1 061 m.n.m.) v Chorvatsku, který byl několikrát ulovený dokonce i  na kopcích v Brně.

https://digital.rozhlas.cz/tropicke-pocasi-prinasi-do-ceska-vzdalene-signaly-na-morave-byl-zachycen-dab-z-7960817

https://mapy.cz/zakladni?x=16.1272257&y=46.1814913&z=17&source=osm&id=1048165721

https://www.google.com/search?q=ivan%C5%A1%C4%8Dica+planinarske+staze&rlz=1C1SQJL_csCZ775CZ775&sxsrf=ACYBGNQmUlhRcqw6Z_Mimc2gOBe1sT3SCw:1581763817138&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=GafQCApifNu-FM%253A%252Cf_3BZe55-karpM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRXJxEC1nfYckLwGOX9JLI6FdySeg&sa=X&ved=2ahUKEwjbqMGzsdPnAhWzoVwKHRBPB5wQ9QEwAnoECAoQCQ#imgrc=GafQCApifNu-FM:

Co to znamená pro mě ? Čeká mě zřejmě výlet na Pálavu, kde to podle jednoho člověka prý na Balkán chodí ještě podstatně lépe, než z Brna, ale výlet bude mít pochopitelně smysl tehdy, pokud předpověď zahalí jih Moravy a Balkán do zelené, nebo aspoň modré barvy ....

http://www.dxinfocentre.com/tropo_eur.html


Pálava z rychlovlaku. V tomto úseku jezdí vlaky povolenou rychlostí 160 km/ hod.

I na tento víkend ( na sobotu) je příznivá radiopředpověď, ale směrem na západ až do Francie. To ovšem chce již konečně zkusit vyjet na 1244 metry vysoký Klínovec. Určitě se tak najde nějaké místečko na severozápadních svazích, kde odbouráte naše signály a směrem k Francii bude relativní rovina.

V pásmu je ovšem již i příliš mnoho německých muxů, ale za pokus to stojí. Když už jsem však vše pěkně v zápalu naplánoval, tak se ukázalo, že je na Klínovci 70 cm sněhu a hojně se tam lyžuje. Nám to tady na Mělníku vůbec nepřijde a už i proto, že před 14 dny v Českosaském Švýcarsku žádný sníh ani led nebyl.

Jenže 1244 metrů je už pořádná nadmořská výška, a tak je třeba čekat až na jaro. Ostatně, až tehdy otevřou  místní rozhlednu a člověk  bude moci užívat i turistických tras. Navíc bude podstatně delší den a nabídnou se vám až tři cíle. Klínovec, Boží Dar a Oberwisenthal s malinko nižším kopcem Fichtelberg ( 1215 m.n.m.) odkud k nám k zámku krásně létá ve stereu na frekvenci 107.7 MHz ( FM) oldies rádio RSA - Erzgebirge, které má celkem bohatý playlist.

Když se podíváte do mapy, tak je to všechno relativně u sebe. Navíc máte v Loučné i v Božím Daru otevřená info centra po celý víkend. Cesta je tedy naplánovaná, jen by to chtělo už to jaro.



A jak na Klínovec ?
Nikdy to nebylo snadnější a lacinější. Jen potřebujete mít aspoň volný víkend :-). Vyjet přímo z Mělníka můžete nově  dokonce i v sobotu už ve 4.51 a na svazích Klínovce jste potom už kolem 9.00. Kdo si aspoň trochu rád pospí, tak ideální je v 6.52 vlakem od Nymburka.

V Ústí nad Labem - západ jste v 7.51. V Ústí máte vůbec několik možností, protože se čeká na Krušnohorce, který jede přímo z Prahy, pak staví až v Ústí nad Labem na hlavním nádraží, a pak v každém větším městě pod horami.

Net vás tak nabádá k čekání na zastávkový vlak od Děčína s odjezdem v 8.32, který vás má dopravit ze západního nádraží v 9.15 do Bíliny, kde už čekáte na Krušnohorce jen 6 minut. Můžete ale vystoupit z vlaku od Mělníka třeba už na Střekově a krásně se projít  podle Labe přes most na hlavní nádraží, a jet Krušnohorcem už z Ústí nad Labem.

Z Bíliny vás tedy Krušnohorec odveze v 9.21 a v 10.07 jste v Klášterci nad Ohří. Poklidnou ulicí jdete 200 metrů k autobusu na nádraží a máte dost času. V 10.30 přijede od Kadaně linka číslo 522 600, která míří do městečka Vejprty. Nemusím snad dodávat, že z Mělníka jedete celý den a vším na lístek DUK celodenní za 130 Kč.

Vystoupit můžete ve stanicích Kovářská, nebo Loučná - Hamry, kde jste v 11.06. Sem přijede v 11.18 autobus z Vejprt, který vás hodí do Loučné ( 11.28). Červená turistická značka na vrchol udává hodinku chůze. Ve 12.30 jste tedy na vrcholu krále Krušných hor.

Při dnešních fantastických řádech ( poslední vlak z Ústí na Mělník ve 23 hodin) není ani třeba se zaobírat cestou domů. Vždyť autobus z Božího Daru po stejné trase zpět jezdí ve 14.23 , 16.23, 18.18.

Teď už jen zbývá, aby to nadšení  aspoň 30 - 60 dní vydrželo, což je někdy slušný problém, protože jsou i jiné zájmy, někdy různé akce, někdy prostě práce a i zdraví může zradit. Hezký víkend!!



Žádné komentáře:

Okomentovat