neděle 3. prosince 2017

Fotografie z metru, aneb přímo křest knihy Mělník na starých pohlednicích II. Mikulášská nadílka v Zooparku v Zelčíně. Salsa, samba a ..?


Pokud jste fotografem od nějakých novin, tak je vaše přítomnost až téměř očekávána a obvykle se i prozradíte tím, že pobíháte po místnosti, tak trochu překážíte jiným návštěvníkům ve výhledu, chodíte co nejblíže k vlastním aktům, někdy až na pódium, kde jste očekáváni a leckdy na sebe upozorníte i snímací technikou, která obvykle vybočuje už jen velikostí  z řady běžných maličkých automatických fotoaparátů, nebo dokonce tabletů apod. V každém případě jste nepřehlédnutelní a důležití.

Mimochodem, technika jde dopředu takovou rychlostí, že můj velmi skladný  foťáček, který je během pěti vteřin přichystaný vyfotit prakticky cokoliv již sotva stačí technickou kvalitou některým tabletům a vůbec nevím, co si pořídit, když to navíc ještě funguje.Odmítám tvrzení, že když si opatřím nový mobil, tak tam bude vše, včetně internetu a kvalitního foťáku, nebo že mohu fotit tabletem. Co dálkové záběry do krajiny ? Přece je snad foťák pořád ještě foťák. Ovšem, skladnost a pohotovost jsou také předpoklady.

Druhou skupinou jsou ti, co se namanou dočasně k ohnisku akce a své fotografie vystavují na různých webech, nebo na youtube, či nějakém facebooku. Zrovna nedávno jsem za zámkem viděl tápat jednu mladou dvojici z Prahy, a tak jsem jim trošku ukázal kde co je, protože ani počasí za moc nestálo. Byli ohromeni tím, jak to všechno znám a nezbývalo mi, než jim říci, že by bylo v mém věku smutné nemít aspoň nějaké drobné znalosti.


Řeč šla dále, a tak jsem se prozradil, že si hraji tak trochu i na blogera. Mimochodem, při náhodných setkáních, když potkáte správné lidi, tak klidně sklouzne řeč k zálibám, třeba i k hudbě. Došlo k legrační situaci, kdy si mysleli, že neznám salsu a po našem rozloučení již dávali do vyhledavače název salegy. Nejprve však ukončím to fotografování.

Prý bych mohl zkusit dávat fotky na youtube. I vysvětlil jsem jim, že nejde o žádné fotografické zázraky, a že mi tam chybí především ta možnost promlouvat k regionálnímu čtenáři, a to nejen fotkou, ale i komentářem. Ostatně, na youtube jsem vždy hledal především hudbu. A to setkání za zámkem mi dalo další motiv.


Jistě si pamatujete, jak jsem tu kdysi psal takový seriál o etnické hudbě a nedávno ( říjen, listopad) jsem věnoval druhou část různých článků právě tomuto téma. Měli jsme tu snad už v říjnu  salegy z Madagaskaru, byli jsme hudebně v Řecku, na Tahiti, zavítali jsme k našim Kučerovcům a naposledy do Srbska na Moravu. Zrovna včera jsem poslouchal chvíli stanici, kterou mám také v oblíbených a ta se jmenuje Tropicalisima Salsa. Salsa je sice kubánský tanec, ale tato stanice vysílá z Brazílie.

Mimochodem, oživilo to ve mně vzpomínku, kdy jsem nad ránem ( 6-10 let nazpět ?) zkoušel zachytit na běžném rádiu na KV někde na 5025 KHz  stanici Rádio Rebelde z Kuby ... http://www.radiorebelde.cu/ ...., což se občas v podmínkách podařilo. Bylo to často na hranici na slyšitelnosti a kvalita signálu se houpala, ale když člověk zaslechl rytmy bubnů a trubky až z Kuby, tak to povzneslo ducha.

Dnes tedy občas poslouchám salsu z brazilské stanice a vzpomínám někdy i na jedno starší  Mělnické vinobraní s Danem Nekonečným. Je to showman, krásné tanečnice,prima orchestr, pěkná muzika, ale ten ohňostroj po svém vystoupení už komentovat neměl. Dostal tehdy nadávky do šašků a a by už slezl s pódia. Jinak ale showman. Brazílie je však pověstná svoji sambou....  https://cs.wikipedia.org/wiki/Samba_(tanec)

A víte, co je na tom nejlepší?   Každý ví, že Brazílie, to je sice samba a karneval, ale už málokdo ví, že Brazílie má ještě (ne)jednu fantastickou hudbu, kde také dominují tahací harmoniky, jako na Madagaskaru, v Tyrolích, v Srbsku i leckde v našem folkloru, a přivezli to sem Portugalci. Budu na tom muset ještě zapracovat, protože jsem to již zapomněl. Podle jednoho webu by se to snad mohlo jmenovat  forró. V každém případě jde o veselou a velmi rychlou hudbu za přítomnosti tahacích harmonik.

S oblibou jsem to poslouchal na stanici Alvorada, která nějak skolabovala ( je to jen technika) a musel bych se podívat do seznamu, kde to občas poslouchám dnes. Brzy to sem dám. Mám však obavu, jest-li stanice nehraje stále stejný playlist. Inu, je tu možná další další možnost vám zase přiblížit v magazínu něco, co moc neznáme :-).
Aktualizace 22.20:
Tak stanice se jmenuje Radio Estancia FM Brazil. Jinak se omlouvám za množství chyb,občas překlepy, mezery, vypadlé písmenko. ale nemám čas to opravovat a odpoledne jsem spěchal ven za druhým článkem. Později ani není motivace to opravovat.


A nakonec tu mám pozvánku do Zelčína. Trochu strohé. V úterý 5.12. v 17 hodin a vstup 70 Kč. Kdo tam jezdíte, tak asi víte. Já jen vzácně za zvířátky a před rokem ( nebo už předloni ?) jsem tam potkal svého jmenovce Pavla Švece se skupinkou dětí. Pavel totiž občas pořádá pro děti ornitologické akce, nebo jim ukazuje naše zvířata, ale to jistě najdou zájemci na jeho webu.

Zatím vše, a pokud dnes již nic nenapíši, tak pěkné finále :-) ! Už večer posedíme při adventní svíci :-).




Žádné komentáře:

Okomentovat