sobota 9. prosince 2017

Celé republiky se od neděle 10.12. dotknou významné změny na železnici, ale na Mělnicku to bude velké i v autobusové dopravě. Zaměstnanci radost nemají. Sobota na náměstí Míru.


Dnešní půlnoc znamená především konec starých jízdních řádů pro železniční i autobusovou dopravu. Mimochodem, v minulosti se řády autobusové dopravy měnily na konci května a teprve v posledních letech toto bylo sloučeno k jednotnému termínu. Změna to bude pro celou republiku tentokrát opravdu doslova revoluční a to především v železniční dopravě.

Z Prahy se totiž v neděli 10. prosince ve 2.30 poprvé rozjedou současně vlaky do všech směrů a bude se tomu říkat  noční víkendové rozjezdy. Správně již tušíte, že je toto zavedeno hlavně pro lidi, kteří jedou do Prahy za kulturou a zábavou, ale samozřejmě to můžete zejména v letní sezóně využít k návratům z dalekých cest, nebo naopak k výjezdům na daleké cesty, což také není vůbec k zahození.


Stačí vzpomenout na časy, kdy jsme se museli přizpůsobovat v plánování akcí té často neskutečně dlouhé době mezi půlnocí a páté hodině ranní. Tak to již bude minulost :-). Další obrovská změna již tak vítána není. Po mnoha desetiletích již neponesou vlaky své krásné názvy zvolené často po významných lidech, krajině kterou projíždí, nebo i jiných líbivých jménech, ale jejich jména mají být nějak zeměpisně poplatná přímo názvům určitých krajů. Však uvidíme :-). Ani bych se nedivil, kdyby to zase bylo velmi důležité nařízení EU.


Více o změnách, se například dočtete i zde .... https://pid.cz/nove-vlaky-10-prosince-2017/  .
Co si budeme namlouvat, rozšiřování PID se musí občanům líbit. Vždyť se tím výrazně zlevnila doprava po Středočeském kraji, vlaky se opět zaplnily a spoje na linkách jezdí častěji. Však dnes můžeme na PID dokonce přes Lysou nad Labem a Kolín až do Kutné Hory, či dále k Sázavě, a mnoho toho v našem kraji k integraci alespoň územně již není

Jenže, Česko má zase problém. Chybí zaměstnanci, chybí kvalitní bezporuchová technika, další jednotky ( vlaky), a nervozita stoupá. Však to znáte. Dnes by každý nakládal stávajícím zaměstnancům kvanta práce za stejné peníze, jaké mají, ale přijmout nové lidi je problém, ač všude visí náborové letáky. Ostatně, lidé ( zaměstnanci) nejsou stroje a chtějí také žít a ne jenom někde v práci stárnout za směšné mzdy oproti okolním státům :-). Kde to tedy všechno vzít? Už je třeba, aby vláda pracovala, ale opoziční politici ji jistě neschválí.


Mělníka se dotkne vše ještě mnohem intenzivněji a o všem jsem tu již mnohokrát psal. Přibylo více vlakových spojů do Prahy a zejména o víkendu, se má snížit takt mezi autobusovými spoji linky 369 na 30 minut. Poslední změny v PID se významně právě nyní dotknou Byšicka a především samotných Byšic.

Původní linka 474 ( MHD Chloumek-Skuhrov), se změní na Střezivojice-Kokořín-Mělník-Velký Borek-Hostín-Byšice, ale většina spojů bude jezdit mezi Kokořínem a Skuhrovem. Významnou linkou je číslo 467, která bude i o víkendech jezdit po trase Mladá Boleslav - Mělník - Roudnice nad Labem a uvítat ji mají především zájemci o práci v automobilce.


Další významnou linkou bude číslo 617. Kladno-Slaný-Velvary-Mělník je linkou spojující významná okresní města této části kraje a jezdit bude i o víkendu. V dávné minulosti šlo mimochodem o linku, která asi dvakrát denně spojovala Kladno a Špindlerův Mlýn, aby byla nakonec zkrácena pouze do Mladé Boleslavi Nyní tedy budou moci cestující z Kladna přestupovat na linku 467 u nás v Mělníku a spojů bude více.

Do Mšena je možno cestovat různě. V minulosti jezdilo hodně autobusů přes Byšice a Mělnické Vtelno. To bude také možné, ale nově bude v tomto případě třeba přestoupit v Byšicích na linku vedoucí ze Všetat do Mšena, nebo nejpozději v Mělnickém Vtelně, pokud užijete autobus číslo 467 do Mladé Boleslavi. Možná tak bude více využívána lokálka, ale to vše se uvidí v budoucnu.



Osobně jsem dnes za hezkého, ale větrného počasí zavítal na autobusové nádraží, abych nafotil nějaký materiál pro svůj článek, který by měl navázat na seriál o dopravě z listopadu 2011. Je již třeba zase nějak popsat, co nám kam z jakého stanoviště na Mělníku jezdí a to je pochopitelně  úkol pro mě. Již teď to mám vše sepsané, ale radost mi kazilo, že dnes na mnoha místech ještě stále visely staré, ale k dnešnímu dni ještě platné jízdní řády, vedle těch vyhlášených novot :-)
.

Nakonec jsem ještě zavítal na náměstí Míru, které patří společně se zámkem k oblíbeným místům mých procházek Jak vidíte, tak to tam zase žilo nějakými předvánočními trhy a lidí také zrovna málo nebylo, ale kolotoč zrovna stál ....


.... a jak vidíte, tak flašinetář ( minulý článek) také zrovna v danou chvíli nehrál :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat